Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, 2020

Γ. Τριάντης: “Βιώσιμη κι απαραίτητη μια αιμοδυναμική μονάδα στην περιοχή μας”

Ο κορυφαίος επεμβατικός καρδιολόγος Γιώργος Τριάντης εξηγεί,  μιλώντας στο agrinionews.gr, τα οφέλη από μια μονάδα που θα μπορεί να ασκεί επεμβατική καρδιολογία στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Παρουσιάζει μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και τους λόγους για τους οποίους αυτή προκρίνεται από άλλες για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ο διευθυντής της καρδιολογικής στο Σισμανόγλειο, αντιπρόεδρος και επόμενος πρόεδρος της Ένωσης των Επεμβατικών Καρδιολόγων Ελλάδας, με πολλούς ασθενείς από την περιοχή μας αλλά και σφαιρική εικόνα της περιοχής μας, εξηγεί πως έχει μεγάλο ενδιαφέρον για ένα τέτοιο εγχείρημα, όχι φυσικά για λόγους καριέρας αλλά γιατί μπορεί να μείνει κάτι καλό στην περιοχή και, κυρίως κάτι για το οποίο υπάρχει ξεκάθαρη ανάγκη.

“Είναι αλήθεια ότι στήθηκαν, κυρίως μέσα από δωρεές, αιμοδυναμικές μονάδες σε διάφορες περιοχές π.χ. στην Καλαμάτα, την Τρίπολη κλπ, οι οποίες τελικά έμειναν με ελάχιστο προσωπικό με έναν ή και κανέναν γιατρό. Τίθεται μεγάλο θέμα σε περιπτώσεις όπως σε νησιά όπου έχει γίνει κάτι ανάλογο, πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο εγχείρημα. Αντίθετα, με μεράκι και δουλειά, προϋποθέσεις κατανομής πληθυσμού, αυξημένα περιστατικά κλπ, υπάρχουν περιπτώσεις όπως τα Τρίκαλα που κάνουν περισσότερες επεμβάσεις από την γειτονική Λάρισα”, εξηγεί.

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επεμβατικό καρδιολόγο, τα στοιχεία που διαθέτει για την Αιτωλοακαρνανία λένε ότι πέραν του ότι έχει έναν ικανό πληθυσμό 200.000 κατοίκων, υπάρχουν και 1800(!) περιστατικά οξέων συνδρόμων, δηλαδή εμφράγματα, προεμφράγματα κλπ, τον χρόνο. Φαίνεται ότι τα ποσοστά του καπνίσματος και οι διατροφικές και άλλες καθημερινές συνήθειες οδηγούν στα τόσα πολλά περιστατικά!

“Το βασικό θέμα, όμως, για έναν τεράστιο νομό όπως η Αιτωλοακαρνανία, με την κατανομή πληθυσμού που έχει, είναι πως στην επεμβατική αντιμετώπιση των οξέων συνδρόμων μετρά ο χρόνος, η ταχύτητα! Έτσι ένας άνθρωπος που χρειάζεται δύο ώρες μέχρι να πάει στην Πάτρα ή στα Γιάννενα συχνά έχει χάσει κρίσιμο διάστημα με ό, τι αυτό σημαίνει για την ζωή και την αποκατάσταση του προβλήματος”, συμπληρώνει ο κ.Τριάντης.

Πέραν των στοιχείων της νοσηρότητας, των χρόνων λόγω αποστάσεων κλπ, στην περιοχή μας θα υπήρχε η δυνατότητα υποστήριξης και από άλλα νοσοκομεία, πανεπιστημιακές δομές ακριβώς λόγω της θέσης του Αγρινίου, τονίζει ο φημισμένος καρδιολόγος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή καθώς οι ασθενείς του είναι πολλοί,έχοντας τακτικές επαφές και με καρδιολόγο του νοσοκομείου Αγρινίου που εδώ και καιρό εξειδικεύεται πάνω στην επεμβατική καρδιολογία. Πως μπορεί να στηθεί ένα αιμοδυναμικό τμήμα ή μια μονάδα στο νοσοκομείο Αγρινίου; Όπως εξηγεί, θα πρέπει οι αρχές, η Περιφέρεια, ο δήμος, η ΥΠΕ να κινητοποιηθούν και το ίδιο το Δ.Σ. του νοσοκομείου να ζητήσει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την βιωσιμότητα του εγχειρήματος αλλά και την ανάγκη της περιοχής.

“Η εμπειρία μου λέει- έχοντας στήσει τις αιμοδυναμικές μονάδες σε Ιατρικό Κέντρο Ψυχικού, Κεντρική Κλινική, Κυανό Σταυρό και φυσικά στο Σισμανόγλειο-ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν και πως, αν η υγειονομική αρχή ξεκινήσει κάτι τέτοιο, σίγουρα θα υπάρξει κινητοποίηση με δωρεές κλπ. “Το θέμα είναι να καταλάβουμε ότι μπορούμε να φτιάξουμε κάτι που να γίνει σημείο αναφοράς για την Υγεία στον τόπο μας και πως δεν αξίζει να χάνονται ζωές στον δρόμο κατά την μεταφορά των ασθενών ή να μην αποκαθίστανται τα προβλήματα όπως επιτάσσει η σύγχρονη καρδιολογία”, καταλήγει ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύονται εκατοντάδες συμπατριώτες κάθε χρόνο για την αιμοδυναμική τους αποκατάσταση. .

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.