Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Φαρμάκης: να δοθεί παράταση για την τροποποίηση των καταστατικών των συνεταιρισμών

Φαρμάκης: να δοθεί παράταση για την τροποποίηση των καταστατικών των συνεταιρισμών

φαρμακηςΟ Περιφερειακός Σύμβουλος Νεκτάριος Φαρμάκης σε ανοιχτή επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας χαρακτηρίζει δίκαιο και εύλογο το αίτημα να δοθεί παράταση στην υποχρέωση τροποποίησης των καταστατικών των συνεταιρισμών, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία τους και να αυξηθούν τα οφέλη του ως άνω Νόμου για περισσότερους ακόμα αγρότες.  Αναλυτικά:

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Νεκτάριου Αθ. Φαρμάκη, Δικηγόρου, Περιφερειακού Συμβούλου Π.Δ.Ε , Π.Ε Αιτ/νίας

ΠΡΟΣ

 • κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος
 • Γεώργιο Βαρεμένο, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΣΥΡΙΖΑ
 • Μαρία Τριανταφύλλου, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΣΥΡΙΖΑ
 • Μάριο Σαλμά, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΝΔ
 • Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας – ΝΔ
 • Δημήτριο Κωνσταντόπουλο, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας –ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ/ΠΑΣΟΚ
 • Νικόλαο Μωραΐτη , Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας- ΚΚΕ

κ.Περιφερειάρχη,

κ.κ.Βουλευτές,

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία και παραγωγή. Η τόνωση και ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων είναι ένας από τρόπους να προστατευθεί ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας από τις ραγδαίες αλλαγές στην αγροτική οικονομία και το διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Θέλω να πιστεύω ότι βούληση κάθε νοήμονος ανθρώπου είναι η στήριξη και ανάπτυξη των αγροτικών συνεταιρισμών.

Σήμερα ωστόσο, βρισκόμαστε μπροστά σε έναν κίνδυνο που οφείλω να επισημάνω:

Με τον Ν.4384/2016, επιχειρήθηκε μία τακτοποίηση του συνεταιριστικού κινήματος, μέσω της δημιουργίας ενός σαφούς και καθορισμένου νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου.

Ωστόσο, μεταξύ άλλων, ο Ν.4384/2016 προέβλεπε την εναρμόνιση των καταστατικών των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων έως την 27-4-2017, ήτοι ένα έτος μετά την δημοσίευσή του (26-4-2016).

Είναι πολλές οι περιπτώσεις συνεταιρισμών στον Νομό μας, που δεν προέβησαν εγκαίρως στην τροποποίηση των καταστατικών τους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει επί της ουσίας η ίδια η υπόστασή τους.

Επισημαίνω στο σημείο αυτό ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε έλλειψη ενημέρωσης μεταξύ των αγροτών και των συνεταιρισμών για τα προτερήματα του Ν.4384/2016 αλλά και για τις προθεσμίες που τάσσονταν. Σε άλλες περιπτώσεις δεν υπήρχαν νόμιμες διοικήσεις, λόγω ίσως αδράνειας ή αμέλειας, με αποτέλεσμα η τροποποίηση του καταστατικού να διέρχεται μέσα από την διαδικασία ορισμού προσωρινών διοικήσεων από την Δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη χρόνου.

Κατόπιν τούτου, θεωρώ δίκαιο και εύλογο το αίτημα να δοθεί παράταση στην υποχρέωση τροποποίησης των καταστατικών των συνεταιρισμών, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία τους και να αυξηθούν τα οφέλη του ως άνω Νόμου για περισσότερους ακόμα αγρότες. Η Αιτωλοακαρνανία, ως αγροτική κατεξοχήν περιοχή , θα πρέπει να πρωτοστατήσει στο αίτημα αυτό αλλά και εν γένει στην εμπέδωση του συνεταιρίζεσθαι.

Με την ειλικρινή πεποίθηση ότι θα στέρξετε στην προώθηση του εν λόγω δίκαιου αιτήματος, αναμένω τις ενέργειές σας.

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. Βασιλης

  Καμια ανοχη σε κανεναν απατεωνα .
  Στους κτηνοτροφικους κ κυριως στους αγροτικους συνεταιρισμους εχει κλαπει κ εχει καταπατηθει αφθονο δημοσιο χρημα.το λυπηρο ειναι οτι γνωριζουν τους “δραστες”επωνυμους κ μη αλλα δεν τους συλλαμβανουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.