Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Γιατί η Ιερά Μονή Προυσού ζητά αποζημίωση από τον δήμο Αγρινίου

Γιατί η Ιερά Μονή Προυσού ζητά αποζημίωση από τον δήμο Αγρινίου

Αποζημίωση σε ιδιώτη ιδιοκτήτη κτιρίου  που στέγαζε σχολείο καλείται να καταβάλλει ο δήμος Αγρινίου. Αντίστοιχες αξιώσεις προβάλλει και η Ιερά Μονή Προσού, ιδιοκτήτρια του σχολείου που στέγαζε το 7ο δημοτικό. 

 Μια εξέλιξη που συζητείται τις τελευταίες ημέρες και προκαλεί εύλογες απορίες θίχτηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου με πρωτοβουλία του Σταύρου Καμμένου .

Ο σύμβουλος του συνδυασμού «Ανατροπή Τώρα» ζήτησε να ενημερωθεί για τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής αναφορικά με την αποζημίωση που διεκδίκησε και πέτυχε να του επιδικαστεί ιδιοκτήτης κτιρίου που στέγαζε σχολείο του Αγρινίου.  Ο δήμος καλείται να του καταβάλλει 29.700 ευρώ ωστόσο έκανε έφεση αλλά αξιοσημείωτο είναι πως σε αντίστοιχη διεκδίκηση έχει προβεί και η Ιερά Μονή Προυσού, γεγονός που προκαλεί εντυπώσεις.

Πως έχουν τα πράγματα συνοπτικά:  το Σεπτέμβριο του 2016 το 19ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου μεταφέρθηκε από το ενοικιασμένο παλαιό κτίριο στο νέο σύγχρονο.

Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που το στέγαζε ως τότε με αγωγή του αξίωσε ενοίκια και για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Ο ιδιώτης έλαβε το δικαίωμα αυτό καθώς φέρεται να μην ακολουθήθηκε η τυπικώς προβλεπόμενη διαδικασία που είναι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τη λύση της σύμβασης. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να πάρει απόφαση λύσης της σύμβαση τον Ιούνιο του 2017, σχεδόν ένα χρόνο αφότου άδειασε το κτίριο…

Προ ημερών λοιπόν  το Μονομελές Πρωτοδικείο Αγρινίου εκδίκασε την υπόθεση και δικαίωσε τον ιδιώτη καλώντας τον δήμο Αγρινίου να του καταβάλλει 29.700 ευρώ.  Ο δήμος προέβη σε έφεση και αναμένει…

Αντίστοιχη ιστορία ωστόσο διαδραματίζεται και γύρω από το 7ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου που μεταφέρθηκε σε νέο κτίριο τον Απρίλιο του 2016 . Ιδιοκτήτης του παλαιού κτιρίου του 7ου είναι η Ιερά Μονή Προυσού η οποία τελικά πρόβαλλε και αυτή αξιώσεις αποζημίωσης για μισθώματα που αφορούσαν περίοδο που το εν λόγω παλαιό κτίριο είχε αδειάσει αλλά η συμφωνία δεν είχε λυθεί. Η Μονή διέψευσε όσους από τη δημοτική αρχή εκτιμούσαν πως δεν θα προέβαινε σε αυτή την ενέργεια προσμετρώντας και τον ιδιαίτερο ρόλο της και δείχνοντας ευαισθησία. Τελικά και αγωγή έκανε και η δίκη έγινε και η απόφαση της αναμένεται. Πιθανότατα θα δικαιωθεί και αυτή.

Θα κληθεί λοιπόν ο δήμος να καταβάλλει 60.000 ευρώ συνολικά για μισθώματα κτιρίων που δεν χρησιμοποιούσε. Οι απαντήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση δεν ήταν συγκεκριμένες, απλώς ο αντιδήμαρχος  Γιάννης Φαρμάκης ανέφερε πως έγιναν οι προβλεπόμενες διαδικασίες

«Η διαδικασία από τον δήμο Αγρινίου έγινε όπως προβλέπονταν, με απλή λύση του συμβολαίου. Οι ιδιοκτήτες γνώριζαν εξαρχής ότι το σχολείο μετακινείται . Για παράδειγμα, κάθε τέσσερις μήνες τους πιστώνονταν τα χρήματα που έρχονταν σε εμάς από το Υπουργείο. Όταν είδαν πως δεν πιστώνονται τα χρήματα τα πρώτα δύο τετράμηνα, γιατί δεν μας ενόχλησαν; Γνώριζαν πολύ καλά για τη μεταστέγαση απλά ήθελαν να κινηθούν έτσι. Όπως δεν έγινε ποτέ καμία επίσημη παραλαβή του κτηρίου, έτσι δεν έγινε και παράδοση.  Υπήρξε απλά υπογραφή συμφωνητικού  και στο τέλος λύση του», ανέφερε στο agrinionews.gr αναφορικά με την υπόθεση του 19ου δημοτικό.

Το θέμα είχε συζητηθεί και πέρυσι σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου  με συμβούλους της αντιπολίτευσης να χρησιμοποιούν βαριές εκφράσεις για τους χειρισμούς του δήμου. Όλοι τότε αποδέχθηκαν την ανάγκη διερεύνησης ευθυνών υπηρεσιακών παραγόντων με τον δήμαρχο Γ.Παπαναστασίου να αναφέρει   πως «κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν λάθος. Αν κληθεί να πληρώσει ο δήμος να το κάνει. Να τελειώνει το παραμύθι ώστε κάποιοι να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

  Φωτό από τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.