Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Ασαφές το τοπίο για τον καθαρισμό των ρεμάτων σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ

syn-typou-geotee (1)
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 21 Δεκεμβρίου η συνέντευξη τύπου του Παραρτήματος Αγρινίου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με τις αυτοψίες που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σε πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, μίλησαν μίλησαν για τις αυτοψίες ο Πρόεδρος του παραρτήματος Σωτήρης Λαμπρόπουλος, ο Πρόεδρος του κλάδου των Γεωλόγων της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Γιάννης Κουκουβέλας και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής Γιώργος Σταμούλης και Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Λαμπρόπουλος είπε ότι στις αυτοψίες δόθηκε μεγαλύτερο βάρος στο γεωλογικό κομμάτι, αν και υπήρχαν μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες. Πρέπει μάλιστα τις επόμενες ημέρες να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Τόνισε επίσης ότι σε πολλές περιοχές ο κόσμος χτίζει κυριολεκτικά στην άμμο και αυτό μπορεί στο μέλλον να στοιχίσει ζωές. Πριν την ολοκλήρωση της αρχικής του τοποθέτησης, διευκρίνισε ότι έπειτα από πρόσκληση του Δήμου Μεσολογγίου, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αυτοψία και στο Δημοτικό Σχολείο Χρυσοβεργίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες.

Ακολούθησε ο κ. Κουκουβέλας με αναφορά στα Κλεισορέματα, το Ζευγαράκι, τη Λυσιμαχεία, το Παναιτώλιο, το Καινούργιο και την Τραγάνα. Τόνισε πως πρόκειται για μία φυσική καταστροφή και όχι για καθημερινό φαινόμενο, ενώ οι περιοχές πρέπει να αντιμετωπίζονται από εδώ και πέρα ως επικίνδυνες για παρόμοια φαινόμενα και πρέπει να κατηγοριοποιηθούν σε περιοχές χαμηλής, μέσης και υψηλής επικινδυνότητας για να διευκολυνθεί η λήψη μέτρων πρόληψης. Για την αστοχία του δρόμου στην Κλεισούρα, ανέφερε πως με την απαραίτητη χρηματοδότηση και μία προσεκτική παρέμβαση, μπορεί να αποκατασταθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνόπουλος, αναφέρθηκε κυρίως στην αυτοψία που έγινε στο ορεινό Θέρμο. Εκεί όπως είπε υπάρχουν πετρώματα με μεγάλες συγκλήσεις και αυτό δημιουργεί προβλήματα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα μίλησε για τους δύο χειμάρρους της περιοχής στους οποίους πέφτουν μεγάλες ποσότητες υδάτων και αυτό προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα, ενώ τόνισε ότι τα υδραυλικά έργα σε ορισμένα σημεία έχουν σχεδιαστεί πριν από 50 χρόνια και πλέον δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Όσον αφορά την ακαταλληλότητα κτιρίων, μίλησε ειδικά για την εκκλησία που βρίσκεται στα Αμπέλια της Τοπικής Κοινότητας Κοκκινόβρυσης και όπως είπε, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται, ενώ κρίνεται αναγκαίο να γίνουν εργασίες αποκατάστασης στο δρόμο που ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα λίγο μετά τα Αμπέλια.

Έπειτα το λόγο έλαβε ο κ. Σταμούλης, λέγοντας ότι στην Κλεισούρα θα μπορούσαν να υπάρχουν νεκροί εκεί όπου έχει κάνει παρεμβάσεις ο άνθρωπος. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην πόλη του Αγρινίου, δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος στο ρέμα που βρίσκεται κοντά στα Δημοτικά Σχολεία στη περιοχή του παλαιού νοσοκομείου, ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις ανθρώπων και αποφάσεις τεχνικών που πρέπει να μελετηθούν.

Ο κ. Λαμπρόπουλος έκανε και μία διευκρίνιση σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων, λέγοντας πως “Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ακόμη δεν έχει διαλευκάνει το ποιος είναι ο αρμόδιος, καθώς πρόκειται για μόνιμη παθογένεια του Καλλικράτη και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Σχετικά με το χρόνο που θα πάρει για να αποκατασταθεί η ζημιά στο δρόμο της Κλεισούρας, ο κ. Σταμούλης απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο κατεπείγον θα κριθεί. Έκανε λόγο για γραφειοκρατία και πράγματα που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Μπορεί να σας πω ένα μήνα και να πάρει έξι». Αν βρεθεί η εταιρεία, υπάρχει η τεχνογνωσία μέσα σε ένα μήνα να έχει αποκατασταθεί η ζημιά όπως ανέφερε.

syn-typou-geotee (2)

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. φριξος

    Τωρα μαζευτήκαν οι φωστήρες για να μας πουν το κοντό τους και το μακρύ τους.
    Για την ταμπακέρα δεν μας λένε τίποτα. Ποιός και γιατί στένεψε τα ρέματα και αυτός δεν είναι άλλος από τους δήμους και την περιφέρεια με τα ”Καλά έργα” που φτιάχνουν.

  2. ΓΑΒ

    Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τις ευθύνες εεε. για να δούμε οι Εισαγγελείς θα κάνουν τη δουλειά τους ή θα έχουμε μία από τά ιδια. Συγκάληψη, συγκάληψη, συγκάληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.