Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021

Φαρμάκης ρωτά Κατσιφάρα για την (μη) αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Θύαμος

Φαρμάκης ρωτά Κατσιφάρα για την (μη) αντιπλημμυρική προστασία  του οικισμού Θύαμος
Η φωτογραφία ενδεικτική του προβλήματος
Η φωτογραφία ενδεικτική του προβλήματος

Είναι γνωστό ότι σχεδόν στα όρια του οικισμού Θύαμος του δήμου Αμφιλοχίας της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάβρωσης των τειχών του ποταμού «Ίναχου», το οποίο με την πάροδο του χρόνου και τον μεγάλο όγκο υδάτων από τις συχνές και μεγάλης χρονικής διάρκειας βροχοπτώσεις ,ιδίως του χειμώνα, τείνει να λάβει δραματικές διαστάσεις με άμεσο πλέον τον κίνδυνο πρόκλησης πλημμυρών που θα θέσουν σε μεγάλο κίνδυνος τις ζωές και τις περιουσίες των μονίμων κατοίκων του οικισμού.
Συγκεκριμένα, σε απόσταση ενός (1) χιλιομέτρου, Νότια του οικισμού Θύαμος και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Καναλάκι» πρωτίστως αλλά και σε κάποια σημεία κατά μήκος του διερχόμενου ποταμού Ίναχου , υπάρχει σοβαρό ζήτημα διάβρωσης των φυσικών τειχών αυτού, με κίνδυνο ο μεγάλος όγκος των βρόχινων υδάτων που συσσωρεύονται κατά τους χειμερινούς ιδίως μήνες, να προκαλέσουν μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα που θα θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές αλλά και τις περιουσίες των κατοίκων, οι οικίες των οποίων κατά κύριο λόγο βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού και ανατολικά αυτού.
Πριν κάποια χρόνια πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος του ποταμού αντιπλημμυρικά έργα, με τοποθέτηση μεταλλικών πλεγμάτων (παλαιστρών), που ομολογουμένως είχαν αποδειχθεί προσωρινά σωτήρια, καθώς η συχνότητα των βροχοπτώσεων στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Όμως οι εργασίες αυτές, σταμάτησαν σε κάποιο σημείο, χωρίς να καλύπτουν το σύνολο των τειχών του ποταμού, στοιχείο που είχε ως αποτέλεσμα την γρήγορη διάβρωση σε κάποια σημεία του.
Το πρόβλημα παρουσιάσθηκε πρώτη φορά με ένταση το έτος 2013 και γνωστοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειες από ανησυχούντες πολίτες-κατοίκους της περιοχής, δημοσιεύθηκε δε και σε τοπικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.
Μετά παρέλευση διετίας και κατόπιν εκ νέου οχλήσεως απεστάλη μηχάνημα έργου της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας στην περιοχή, το οποίο ωστόσο απεχώρησε την επόμενη ημέρα χωρίς να πράξει τίποτα προς διόρθωση του προβλήματος. Έκτοτε και με την κατάσταση να επιβαρύνεται από τα φερτά υλικά συνεχώς (οι σχετικές φωτογραφίες το καταδεικνύουν) δεν υπάρχει συνέχεια ενεργειών.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο πλέον και απειλεί άμεσα ζωές και περιουσίες των κατοίκων του οικισμού, ιδίως με την έλευση του χειμώνα , όπου αναμένονται σοβαρές βροχοπτώσεις στην περιοχή. Από τους πολίτες καταλογίζεται στην περιφέρεια αδιαφορία για την όλη κατάσταση, σε βαθμό μάλιστα που αντίκειται στις υποχρεώσεις της Διοίκησης που απορρέουν από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας.
Τα ανωτέρω αναφέρει ο περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας» Νεκτάριος Φαρμάκης σε Ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα την οποία κοινοποίησε στους Αντιπεριφερειάρχες , τους Περιφερειακούς Συμβούλους και την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Ο κ. Φαρμάκης τονίζει ότι είναι χρέος της οργανωμένης πολιτείας και της Διοίκησης η ασφάλεια των πολιτών της και η αδιαφορία των αρμοδίων σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αποδειχθεί εγκληματική.
Σημειώνει πως μια ενδεχόμενη πλημμύρα μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές, με το δεδομένο ότι οι μόνιμα διαμένοντες στο χωριό είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι και εκ των πραγμάτων δύσκολα μετακινούνται και πως στην περιοχή ούτως ή άλλως υπάρχουν συχνά φαινόμενα μεγάλης βροχόπτωσης κατά τους χειμερινούς μήνες ενώ παρατηρούνται εσχάτως συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα.
Κατά συνέπεια από τον κ. Φαρμάκη ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή και οι αρμόδιες Υπηρεσίες :
1) Ποιες ακριβώς είναι οι μέχρι τώρα ενέργειες της Περιφέρειας και των αρμοδίων Υπηρεσιών τους σχετικώς με το ως άνω θέμα;
2) Αν τυχόν έχουν λάβει χώρα κάποιες διορθωτικές ενέργειες (πότε και ποιές), αυτές κρίνονται ικανές να επιλύσουν το θέμα και να αποσοβήσουν την επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων στην ως άνω περιοχή;
3) Υπάρχει προγραμματισμός εκ νέου εκτέλεσης αντιπλημμυρικών εργασιών στην περιοχή και πότε;
4) Υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης του σχετικού αντιπλημμυρικού έργου Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Π.Δ.Ε σύμφωνα και με την σχετική πρόσκληση της ΕΥΔ με κωδικό 2.5a.1.1.a_1 με τίτλο “Επενδύσεις σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας”;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.