Τετάρτη, Ιανουάριος 23, 2019

Γιάνης Βαρουφάκης στο Αγρίνιο: στόχος η κάθοδος στις Ευρωεκλογές


Με τον γνωστό χειμαρρώδη λόγο του ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην γεμάτη αίθουσα του Παπαστράτειου Μεγάρου, κατάφερε να κρατήσει αμείωτη την προσοχή του κοινού του Αγρινίου και να παρουσιάσει την δική του οπτική σε όσα έχουν συμβεί στην χώρα τα τελευταία εννέα χρόνια τουλάχιστον, παρουσιάζοντας παράλληλα και την πρότασή του, όπως ανάφερε, για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Κάλεσε σε «δημιουργική ανυπακοή» ενώ βασικός του στόχος διαμήνυσε πως είναι το DiEM25 να αποκτήσει κομματική υπόσταση και να συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Μάλιστα στόχος είναι να ανήκει σε ένα δίκτυο κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές όλων των χωρών.

Πολλά από τα σημεία στα οποία εστίασε είχαν μεγάλο ενδιαφέρον ακόμη και για τους δημοσιογράφους που τον άκουσαν τουλάχιστον 8-10 φορές να αποκαλεί τα ΜΜΕ, «Μέσα Μαζικής Αποβλάκωσης», τα οποία, όπως εξήγησε έχουν σαν μοναδικό στόχο να μην του επιτρέψουν να αναπτύξει την πρότασή του για μια άλλη Ευρώπη.

Προλόγισαν την εκδήλωση μέλη της κίνησής του DiEM25, κυρίως νέοι άνθρωποι, όπως η Χρύσα-Αριάδνη Κουσελά που είχε βρει κι ένα διήγημα του Ελύτη για το Αγρίνιο και διάβασε μερικές γραμμές ή ένας Γερμανός-μέλος της κίνησης που ζει 35 χρόνια στην Ελλάδα, έχει τέσσερα παιδιά και εμπνεύστηκε από την πανευρωπαϊκή λύση που προτείνει ο Γ.Βαρουφάκη, όπως εξήγησε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για ερημοποίηση στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, και για προοπτική να καταστεί η χώρα ένα απέραντο γηροκομείο. Εξήγησε ότι στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η απουσία επενδύσεων, τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο χρέος και η φτώχια που μεγαλώνει και πρότεινε μια άλλη Ευρώπη, αντίθετα από εκείνους που θέλουν έξοδο από την Ε.Ε.

Μια καινοτομία που υπήρξε ήταν ότι εκτός από τις ερωτήσεις και τον διάλογο που ακολούθησαν δόθηκε ένα mail, ένας αριθμός viber και ένας λογαριασμός twitter για να υποβληθούν ζωντανά προτάσεις και ερωτήσεις.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας αφιέρωσε σχεδόν τρία τέταρτα της ώρας στην ομιλία για να περιγράψει τα γεγονότα μετά το 62% στο «όχι» του δημοψηφίσματος, ενώ ξεκαθάρισε πως επί των ημερών του δεν υπήρξε κατάρρευση οικονομίας όπως δεν υπάρχει και τώρα. Χαρακτήρισε πειθήνιους τους πρώην συντρόφους του, λέγοντας πως δεν συμφωνούν σε ότι υπογράφουν αλλά έχουν υποταχθεί ενώ όσα γίνονται και σήμερα με το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή τα αποκάλεσε αποικιοκρατικά.

Επέμεινε πως αν η Ελλάδα επέμενε στην άρνησή της να πάρει δανεικά(«το μεγαλύτερο ποσό που έχει δανειστεί χώρα στην παγκόσμια Ιστορία όχι αναλογικά αλλά σε απόλυτους αριθμούς») δεν θα φεύγαμε από την Ε.Ε. ,ενώ βρήκε θετικό το γεγονός ότι σε τόσο ακραία κρίση υποχωρούν οι τάξεις και η πάλη τους και μπορούμε να ομονοήσουμε και να συνεργαστούμε.

Ακόμη, έκανε εκτενή παρουσίαση του παράλληλου συστήματος πληρωμών που είχε προτείνει(«δεν επρόκειτο για παράλληλο νόμισμα όπως λένε ακόμη οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι», είπε) καθώς και της πρότασής του για τα κόκκινα δάνεια με μια δημόσια εταιρεία διαχείρισής τους.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Όπως τόνισε: «Για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ερημοποίηση πρέπει να συμφιλιωθούμε συμφωνώντας σε τρεις στόχους: Αναδιάρθρωση όλων των χρεών, ιδιωτικών και δημόσιων, δραστική μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών και του σταθερού κόστους της οικονομικής δραστηριότητας και τερματισμό των αυτο-τροφοδοτούμενων περικοπών συντάξεων, επενδύσεων, μισθών Η επίτευξη των τριών απαραίτητων στόχων προϋποθέτει επτά τομές:
1. Μεγάλες και άμεσες μειώσεις όλων των φορολογικών συντελεστών – 18% ο μέγιστος ΦΠΑ, 20% ο μέγιστος φόρος των επιχειρήσεων, κατάργηση της προπληρωμής φόρων, κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης για εισοδήματα κάτω των 30000.
2. Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους μέσω ανταλλαγών νέων ομολόγων των οποίων οι αποδόσεις εξαρτώνται από την ανάκαμψη
3. Στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος το πολύ 1,5% του ΑΕΠ
4. Άμεση ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών – που επιτρέπει την πολύπλευρη ακύρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τις εξωτραπεζικές πληρωμές, και δημοσιονομικό χώρο για το κράτος καθώς και δυνατότητες χρηματοδότησης νέου προγράμματος καταπολέμησης της φτώχειας
5. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Μη Βιώσιμων Ιδιωτικών Χρεών με μορατόριουμ στους πλειστηριασμούς και στις εξώσεις
6. Μετατροπή Υπερταμείου-ΤΑΙΠΕΔ σε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα που δανείζεται με εχέγγυα την δημόσια περιουσία (την οποία διαχειρίζεται με στόχο τις επενδυτικές ροές που αναβαθμίζουν την ίδια την δημόσια περιουσία) και με τις μετοχές αυτής της νέας αναπτυξιακής τράπεζας να εκχωρούνται στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έτσι στηρίζονται με νέα κεφάλαια.
7. Σεβασμός στην μισθωτή εργασία και στην επιχειρηματικότητα: Τέλος στο «μπλοκάκι» και το ΤΕΒΕ-ΕΦΚΑ για μισθωτούς οι οποίοι εντάσσονται στο ΙΚΑ. Για νέες επιχειρήσεις, start-ups, απαλλαγή για 5 χρόνια από ασφαλιστικές εισφορές. Για όλες τις επιχειρήσεις εισαγωγή «ταβανιού» στο συνολικό ποσοστό φόρων και εισφορών στο 50% των εσόδων τους»

Όπως προαναφέρθηκε ακολούθησε έντονος διάλογος και προτάσεις από το κοινό ενώ όποιος επιθυμούσε μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή στο DiEM25 και να γραφτεί μέλος.

omilia-varoufaki (1)

omilia-varoufaki (2)

omilia-varoufaki (3)

omilia-varoufaki (4)

omilia-varoufaki (5)

IMG_20180115_200142

IMG_20180115_200329

IMG_20180115_195216

diem25-varoufakis-agrinio

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. ΓΑΒ

  Γαβ, γαβ γαβ Βαρουφάκη για την Ταμπακέρα δεν μας λές. ποιός τελικά θα πληρώσει; Όλα αυτά που μας λές είναι γνωστά αλλά ο λογαριασμός είναι μεγαλύτερος και ποιός θα τον πληρώσει;

 2. Σάκης

  Ο κύριος Τίποτα τώρα και στο Αγρίνιο…Τα κορόιδα πολλά!

 3. Δημητρης φαρδης

  Rο βαρουφακης αξηζει μια ευκερια να πολεμηση . Οι υποληποι πρεπη να δικαστουν για το χαλη της χωρας.

 4. Δημητρης φαρδης

  Ο βαρουφακις αξηζει μια ευκερια . Οι υποληποι πρεπη να δικαστουν για οτι συμβαινει

 5. Γιώργος

  @Δημητρης φαρδης
  Και ο Σώρρας αξίζει μια ευκαιρία. Ινε πατριοτεις κε πωλαιμειστυς. Ωχυ σαν τους άλλους τους ιπωτακτεικους…

 6. ΜΠΑΡΟΥΦΑΚΑΙΟΙ +-25

  ΣΩΡΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΒΑΡΟΥΦΑΚΑΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.

  Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ Λ@ΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΠΙ ΒΑΘΕΩΣ ΠΑΣΟΚ Η ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΑΝΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ. ΚΥΦΗΝΕΣ

  ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΣΑΝ ΤΟ ΙΚΑ ΚΛΠ. ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ….

  ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΙΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

 7. ΓΑΒ

  Εε ποιός ήταν εκεί; οι αργόσχολοι και οι συνταξιούχοι των 50. Οι άλλοι δουλεύουν για τον επιούσιο που χρόνος για τέτοια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.