Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Φώφη Γεννηματά: Τι είναι ο ειλεός – Ποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει

Φώφη Γεννηματά: Τι είναι ο ειλεός – Ποιες σοβαρές επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει

Στο νοσοκομείο με συμπτώματα ειλεού νοσηλεύεται η Φώφη Γεννηματά, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Ο ειλεός είναι μία σοβαρή ασθένεια η οποία επηρεάζει τα έντερα, μπλοκάροντας ή επιβραδύνοντας τη διαδικασία της πέψης ή της αποβολής των τροφών. Σύμφωνα με τον γενικό χειρουργό, Δ. Μουσιώλη, χωρίς θεραπεία, ο ειλεός μπορεί να διατρήσει ή να σκίσει το έντερο.

“Αυτό προκαλεί τα περιεχόμενα του εντέρου – τα οποία έχουν υψηλά επίπεδα βακτηριδίων – να διαρρεύσουν σε περιοχές της κοιλότητας του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι θανατηφόρο” σημειώνεται στο site του γιατρού.

Τι επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει ένας ειλεός;

Κατά τις ίδιες πηγές, ένας ειλεός μπορεί να εξελιχθεί σε μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Δύο από τις πιο σοβαρές επιπλοκές είναι:

Νέκρωση
Επίσης γνωστός ως πρόωρος κυτταρικός θάνατος ή νεκρός ιστός, η νέκρωση μπορεί να συμβεί όταν ένα εμπόδιο διακόπτει την παροχή αίματος στο έντερο. Ο νεκρός ιστός αποδυναμώνει τον εντερικό τοίχο, με αποτέλεσμα να σχίζεται το έντερο και να διαρρέει το περιεχόμενό του. Αυτό είναι γνωστό ως διάτρηση του εντέρου.

Περιτονίτιδα
Η διάτρηση του εντέρου που αναφέρθηκε προηγουμένως μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα. Αυτή είναι μια σοβαρή φλεγμονή στην κοιλιακή κοιλότητα που προκαλείται από βακτήρια ή μύκητες.

Το έντερο περιέχει πολλά βακτήρια. Υποτίθεται ότι παραμένουν στα έντερα, δεν περιφέρονται ελεύθερα στην κοιλότητα του σώματος. Η βακτηριακή περιτονίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε σήψη, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοκ και διακοπή λειτουργίας οργάνων.

Πηγή: thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.