Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2020

Γιατί μας επισκέφτηκαν τσούχτρες και μέδουσες

medousa

Απορία έχει προκαλέσει η εμφάνιση τσούχτρας και μεδουσών στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο και κατά συνέπεια στις νότιες ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.

Το πρόβλημα δεν είναι συνεχές και ιδιαίτερα μεγάλο. Ποικίλει ανάλογα με την στιγμή και τη θάλασσα βεβαίως.  Άλλωστε πολύς κόσμος αψηφά τις μέδουσες & τσούχτρες και επισκέπτεται τις παραλίες της Αιτωλοακαρνανίας -για αυτές ξέρουμε τουλάχιστον. Σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται στην ύφεση του. Άλλωστε μεταφέρονται με θαλάσσια ρεύματα και είναι άγνωστο σε ποιες παραλίες της χώρας θα “μετακομίσουν” το επόμενο διάστημα.

Η εμφάνιση τους όμως δεν είναι τυχαία και σίγουρα πρέπει να προβληματίσει.  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο θαλάσσιας προστασίας “Αρχιπέλαγος” ( δείτε εδώ αναλυτικά) οι μέδουσες εμφανίζονται σε οικοσυστήματα με έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Πολύ απλά δεν υπάρχουν ψάρια να φάνε τις  μέδουσες. Ακόμα και αν αυτό φαντάζει οξύμωρο στην μεγάλη ακτογραμμή της Αιτωλοακαρνανίας, πρέπει να προβληματίσει επίσης το που υπάρχει έντονη αλιευτική δραστηριότητα σε ποιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του Κορινθιακού κόλπου. Όσο για το ποια είδη η υπεραλιεία τους “παραχωρεί” την κυριαρχία στις μέδουσες, αυτά είναι τα “καρκινοειδή” (γαρίδες, καραβίδες, καβούρια, αστακοί) και τα μαλάκια ( καλαμάρια, χταπόδια).

Και βεβαίως οι μηχανότρατες ανοίγουν το δρόμο στις μέδουσες με το να υποβαθμίζουν το θαλάσσιο πυθμένα και καταστρέφουν τα παραγωγικά οικοσυστήματα όταν αλιεύουν αλόγιστα.

Μήπως λοιπόν η ανθρώπινη παρέμβαση έχει βάλει και αυτή το χέρι της σε αυτή την ιστορία;

Λ.Υ.

Υ.Γ. Όσο για το ποια από τις παραπάνω μέδουσες του καταλόγου που δημοσίευσε το αρχιπέλαγος εμφανίστηκε στις ακτές μας, σύμφωνα με μαρτυρίες ( δείτε εδώ την αντίστοιχη σελίδα στο facebook) ήταν η Pelagia Noctiluca. Όπως αναφέρει το arxipelagos.gr “Έχει διάμετρο 6-10cm και σχήμα «καμπάνας» με κυματοειδείς άκρες. Το χρώμα της είναι ροζ με μωβ χρώμα, με κάθετες ρίγες. Έχει οκτώ απλά πλοκάμια και τέσσερα παχύτερα γύρω από τη στοματική κοιλότητα. Έχει διακριτούς ιστούς, αλλά όχι όργανα και μόνο ένα άνοιγμα του σώματος.H P. noctiluca έχει μια ευρεία κατανομή και μπορεί να βρεθεί σε όλα τα ζεστά και εύκρατα νερά, συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου. Καταγράφεται στα ανώτερα στρώματα (12 -30 m) των υπεράκτιων υδάτων. Ομάδες των P. noctiluca μπορούν να παρασυρθούν και σε παράκτια ύδατα, μερικές φορές, σε πυκνές συγκεντρώσεις μέχρι 600 άτομα ανά κυβικό μέτρο.”

Υπάρχει βέβαια και η εκδοχή ότι οι περιοδικές πληθυσμιακές εξάρσεις της   Pelagia Noctiluca συγκεκριμένα μάλλον συνδέονται με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας, αλλά και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές (π.χ. περίοδοι ξηρασίας ή έντονων βροχοπτώσεων τους ανοιξιάτικους μήνες).

Pelagia-noctiluca_Modif_A.-Lingford_2008

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Παλιούρας Αλέκος Μ. Ε. Ν.

    Το θετικό ειναι και πρέπει να λέγεται..οτι οι μεδουσες εφυγαν απο το κρυονέρι εδω και τρεις ημέρες. Ο κολπος καθάρισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.