Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Για την κοινωνική πολιτική και τις δράσεις για τους Ρομά μίλησε η Θεανώ Φωτίου

Ομιλία της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  Θ. Φωτίου στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Ελλάδα.

fotiouΗ αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου βρίσκεται από χθες στην πόλη της Πάτρας στο πλαίσιο του 9ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης», που διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Σήμερα, ο προϋπολογισμός της κοινωνικής πρόνοιας είναι υπερδιπλάσιος εκείνου που παραλάβαμε από την κυβέρνηση Σαμαρά. Το 2015 ανερχόταν σε περίπου 780 εκ. ευρώ και το 2017 ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σήμερα στο 9ο περιφερειακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, που πραγματοποιείται στην Πάτρα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι «με τα αντίμετρα, το 2019, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ».
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «με την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης μας, πρώτη μέριμνα ήταν η αντιμετώπιση των συνεπειών της οξύτατης ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και η θεμελίωση του κοινωνικού κράτους».
Επίσης, η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «το 2018 προσθέσαμε 315 εκ. ευρώ, από την επισκόπηση δαπανών, αποκλειστικά για το παιδί και από αυτό το κοινωνικό πακέτο, 260.000.000 ευρώ δίνονται για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση 40%».
«Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης φροντίδας του παιδιού», συνέχισε η Θεανώ Φωτίου από το ίδιο κοινωνικό πακέτο, 40.000.000 ευρώ θα δοθούν για τα ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα, δηλαδή περίπου 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων θα έχουν καθημερινά ένα ζεστό γεύμα». Ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «15.000.000 ευρώ θα δοθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών, ο αριθμός των οποίων θα αυξηθεί κατά 400 νέες μονάδες το 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις, πέραν των σημερινών 109.000 θέσεων που διατίθενται δωρεάν», τόνισε η ίδια.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Θ.Φωτίου είπε ότι «δημιουργήσαμε δίχτυ ασφαλείας για όσους χτυπήθηκαν βιαιότερα από την κρίση». Ειδικότερα για την Δυτική Ελλάδα, η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι «στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ενταγμένο το 10,8 % του πληθυσμού της, δηλαδή 73.218 άτομα, με άθροισμα μηνιαίας επιδοματικής ενίσχυσης 7.610,018 ευρώ, ενώ οι άνεργοι δικαιούχοι του ΚΕΑ στη Δυτική Ελλάδα είναι σήμερα 10.540 άτομα και το 10% θα μπει στην εργασία». Σχετικά με τα σχολικά γεύματα στην Δυτική Ελλάδα θα καλυφθούν, σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, «οι ανάγκες σίτισης σε 102 δημοτικά σχολεία, όπου θα διανέμονται κάθε μέρα συνολικά 14.260 ζεστά γεύματα».
«Στο πλαίσιο του δικτύου κοινωνικής προστασίας», συνέχισε η Θεανώ Φωτίου, που δημιουργούμε με τα Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, στη Δυτική Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 18 Κέντρα Κοινότητας, 1 παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών και 8 παραρτήματα Ρομά. Επίσης, είπε ότι «στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα επιδοτηθούν, εντός του 2018, 15 δήμοι με σκοπό τη λειτουργία 19 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, που θα καλύψουν 475 νέες θέσεις παιδιών, με κόστος εξοπλισμού 850.000 ευρώ».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Θεανώ Φωτίου είπε ότι «η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι μια από τις πιο βεβαρημένες περιφέρειες στην Ελλάδα, ως προς τις συνθήκες διαβίωσης στους θύλακες των οικισμών-καταυλισμών Ρομά» και πρόσθεσε ότι «η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά έχει καταγράψει και χαρτογραφήσει, για πρώτη φορά, συνολικά 74 οικισμούς Ρομά με συνολικό πληθυσμό 16.244 άτομα».
Όπως σημείωσε, «στους 15 από τους οικισμούς, οι 1.579 διαμένοντες ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για αυτό προχωράμε στη μετεγκατάστασή τους με σχέδια του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τους δήμους και τις περιφέρειες».
Επίσης, είπε ότι «σε 27 οικισμούς, όπου 7.468 άτομα ζουν σε μεικτές περιοχές με σπίτια και παραπήγματα και ελλιπείς υποδομές παρεμβαίνουμε αναβαθμίζοντας τα δίκτυα οδοποιίας, αποχέτευσης, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς και με τη δημιουργία πολύκεντρων». Ακόμη, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, «σε 32 οικισμούς 7.197 άτομα ζουν σε σπίτια σε υποβαθμισμένες γειτονιές μέσα στους αστικούς ιστούς των πόλεων και σε αυτές τις περιπτώσεις θα επιδοτήσουμε το ενοίκιο και την απασχόληση».
Τέλος, είπε ότι «μέσα στο 2018 προχωράμε στη Δυτική Ελλάδα σε δράσεις συνολικού κόστους 12.210.000 ευρώ, για περίπου 10.500 ωφελούμενους Ρομά», οι εξής:
1. Μετεγκαταστάσεις για οικογένειες που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, στο δήμο Αγρινίου-οικισμός Αη Βασιλιώτικα και στο δήμο Δυτικής Αχαΐας -οικισμός Ποτάμι.
2. Αντικαταστάσεις οικίσκων στο δήμο Ήλιδας-Οικισμός Παπακαυκά και Κέντρο.
3. Αναβάθμιση υποδομών και δικτύων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Αγρινίου –οικισμός Αη Βασιλιώτικα, στο δήμο Δ.Αχαίας- οικισμοί Ποτάμι και Γερουσέϊκα, στο δήμο Ήλιδας – οικισμοί Παπακαυκά και Τσιχλέϊκα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Τραγανό και στο δήμο Ερυμάνθου-οικισμοί Φαρραί και Χαλανδρίτσα.
4. Δημιουργία Πολύκεντρων στους παρακάτω δήμους και οικισμούς: Στο δήμο Δ.Αχαίας-οικισμός Σαγαίϊκα, Γερουσέϊκα και Τσιγγάνικα, στο δήμο Πηνειού-οικισμός Υδατόπυργος Γαστούνης και στο δήμο Ήλιδας- οικισμός Κέντρο.
5. Κινητή Μονάδα με εξειδικευμένο προσωπικό για την ανάπτυξη παρεμβάσεων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και εφήβων όπως λέσχες ανάγνωσης, θεατρικά και μουσικά εργαστήρια, κτλ., στους εξής οικισμούς του Δήμου Πατρέων: Προσφυγικά, Εργατικές Κατοικίες, Βραχναίϊκα και Ριγανόκαμπος.
6. Παράλληλα σε οριζόντιες δράσεις, οι οποίες αφορούν στα παρακάτω:
• Επιδότηση ενοικίου
• Βελτίωση συνθηκών ζωής
• Συμβουλευτική για την Απασχόληση των νέων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας
• Προώθηση της απασχόλησης με νέες θέσεις εργασίας
• Επιδότηση Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.