Τις νέες αλλαγές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ανακοίνωσε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους σε λίγες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον Προσωπικό Γιατρό με σκοπό την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Επίσης, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη ανακοίνωσε τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν την γενική ιατρική ή την παθολογία και έκανε λόγο για για την περίθαλψη των παιδιών με δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στην αύξηση των εφημεριών των γιατρών κατά 20%.
Τέλος, όσον αφορά τα δωρεάν απογευματινά χειροργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι έλαβαν το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια και περιμένουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα μέτρα εισοδηματικής στήριξης των γιατρών
Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τις μηνιαίες απολαβές των γιατρών που παρουσιάζουν αύξηση και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μετά την εφαρμογή των πιο πρόσφατων μέτρων (οικονομικά κίνητρα άγονων περιοχών και αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των γιατρών).
Η εισοδηματική στήριξη των γιατρών ξεκινά από τον Δεκέμβριο του 2022 όταν έλαβαν μεσοσταθμική αύξηση 10%. Τον Ιανουάριο του 2024 ενισχύθηκε ο βασικός μισθός των γιατρών του ΕΣΥ κατά 70 ευρώ και τον Φεβρουάριο θεσπίστηκε αύξηση των εφημεριών κατά 20%. Η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με συντελεστή 22% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θα ενισχύσει το μηνιαίο ποσό για εφημερίες κατά 100-200 ευρώ.
Υπό τα παραπάνω, και μετά την ενσωμάτωση των νέων επιδομάτων για άγονες περιοχές (έως 600 ευρώ το μήνα για συγκεκριμένες ειδικότητες) οι μισθοί των γιατρών διαμορφώνονται ως εξής: Ένας Επιμελητής Β το 2019 είχε καθαρές μηνιαίες αποδοχές ύψους 1.938 ευρώ, ενώ το 2025 οι αποδοχές του θα είναι 2.975 ευρώ. Αντίστοιχα, οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές για έναν Επιμελητή Α΄το 2019 ήταν 2.039 ευρώ, ενώ το 2025 θα ανέρχονται σε 2.483 ευρώ.
Δεσμευμένα τα χρήματα για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Σε ό,τι αφορά στα 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χρηματοδότηση ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, απάντησε στις αιτιάσεις ότι η πρωτοβουλία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων είχε ανακοινωθεί πολλούς μήνες πριν. Όπως παραδέχθηκε έπεσε έξω σε σχέση με το πόσο οι Ευρωεκλογές θα επηρέαζαν τις διαδικασίες έγκρισης της χρηματοδότησης.
Μεταξύ άλλων, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι αλλάζει ο τρόπος χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Ειδικότερα, από το 2025 θα εφαρμόζεται παντού το σύστημα DRG, δηλαδή τα νοσηλευτικά ιδρύματα θα λαμβάνουν χρηματοδότηση με βάση το έργο που παράγουν. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υγείας, μεταξύ 2023-2024 τα νοσοκομεία χρηματοδοτήθηκαν με επιπλέον 480 εκατ. ευρώ και ο συνολικός τομέας της Υγείας με επιπλέον 980 εκατ. ευρώ. Επίσης, προαναγγέλθηκαν αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στο εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων της Αττικής για την καλύτερη κατανομή των περιστατικών. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, το συντομότερο δυνατό το Υπουργείο Υγείς θα είναι έτοιμο να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο εφημεριών.
Έτοιμο το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως έκανε γνωστό η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επανέλαβε συνοπτικά τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης, τα οποία έχει ήδη παρουσιάσει πριν λίγους μήνες: Σε νέους γιατρούς γενικής ιατρικής θα δίνεται ισχυρό οικονομικό κίνητρο ύψους 30.000 ευρώ το χρόνο. Επίσης, θα προστεθούν προσωπικοί γιατροί σε επίπεδο δήμων για την εγγραφή όλου του ελληνικού πληθυσμού σε προσωπικό γιατρό, ενώ θα δημιουργηθούν και επτά πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας.
Η κυρία Αγαπηδάκη παραδέχθηκε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η «διαρροή» γιατρών και άλλου προσωπικού σε άλλες χώρες, φαινόμενο που εντάθηκε κατά την πανδημία. «Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά, δεν μπορεί κανείς να έχει τα υλικά που είχε πριν από 30 χρόνια», ανέφερε, επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων δημιουργούνται 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα, ενώ για πρώτη φορά αυξάνονται οι παιδίατροι του ΕΣΥ με σκοπό να καλυφθούν περισσότερα από 500.000 παιδιά, δηλαδή το 1/3 του παιδικού πληθυσμού της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στα δωρεάν προγράμματα προσυμπτωτικού ελέγχου, η κυρία Αγαπηδάκη ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες ξεκινά η δεύτερη φάση του προγράμματος για τον καρκίνο κατά του τραχήλου της μήτρας (για γυναίκες 30-65 ετών) και έως το τέλος του μήνα θα μπει σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Πληροφορίες protothema.gr