Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε και την Πεντέλη, το άλλοτε καταπράσινο τοπίο της έχει μετατραπεί σε ένα απόκοσμο σκηνικό ερήμωσης και θλίψης.
Όπως λέει στο protothema.gr ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Μεγαγιάννης «έγιναν όλα στάχτη, δεν υπάρχει τίποτα».
Την ίδια ώρα επιχειρηματίες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από το πέρασμα της φωτιάς που άφησε πίσω της δεκάδες σπίτια με μεγάλες ζημιές και καμμένα.
Σε ένα από τα σπίτια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του πήρε την ετοιμόγεννη γυναίκα του και το 1,5 έτους παιδί τους και έφυγε πριν η φωτιά να πλησιάσει το οίκημα και να του προκαλέσει σημαντικές ζημιές.
Οι αμέτρητες εκτάσεις που άλλοτε φιλοξενούσαν δάση και ζώα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, αφήνοντας πίσω τους μόνο μαύρη στάχτη και απομεινάρια από καμένα δέντρα, που στέκουν σαν σκιές του παρελθόντος.
Οι δρόμοι της Πεντέλης, άλλοτε γεμάτοι ζωή, είναι τώρα καλυμμένοι με στάχτη και αποκαΐδια, ενώ οι καπνοί ακόμα αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας μια ασφυκτική αίσθηση απελπισίας.
Πολλά σπίτια, που άλλοτε αποτελούσαν καταφύγιο για οικογένειες, έχουν υποστεί καταστροφές. Μερικά από αυτά δεν είναι παρά ερείπια, με τα κατεστραμμένα κεραμίδια και τα τοιχώματα να μαρτυρούν την ανελέητη δύναμη της φωτιάς.,
Οι κάτοικοι της περιοχής, συγκλονισμένοι από την καταστροφή, περπατούν ανάμεσα στα συντρίμμια με το βλέμμα τους γεμάτο θλίψη και αγωνία για το αύριο.
Το απόκοσμο τοπίο της Πεντέλης μετά τη φωτιά θα παραμείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων, θυμίζοντας την καταστροφική δύναμη της φύσης αλλά και την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.
Από τη φωτιά, από την οποία έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, σε βιοτεχνία στο Πάτημα Χαλανδρίου, εκτιμάται ότι τα σπίτια που παραδόθηκαν στις φλόγες φτάνουν τα 100, με δεκάδες καμένες επιχειρήσεις κάθε είδους και αυτοκίνητα.
Από τον Βαρνάβα, όπου ξεκίνησε, η πυρκαγιά, υποβοηθούμενη από τους ισχυρούς ανέμους, ένωσε τις διάσπαρτες εστίες της σε ένα ενιαίο μέτωπο στη βορειοανατολική Αττική, καίγοντας στην Πεντέλη, το Γραμματικό, το Καπανδρίτι, τον Μαραθώνα, τον Άγιο Στέφανο, τη Δροσιά, τον Διόνυσο, τη Σταμάτα, τη Νέα Μάκρη, ενώ επεκτάθηκε μέχρι και στον αστικό ιστό, σε Βριλήσσια και Χαλάνδρι.
Σύμφωνα με νεώτερη εκτίμηση από το σύστημα Copernicus η καμμένη έκταση υπολογίζεται σε 85.000 στρέμματα.
As the #wildfire north of #Athens 🇬🇷 continues to rage, the 🇪🇺 is working together to respond
Our #MappingTeam has delivered its Delineation Product, which, as of 12 August, has detected:
🔸+8,500 hectares of burnt area
🔸23 km of fire fronts
🔸168 active flames pic.twitter.com/zb8SUFDUoX— Copernicus EMS (@CopernicusEMS) August 13, 2024
Την ίδια ώρα και καθώς ο δήμαρχος Βριλησσίων, Γιάννης Πισιμίσης, ανέφερε πως έχουν καεί 10 σπίτια στην περιοχή Κρασά, ο πρόεδρος Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, Βλάσσης Σιώμος, έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τον συνολικό αριθμό των σπιτιών που καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. «Τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100», εκτίμησε ο κ. Σιώμος, μιλώντας στο Open.
Οι εικόνες που έρχονται από τον Βαρνάβα καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως σε αυτή την περιοχή να βρίσκονται τα περισσότερα σπίτια που κάηκαν, με πολλά να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και άλλα να έχουν καμένες στέγες, κουφώματα κ.α., ενώ στο Νταού Πεντέλης, είναι συγκλονιστικές οι εικόνες σπιτιών που έχουν καταρρεύσει και έχουν μετατραπεί σε συντρίμμια μετά το πέρασμα της φωτιάς.
Όμως δεν είναι μόνο τα σπίτια και εκατοντάδες αυτοκίνητα που παραδόθηκαν στις φλόγες. Εκτός από την τεράστια καταστροφή στον φυσικό πλούτο της Αττικής και τα εκατοντάδες ζώα (150 περίπου ζώα έχουν μεταφερθεί στις δομές που δημιουργήθηκαν εκτάκτως, με 4 να νοσηλεύονται με εγκαύματα και 2 να καταλήγουν), καταστροφές υπέστησαν υποδομές, όπως στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αλλά και δημόσια κτίρια, όπως γήπεδα.
Στην πύρινη λαίλαπα, στις περιοχές από τις οποίες πέρασε, οι φλόγες καταβρόχθισαν και επιχειρήσεις. Εργοστάσιο χημικών, αποθήκη ξυλείας, εταιρεία πώλησης πετρελαίου θέρμανσης, βενζινάδικα, αποθήκες, βιοτεχνίες, περιουσίες κάθε είδους, καθώς και χωράφια- όπως αμπέλια, καταστράφηκαν από τον πύρινο εφιάλτη…
Φρίξος Δρακοντίδης, Παναγιώτης Κουφαλέξης – protothema.gr