Κυριακή, 7 Ιουνίου, 2020

Για πρώτη φορά το ευρύ κοινό είδε στο Αγρίνιο το “χρυσό στεφάνι του Θυρρείου”

Σημαντική ημέρα για την Αιτωλοακαρνανία καθώς σήμερα, Τετάρτη 22 Μαΐου 2019, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό ,μετά την ανακάλυψή τους το 1973, το χρυσό στεφάνι του Θυρρείου και τα συνευρήματά του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου και την διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος .

Η παρουσίαση του εκθέματος έγινε από την Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και ανασκαφέα Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δρ Ολυμπία Βικάτου.

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκε εξάλλου η κυρία Φωτεινή Ζαφειροπούλου για τη συμβολή της στην έρευνα, προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιτωλοακαρνανίας. Ακολούθησε ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου από αρχαιολόγους της Εφορείας.

Την ομιλία της Φωτεινής Ζαφειροπούλου , που το 1973 βίωσε την ανακάλυψη της σημαντικής αυτής πολιτιστικής κληρονομιάς,  χαρακτήρισε η συγκινησιακή φόρτιση. Η ίδια μίλησε για τη νεκρή , ευκατάστατη όπως φαίνεται , γυναίκα της εποχής που έφερε τα κοσμήματα, για τα συναισθήματα που τότε γεννήθηκαν στην ίδια την αρχαιολόγο, για τις ελλείψεις σε υποδομές και τον κόπο που καταβλήθηκε για τη συντήρησή του.

Το σπουδαίο αυτό ανασκαφικό σύνολο εντοπίστηκε σε κιβωτιόσχημο τάφο, που ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης υδρευτικής αύλακας εντός του Θυρρείου και περιείχε μια πλούσια κτερισμένη γυναικεία ταφή της ελληνιστικής περιόδου (α΄ μισό 2ου αι. π.Χ.) και μία μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων (1ος-2ος αι. μ.Χ.).
Η νεκρή έφερε χρυσό στεφάνι από φύλλα μυρτιάς στην κεφαλή και χρυσό ενώτιο. Τα υπόλοιπα κτερίσματα, τρεις χάλκινοι καθρέφτες, σιδερένια στλεγγίδα, δύο θαλάσσιες αχιβάδες και 26 πήλινα αγγεία (λύχνοι, αρύβαλλοι, κυάθια, σκυφίδια, μυροδοχεία, πυξίδες κ.ά.) βρέθηκαν συγκεντρωμένα στα πόδια της. Η μεταγενέστερη ταφή-καύση των αυτοκρατορικών χρόνων βρέθηκε μέσα σε μόνωτη χύτρα, η οποία περιείχε τα καμένα οστά και ένα μικρό γυάλινο αγγείο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου θα παραμένει ανοιχτό για τους επισκέπτες καθημερινά εκτός Τρίτης (8:00-15:30).

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.