Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Κόκκαλης: θέλουμε το νέο μοντέλο αγρότη- γενικολογίες για την «Ελιά Καλαμών»

Κόκκαλης: θέλουμε το νέο μοντέλο αγρότη- γενικολογίες για την «Ελιά Καλαμών»

geg-kokkalis-epimelitirio (19)
Στην Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Λάρισας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Βασίλης Κόκκαλης ο οποίος τις απογευματινές ώρες συναντήθηκε με εκπροσώπους του Επιμελητήριου στο Αγρίνιο όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε εκπροσώπους του τοπικού Τύπου.
Εν συνεχεία ο κ. Κόκκαλης κατευθύνθηκε προς Κατούνα όπου θα εγκαινιάσει το νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Δημητριακών Αιτωλοακαρνανίας «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Αύριο, Κυριακή 1 Οκτωβρίου , ο Υφυπουργός θα επισκεφθεί παραγωγικές μονάδες σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.
Στη συνέντευξη Τύπου τον κ. Κόκκαλη συνόδευαν ο Συντονιστής των ΑΝ.ΕΛ. στην Αιτωλοακαρνανία Κ.Ντούπης και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντής του υπουργού Υποδομών Σταύρος Καραγκούνης.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου αναπόφευκτα ο κ. Κόκκαλης αρχικά ερωτήθηκε για την εκτροπή του Αχελώου καθώς πρόσφατα έχει ο ίδιος (ως…Θεσσαλός) υποστηρίξει ότι θα λάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της μερικής εκτροπής προς τη Θεσσαλία. Δεν υποστήριξε τα ίδια ωστόσο σήμερα αλλά αντιθέτως  ανάφερε πως η Κυβέρνηση εμμένει στις δηλώσεις του καθ’ ύλην αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου που ξεκαθάρισε πως η Κυβέρνηση δεν θα προωθήσει την εκτροπή. Ο κ. Κόκκαλης αρκέστηκε να γενικολογήσει λέγοντας πως η Αιτωλοακαρνανία όπως και η Θεσσαλία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό και δεν πρέπει να γίνεται διαχωρισμός στις Περιφέρειες . Ζήτησε πάντως τη συναίνεση της Δυτικής Ελλάδας στο να στηριχτεί η Θεσσαλία για τις αναγκαίες υποδομές για το νερό.
Παρά τα όσα είχαν διακινηθεί το περασμένο διάστημα, ο κ. Κόκκαλης επίσης δεν κόμισε κάποια νέα είδηση για το «καυτό» θέμα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών . Ανέφερε απλώς πως το αίτημα ( της Αιτωλοακαρνανίας) για το Kalamata olives είναι νόμιμο και θα υπάρξει δίκαιη λύση αφού ακουστούν όλες οι πλευρές…
Για την παρουσία του στο νομό σημείωσε πως σκοπός είναι η καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το υπουργείο θέλει το νέο μοντέλο- αγρότη «τον πραγματικό παραγωγό,πιστοποιημένο, εκπαιδευμένο, επιχειρηματία, να ασχοληθεί με τη γη». “Ο νομός έχει πολλά προβλήματα. Και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Αυτούς ήρθαμε να ακούσουμε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που παραλάβαμε και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε”,  είπε.
Ερωτώμενος για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τη δέσμευση του υπουργείου πως στις 26 Οκτωβρίου θα πιστωθεί ένα μεγάλο μέρος τους, ο κ. Κόκκαλης απάντησε πως το υπουργείο φέτος δια του ΟΠΕΚΕΠΕ εξόφλησε όλες τις εκκρεμότητες από το 2009 (εξισωτική, βιολογική, νιτρορύπανση) και έβαλε τάξη στην αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για την πληρωμή των ενισχύσεων. Επιβεβαίωσε παράλληλα πως τέλος Οκτώβρη θα πληρωθεί ένα μεγάλο μέρος.
Για τους επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών απάντησε πως θα απορροφηθούν σίγουρα σε ποσοστό 30- 40% ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απορρόφησης στο σύνολο τους ως κυβερνητική απόφαση για όλη τη χώρα.Προανήγγειλε παράλληλα κυβερνητικές ανακοινώσεις για σημαντικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, αυτά που σχετίζονται  με το «κακό» κομμάτι της αγροτικής τράπεζας.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως το υπουργείο ενισχύει τη συμμετοχή στις ομάδες παραγώγων με φορολογικά κίνητρα αναφέροντας πως πριν ένα μήνα εκδόθηκε η εγκύκλιος για το πιστωτικό ΦΠΑ, σοβαρό θέμα που απασχολεί για ίδιους τους συνεταιρισμούς και όσους ανθρώπους συναλλάσσονται με αυτούς.
Ιδιαίτερα στάθηκε στο νομοσχέδιο για τις ελληνοποιήσεις που συζητείται στο αρμόδιο τμήμα της Βουλής και θα γίνει νόμος του κράτους σε μία εβδομάδα . Ανέφερε πως ικανοποιείται το επί εικοσαετίας αίτημα των ελλήνων κτηνοτρόφων και χοιροτρόφων για «ταυτότητα» στο κρέας και στο γάλα. Έκανε λόγο για σημαντική τομή και καίριο πλήγμα στις ελληνοποιήσεις καθώς τα κρεοπωλεία θα καλούνται να αναφέρουν σε ποια χώρα γεννήθηκε, μεγάλωσε και σφαχτηκε το κρέας. Για το γάλα που αρμέχθηκε, σε ποια χώρα έγινε η παστερίωση και σε ποια η συσκευασία.
Σημειωτέον πως στο Επιμελητήριο συνάντησαν τον κ. Κόκκαλη και μέλη του νεοσύστατου Δ.Σ. του ΤΟΕΒ Νεοχωρίου. Του παρέδωσαν υπόμνημα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΤΟΕΒ με τον υφυπουργό να τους υπόσχεται πως αύριο θα τους επισκεφθεί.

 Δείτε φωτό από την παρουσία του στο Επιμελητήριο:

geg-kokkalis-epimelitirio (1) geg-kokkalis-epimelitirio (19) geg-kokkalis-epimelitirio (17) geg-kokkalis-epimelitirio (15) geg-kokkalis-epimelitirio (13) geg-kokkalis-epimelitirio (11) geg-kokkalis-epimelitirio (9) geg-kokkalis-epimelitirio (7) geg-kokkalis-epimelitirio (5) geg-kokkalis-epimelitirio (3)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.