Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Οι Φιλέλληνες που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821

Οι Φιλέλληνες που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Επανάσταση του 1821

Του Λίνου Υφαντή,

Οι φιλέλληνες ήταν εθελοντικά σώματα ξένων που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι περισσότεροι ήρθαν τη στιγμή που οι χώρες προέλευσης τους ήταν αντίθετες με τον εθνικό αγώνα των Ελλήνων και πρόκριναν την ακεραιότητα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Πολλοί φιλέλληνες θυσιάστηκαν και στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Μπάμπης Άννινος στο βιβλίο του “Οι φιλέλληνες του 1821”, που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1925 καταγράφει 37 συνολικά που πέθαναν στην Αιτωλοακαρνανία. Τη μερίδα του λέοντος έχει το Μεσολόγγι με χαρακτηριστική την περίπτωση του Λόρδου Βύρωνα. Στη συνέχεια η Ναύπακτος, το Αιτωλικό, το Δραγαμέστο, ο Μύτικας, η Βόνιτσα και το Αγρίνιο είχαν και αυτές φιλέλληνες που άφησαν τις πατρίδες τους για να βοηθήσουν τους Έλληνες. Οι εθνικότητες τους ήταν Άγγλοι, Γερμανοί, Βαυαροί, Γάλλοι, Ιταλοί, Σουηδοί, Ελβετοί κ.α.

Ο κατάλογος των φιλελλήνων και ο τόπους που έπεσαν στην Αιτωλοακαρνανία κατά την Ελληνική Επανάσταση 1821-1929:

Αναιτολικόν: (1)Broilia ( Le comte)

Δραγομέστι:(2) Geddy, Kirkpatrick

Ναύπακτος: (1)Priester

Μεσολόγγι (29):

Belliet de Launoy, Beck (Francois), Beck (Jean), Brumbacker, Byron ( Lord), Carlino, Dittmar (de), Finstedt, Fels (aine), Forti, Johansen, Johann, Klempe, Knoeffel, Koche, Lubtow (de), Meissel, Meyer, Normann (Comte Charles), Rasieri, Riedesel ( Baron de), Rosner, Sassen (de), Schepphahn, Scheitz, Stizelberger, Spittler, Weigand, Winterholles

Μύτικας: (1)Goffy

Βόνιτσα: (2)Borman, Dentzel ( Le Baron)

Bραχώρι: (1)Vicarius

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.