Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

H Έξοδος του Μεσολογγίου σε πιάτο-αντικα

H Έξοδος του Μεσολογγίου σε πιάτο-αντικα

aitoliapiatoΓαλλικό Φιλελληνικό πιάτο τύπου Montereau Οι γυναίκες του Μεσολογγίου στη μάχη περίπου 1840. Το συγκεκριμένο Φιλελληνικό πιάτο από το εργοστάσιο του Montereau με θέμα ” Les Femmes de Missolonghi a la Brecho.

Το εργοστάσιο φαγεντιανής Montereau ιδρύθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στη συμβολή των ποταμών Yonne και Σηκουάνα. Το 1819 αγοράστηκε από τον Saint-Cricq-Casaux, ιδιοκτήτη του εργοστασίου πορσελάνης Creil, ο οποίος το 1825 το νοίκιασε στους Λουί Λεμπέφ και Thibault. Οι δυο τους παρέμειναν συνεταίροι μέχρι το 1833, οπότε ο Thibault πέθανε. Ο Λεμπέφ συνέχισε τη λειτουργία του εργοστασίου μέχρι το 1840, οπότε ο Saint-Cricq-Casaux συγχώνευσε τις δύο επιχειρήσεις με την επωνυμία ”Faienceries de Creil et Montereau”. Τα δύο εργοστάσια συνέχισαν την παραγωγή τους μέχρι το 1895, οπότε η παραγωγή του Creil μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Montereau που παρέμεινε μόνο αυτό σε λειτουργία. Το 1921 η εταιρεία Boulenger & Co του Choisy εξαγόρασε την Faienceries de Creil et Montereau. Το εργοστάσιο συνέχισε να λειτουργεί έως το 1955.[1]

Το εργοστάσιο του Montereau παρήγαγε σερβίτσια φαγητού, κυρίως πιάτα σε δωδεκάδες και σερβίτσια τσαγιού. Τα προϊόντα του διακοσμούνταν με θέματα του συρμού και θέματα από την επικαιρότητα. Οι παραστάσεις σε αυτά αποτυπώνονταν επάνω στην πορσελάνη με τη μέθοδο της χαλκομανίας. Κοινό στοιχείο της κάθε σειράς πιάτων αποτελούσε η διακοσμητική ταινία στο περιχείλωμα, καθώς υπήρχε ποικιλία διακοσμητικών μοτίβων.

Πηγη: Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, wikipedia

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.