Σχεδόν έξι μήνες μετά από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με τους τουλάχιστον 500 νεκρούς μετανάστες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο “Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια” στην ελληνική δημοσιογραφική ομάδα του Solomon που μαζί με το Forensis, το ARD, και τον Guardian, ερεύνησαν από κοινού τη μεγάλη αυτή τραγωδία.
Συγκεκριμένα, στην έρευνα συμμετείχαν οι Χριστίνα Βαρβιά, Λυδία Εμμανουηλίδου, Katy Fallon, Ebrahem Farooqui, Armin Ghassim, Sebastian Heidelberger, Στέφανος Λεβίδης, Ανδρέας Μάκας, Σταύρος Μαλιχούδης, Ιλιάνα Παπαγγελή, Κορίνα Πετρίδη, Timo Robben, Γεωργία Σκαρτάδου, Sulaiman Tadmory και Γιώργος Χριστίδης.
Η έρευνα φέρει τον τίτλο “Μπροστά στις κλειστές κάμερες των Αρχών: Πεθαίνοντας στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου” και από το Solomon υπογράφουν οι: Ηλιάνα Παπαγγελή, Σταύρος Μαλιχούδης και Κορίνα Πετρίδη.
Μετά την ανακοίνωση των νικητών του βραβείυ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, δήλωσε ότι “η βράβευση της έρευνας για την τραγωδία της Πύλου υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν από το λιμενικό και την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να χυθεί άπλετο φως σε μια υπόθεση που συγκλονίζει ακόμη την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο ρεπόρτερ, Στ. Μαλιχούδης, που μόλις βραβεύτηκε, είχε πέσει θύμα παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, για λόγους “εθνικής ασφαλείας”, ενώ στην πραγματικότητα ερευνούσε για τα θέματα για τα οποία βραβεύτηκε”.
Το βραβείο “Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια”
Το βραβείο για δημοσιογράφους “Δάφνη Καρουάνα Γκαλίθια”, που είναι αφιερωμένο στην δολοφονημένη Μαλτέζα δημοσιογράφο, δόθηκε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στ. Κούλογλου το 2018, και έκτοτε μεταξύ άλλων έχει απονεμηθεί στους Ρούι Πίντο (whistleblower των Football Leaks), Γιασμίν Μορταργέμι (αποκάλυψε το σκάνδαλο της Nestle), Τζούλιαν Ασάνζ (τον ιδρυτή των Wikileaks), Ραφαέλ Αλέ (whistleblower των LuxLeaks), στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis και στον δολοφονημένο Σλοβάκο δημοσιογράφο Γιαν Κούτσιακ.
Στις 16 Οκτωβρίου 2017, η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια, η οποία είχε κάνει εκτενή έρευνα για τα Panama Papers, δολοφονήθηκε με την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της έξω από το σπίτι της στο Μπίντνιζα της Μάλτας.