Βίντεο-κείμενο Greek Village Life
Στην καρδιά της ορεινής Καρδίτσας, συναντήσαμε την κυρία Μόρφω, μια γυναίκα που με περηφάνια μας αποκάλυψε τα μυστικά της παρασκευής του αυθεντικού παραδοσιακού βουτύρου.
Η μέρα ξεκίνησε νωρίς το πρωί με το άρμεγμα των προβάτων. Το φρέσκο γάλα τοποθετήθηκε στη μηχανή, όπου, μετά από λίγη ώρα, το βούτυρο άρχισε να σχηματίζεται στην κορυφή.
Η κυρία Ευμορφία, με προσεκτικές κινήσεις, μάζεψε το βούτυρο και το έβαλε σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε προς μια κοντινή πηγή, όπου άρχισε η διαδικασία του πλυσίματος και του πλασίματος. Με υπομονή και επιμονή, η κυρία Ευμορφία έπλαθε και ξέπλενε το βούτυρο.
Η όλη διαδικασία ήταν χρονοβόρα, αλλά η κυρία Ευμορφία, με το χαμόγελό της και την αγάπη της για την παράδοση, μας έδειξε ότι η παρασκευή του αυθεντικού βουτύρου είναι μια τέχνη που απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και σεβασμό στην πρώτη ύλη.