Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, 2020

1926: Πως γιόρτασε το Μεσολόγγι την Έξοδο 100 χρόνια μετά

1926: Πως γιόρτασε το Μεσολόγγι την Έξοδο 100 χρόνια μετά
Δυτική πλευρά του κήπου των Ηρώων. Πηγή: http://www.anexitilo.net/

Του Λίνου Υφαντή

Ιδιαίτερο βάρος είχαν δοθεί στις γιορτές Εξόδου του Μεσολογγίου το 1926. Την χρονιά εκείνη συμπληρώνονταν  100 χρόνια  από το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός.

Ο τύπος της εποχής μιλάει για άφιξη των επισήμων έγινε με το αντιτορπιλικό “Ιεράξ” στο Κρυονέρι. Από εκεί οι επίσημοι μετέβησαν με το τρένο στο Μεσολόγγι, καθώς ήταν σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή.  Επικεφαλής των επισήμων δεν ήταν άλλος από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος λίγες ημέρες πριν στις 18 Απριλίου ορκίστηκε ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατηρώντας παράλληλα το αξίωμα του πρωθυπουργού. Η επέτειος της Εξόδου συνέπιπτε στις 25 Απριλίου και ήταν μία από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Θεόδωρου Πάγκαλου ως “Προέδρου της Δημοκρατίας” πλέον. Στον Κήπο των Ηρώων λοιπόν θεσμικά εκφώνησε και το λόγο του για την επέτειο της Εξόδου, όπως και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Σίμος Μενάρδος.

Η εφημερίδα Εμπρός αναφέρει: “Πάνδημη η πόλη τιμούσε το γεγονός: Από τη 10 πρωινή ψάλλεται η δοξολογία εν πάση κατανύξει. Ακολούθως η πομπή διευθύνεται εις τον Κήπο των Ηρώων, ενώ η μουσική της Φρουράς των Αθηνών και της Φιλαρμονικής Μεσολογγίου παιανίζουν ενθουσιώδη εμβατήρια. Χαριέστατο ήταν το θέαμα των κοριτσιών του Μεσολογγίου τα οποία φέρουν παλαιότατον τοπικόν ένδυμα και ωραιότατον στεφάνον, όστις πρόκειται να κατατεθεί εις το Ηρώον. Οι μαθηταί επίσης των σχολείων κρατούν μετ΄ευλαβείας την φυλασσόμενη εν τω Δήμω εικόνα της ηρωϊκής Εξόδου ακολουθώντες τον πρώτον ομιλών, έπεται ο Κλήρος ηγούμενου του Μητροπολίτου Αιτωλοακαρνανίας, ευθύς αμέσως οι επίσημοι εν μέσω ζώνης στρατιωτών και τέλος άπειρο πλήθος λαού το οποίο κλείει την όλην πομπή¨.

Κάπως έτσι γιορτάστηκαν η συμπλήρωση του πρώτου αιώνα της Εξόδου το 1926. Μένει να δούμε πως θα εορταστεί και δεύτερος, το 2026, μιας που πλησιάζει σιγά σιγά.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.