Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με εργαστήριο επεξεργασίας ηρωίνης στην Αιτωλοακαρνανία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση με εργαστήριο επεξεργασίας ηρωίνης στην Αιτωλοακαρνανία

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή, μεταφορά, επεξεργασία και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης κυρίως στην Κέρκυρα και στη Δυτική Ελλάδα. Λειτουργούσε εργαστήριο επεξεργασίας της ηρωίνης στην περιοχή του Αιτωλικού.

12052017paroysiasi002Εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή από την Αλβανία στη χώρα μας, μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης με σκοπό την επεξεργασία και την περαιτέρω διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών κυρίως στην Κέρκυρα και στη Δυτική Ελλάδα.
Για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, κατά την οποία συγκεντρώθηκε μεγάλος όγκος υλικού, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές μέθοδοι και τεχνικές, προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος και η δράση των μεμονωμένων μελών στη λειτουργία της οργάνωσης.
Όπως προέκυψε από την έρευνα η εγκληματική οργάνωση αριθμεί συνολικά 28 μέλη, 15 ημεδαπούς και 13 υπηκόους Αλβανίας, ενώ από τις αστυνομικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 21 μέλη της οργάνωσης και αναζητούνται προς σύλληψη ακόμη επτά μέλη (4 αλλοδαποί κάτοικοι Αλβανίας και 3 ημεδαποί).
Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τις συλλήψεις σημειώνεται ότι:
• δώδεκα μέλη της οργάνωσης είχαν συλληφθεί για διακίνηση, σταδιακά κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς στην κατοχή τους είχαν βρεθεί σημαντικές ποσότητες ηρωίνης. Σημειώνεται ότι οι δέκα ) εξ’ αυτών είναι κρατούμενοι σε καταστήματα κράτησης και
• εννέα μέλη της οργάνωσης, συνελήφθησαν χθες (11.05.2017), το πρωί στην Κέρκυρα, σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην οποία συμμετείχαν το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κέρκυρας, η Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και το Αστυνομικό Τμήμα Παξών.
Δομή εγκληματικής οργάνωσης
Η εγκληματική οργάνωση δομείται σε τρία βασικά επίπεδα και συγκεκριμένα το πρώτο το οποίο αποτελεί τον οργανωτικό-ηγετικό πυρήνα, το δεύτερο που περιλαμβάνει τον «κεντρικό εκτελεστικό πυρήνα» και τον τρίτο που περιλαμβάνει τον πυρήνα των διακινητών ηρωίνης.
12052017paroysiasi007Οι βαθμίδες – επίπεδα στελεχώνονταν από συγκριμένα ανεξάρτητα μέλη της οργάνωσης, με διακριτούς ρόλους και κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ιεραρχική δομή και η αποτελεσματική λειτουργία της οργάνωσης.
Ο ηγετικός πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης αποτελούνταν από τρεις αλλοδαπούς υπηκόους Αλβανίας, ηλικίας 45, 35 και 29 ετών, οι οποίοι έχοντας ως βάση τους την Αλβανία, συντόνιζαν την λειτουργία της οργάνωσης.
Το δεύτερο επίπεδο (κεντρικός εκτελεστικός πυρήνας) αποτελείται συνολικά από δέκα μέλη. Δύο εξ’ αυτών 27χρονοι υπήκοοι Αλβανίας ήταν επιφορτισμένοι με το ρόλο του υπαρχηγού, ενώ τα υπόλοιπα κατείχαν -κατά περίπτωση- ρόλο εισπράκτορα, μεταφορέα και υπεύθυνου αποθήκευσης των ναρκωτικών.
Στο συγκεκριμένο επίπεδο εντάσσεται επίσης και η εγκατάσταση και λειτουργία, από την οργάνωση, εργαστηρίου επεξεργασίας της ηρωίνης στην χώρα μας και συγκεκριμένα σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Για τη λειτουργία του οποίου μάλιστα ήταν υπεύθυνοι δύο υπήκοοι Αλβανίας ηλικίας 45 και 24 ετών.
Υπενθυμίζεται ότι το εργαστήριο επεξεργασίας της ηρωίνης εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας κατά την διάρκεια επιχείρησης τη Μεγάλη Πέμπτη (13.04.2017) σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας (Αιτωλικό), όπου και συνελήφθη ο 24χρονος. Επιπλέον σε χώρους του εργαστήριου είχε βρεθεί ποσότητα ηρωίνης βάρους 4,8 κιλών.
Το τρίτο επίπεδο λειτουργίας της οργάνωσης αποτελείται από τον πυρήνα των διακινητών ηρωίνης στην Κέρκυρα, όπου απαρτίζονταν από 15) ταυτοποιημένα μέλη.
Ο συγκριμένος πυρήνας αποδομήθηκε σχεδόν στο σύνολο του καθώς σταδιακά το τελευταίο έτος, έχουν συλληφθεί 12 από τα μέλη του δικτύου διακινητών ηρωίνης στην Κέρκυρα.
Ενδεικτικά, ξεχωρίζουν οι συλλήψεις:
• 36χρονου ημεδαπού, στις 10.04.2017, στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί ποσότητα ηρωίνης βάρους 1.036 γραμμαρίων .
12052017paroysiasi006• ακόμη ενός 36χρονου ημεδαπού, στις 03.10.2016, ο οποίος είχε στην κατοχή του ηρωίνη 257 γραμμαρίων καθώς και το χρηματικό ποσό των 5.255 ευρώ,
• δύο ημεδαπών ηλικίας 25 και 47 ετών, στις 05.10.2016, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα ηρωίνης συνολικού βάρους (261) γραμμαρίων περίπου και το χρηματικό ποσό των 245 ευρώ. ,
• 44χρονου ημεδαπού, στις 30.12.2016, στην κατοχή του οποίου κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ηρωίνη συνολικού βάρους 1.184 γραμμαρίων.
• 33χρονου υπηκόου Αλβανίας και 25χρονου ημεδαπού, στις 01.12.2016, στην κατοχή των οποίων κατασχέθηκε ηρωίνη βάρους 502 γραμμαρίων,
• 25χρονου ημεδαπού, στις 28.02.2017, στην κατοχή του οποίου είχε κατασχεθεί ηρωίνη βάρους (513) γραμμαρίων και
• 50χρονου ημεδαπού, στις 16.02.2017, στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί ηρωίνη βάρους (564) γραμμαρίων .
Δράση εγκληματικής οργάνωσης
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης με άμεσο σκοπό την συγκάλυψη της δράσης τους, ακολουθούσαν τεχνικές συγκάλυψης, χρησιμοποιώντας κυρίως μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών συνδέσεων, οι οποίες ήταν δηλωμένες σε άλλα πρόσωπα «ghost persons».
Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση της οργάνωσης, το τελευταίο έτος περίπου, η ποσότητα ηρωίνης που έχει διακινηθεί στην Κέρκυρα ξεπερνάει τα 12 κιλά, ενώ από αυτήν την ποσότητα τα 9,7 κιλά ηρωίνης έχουν κατασχεθεί τμηματικά από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας.
Το οικονομικό όφελος που θα αποκόμιζε η οργάνωση από τη δραστηριοποίηση της, εκτιμάται ότι θα ξεπερνούσε τις 450.000 ευρώ.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία σε βάρος (28) συνολικά ατόμων, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την εισαγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και διακίνηση ηρωίνης, ενώ στη δικογραφία εμπλέκεται και μεγάλος αριθμός τοξικοεξαρτημένων ατόμων.
Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα δίωξης Ναρκωτικών Κέρκυρας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.

12052017paroysiasi001

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.