Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Φαρμάκης στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»: «Δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει η Αιτωλοακαρνανία αν της δοθεί η ευκαιρία»

Φαρμάκης στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»: «Δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει η Αιτωλοακαρνανία αν της δοθεί η ευκαιρία»

Από το βήμα του Συνεδρίου «Δυτικά eπιχειρείν 2021», στο οποίο και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στα πεπραγμένα της περιφερειακής του αρχής για την περιοχή.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι «ζούμε σε ένα τόπο πολύ μεγάλων δυνατοτήτων που είδε είδε πολλά τρένα ευκαιριών να χάνονται». «Ως γέννημα αυτού του τόπου έχω βιώσει τι σημαίνει η Αιτωλοακαρνανία να χάνει τα παιδιά της αλλά και πόση δύναμη χρειάζεται να αποφασίσει να μείνει κάποιος εδώ και να δώσει τον δύσκολο αγώνα για τον τόπο και την οικογένειά του», προσέθεσε, περιγράφοντας την κατεύθυνση της προσπάθειας που καταβάλλεται από την περιφερειακή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ανέφερε.

«Η αποκατάσταση των περιφερειακών ανισοτήτων δεν είναι μόνο θέμα δικαιοσύνης, είναι θέμα συμφέροντος όλης της περιφέρειας, προϋπόθεση της ανάπτυξης που όλοι αναζητούμε», ήταν τα λόγια του πριν παραθέσει στοιχεία που αφορούν τόσο τα έργα όσο και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων στην Αιτωλοακαρνανία:

-Από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εντάχθηκαν έργα 60 εκ. ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία. Μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού αφορά σε έργα των δήμων. Έργα ύψους 16,2 εκ. έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης απευθείας από τους Δήμους, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας.

-Συνολικά, με έργα που χρηματοδοτούνται ή εκτελούνται από την Περιφέρεια και άλλους δικαιούχους ο προϋπολογισμός των έργων που έχουν τεθεί σε τροχιά υλοποίησης ανέρχεται στα 76 εκ. ευρώ.

-Εξασφαλίστηκαν 136 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την Αιτωλοακαρνανία. Από το σύνολο των ενταγμένων έργων, που φθάνει στα 350 εκ. με τα ήδη εκτελούμενα, θα διαπιστώσει κανείς ότι τέσσερα από τα δέκα εκτελούμενα έργα έχουν ενταχθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

-Τα έργα αφορούν έργα οδικού δικτύου, έργα αναπλάσεων και παρεμβάσεις αστικών παρεμβάσεων, αντιπλημμυρικά και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, υποδομές πολιτισμού-τουρισμού, συντήρηση και βελτίωση δικτύων ύδρευσης, έργα προστασία περιβάλλοντος καθώς και αθλητικές υποδομές.

-Συνολικά, δηλαδή, ένα ποσό άνω των 200 εκ. ευρώ έχει διατεθεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Επιπλέον, χρηματοδοτείται η υλοποίηση 465 επενδυτικών σχεδίων.

«Σε δύο μόλις χρόνια καλύψαμε μεγάλη απόσταση και μετατρέψαμε σε πράξη τη δέσμευση για αποκατάσταση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, ως βασική προϋπόθεση για την συνολική και ολόπλευρη ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας», ανέφερε ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο Περιφερειάρχης έκανε μνεία στα έργα πολιτιστικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος καθώς και στα έργα που αφορούν την αγροτική παραγωγή. Στάθηκε στις κινήσεις που έχουν γίνει για την εκπόνηση ειδικού πολεοδομικού σχεδίου για τις παραλίμνιες περιοχές Τριχωνίδας-Λυσιμαχείας ώστε να γίνουν υποδοχείς σχεδίων έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας.

«Χωρίς διάθεση τοπικού σοβινισμού, αλήθεια δεν ξέρω πού μπορεί να φτάσει αυτός ο τόπος αν του δοθεί η ευκαιρία. Συνεχίζοντας τη στενή συνεργασία με τους Δήμους και τους άλλους φορείς, διαμορφώνουμε την Αιτωλοακαρνανία του 21ου αιώνα. Έναν τόπο όμορφο, με ισχυρή παραγωγική δύναμη και μεγάλη εξωστρέφεια», κατέληξε.

Δείτε την ομιλία του Νεκτάριου Φαρμάκη στο συνέδριο «Δυτικά eπιχειρείν 2021»:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.