Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Φορολογία: Οι 6+1 αλλαγές σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος

Φορολογία: Οι 6+1 αλλαγές σε ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και τέλος επιτηδεύματος

Τι θα περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια για φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και φόρο υπεραξίας στα ακίνητα Σε σημαντική μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή προχωρά η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της θεωρίας ότι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές οδηγούν σε περισσότερες επενδύσεις και θέσεις εργασίας ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 28% στο 24% από τα φετινά κέρδη και ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων μειώνεται, επίσης, από τα φετινά κέρδη, δηλαδή μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020, από το 10% στο 5%. Για τα κέρδη του 2020 και των επόμενων ετών έρχεται νέα μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20%.

Με τις παραπάνω παρεμβάσεις ο συνολικός φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών που διανέμονται περιορίζεται από το 35,2% στο 24%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή δεν ωφελεί µόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ωφελεί κατά κύριο λόγο τις μικρομεσαίες. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο θα περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις της Νέας ∆ημοκρατίας για τη συνολική ελάφρυνση της οικονομίας και της κοινωνίας γενικότερα από την υπερφορολόγηση.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.