Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

«Γιατί θέλει Πανεπιστήμιο το Αγρίνιο;»

Ελάτε να κάνουμε ένα πείραμα. Βρείτε μου μια πόλη που οι κάτοικοί της, σε ένα σεβαστό ποσοστό, κάνουν την παραπάνω ερώτηση. Όχι οι κάτοικοι άλλων πόλεων αλλά δημότες, πολίτες, κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης.

Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο μέρος που να έχει τόσους πολλούς δικούς του ανθρώπους να ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες ή κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο για το γεγονός ότι θα ήθελαν ένα πανεπιστήμιο να εδρεύει στον τόπο τους. Όχι πάντως τόσο μεγάλου μεγέθους αστικό κέντρο, αυτό είναι σίγουρο.

Κι όμως, λόγω επαγγέλματος, έχω διαβάσει κι έχω ακούσει χιλιάδες φορές να απορούν συντοπίτες μου γιατί μας έχει πιάσει τέτοια μανία με μια σχολή που θα εδρεύει στο Αγρίνιο.

Δεκάδες φορές έχω ακούσει αγορεύσεις στα δημοτικά συμβούλια για το γεγονός ότι πρέπει να φτιάξουμε μια άλλη, εφικτή, Παιδεία και δεν πρέπει να φέρνουμε τα.. ξένα τα παιδιά να ταλαιπωρούνται εδώ που δεν έχουμε υποδομές, δεν έχουμε φαΐ να φάνε, δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα! Μπορεί η Κοζάνη, η Μυτιλήνη, το Μεσολόγγι, η Τρίπολη να έχουν το δικαίωμα να έχουν έδρες σχολών, εμείς εδώ στο Αγρίνιο πρέπει να απαντήσουμε στο προαιώνιο ερώτημα «γιατί»…

Τούτων δοθέντων δεν μου φάνηκε καθόλου παράξενη η κατάληξη με τη έδρα της Γεωπονικής Σχολής. Η απλή και άδολη απάντηση, πέρα από τοπικισμούς, είναι ότι το Μεσολόγγι την ήθελε και την πήρε. Εμείς ακόμη πρέπει να απολογηθούμε στην πνευματική ιντελιγκέντσια τούτης της πόλης γιατί προκρίνουμε μια έδρα Πανεπιστημίου ως κάτι σημαντικό. Γιατί δεν μας φτάνουν τα ένδοξα μαρτύριά μας, ο καπνός μας(που δεν υπάρχει πια) και άλλες ωραίες αναμνήσεις από το παρελθόν. Ούτε λέξη όμως για το πώς θα κρατήσουμε την πόλη ζωντανή, για το πώς θα γίνει ελκυστική σε μια εποχή που ήδη μας έχει ξεπεράσει.

Και ο δήμαρχος θα έπρεπε να έχει τρέξει περισσότερο και να έχει συγκρουστεί περισσότερο και οι βουλευτές-τωρινοί και παλιότεροι-θα έπρεπε να έχουν κάνει περισσότερα. Ωραία το είπαμε. Δεν αρκεί όμως. Είναι ο κόσμος, οι ντόπιοι, οι ψηφοφόροι, οι πολίτες, ενεργοί και μη, μορφωμένοι και μη, οι οποίοι δίνουν το στίγμα.
Και η πικρή αλήθεια είναι ότι οι Αγρινιώτες δεν τρελαίνονται για το Αγρίνιο.

Η πόλη μας κληρονομήθηκε από μια εποχή που μάζευε αγροτικό και εργατικό δυναμικό. Όταν σφύριξε λήξη (και επιδοτήσεις)η παραγωγή κι όταν σταμάτησε η οικοδομή, έμειναν μόνο οι υπηρεσίες, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και πολλοί άνεργοι, άεργοι και πολλές καφετέριες. Αυτό συνέβη και σε άλλες πόλεις αλλά στην δική μας συνέβη και κάτι άλλο: χιλιάδες άνθρωποι δεν ήταν ψυχολογικά δεμένοι με τον τόπο που ζούσαν. Δεν είχαν καμιά περηφάνια, κανέναν θετικό τοπικισμό. Μόνο απολογίες, τελευταία από τις οποίες είναι το πως φέρθηκαν οι πρόγονοί τους στην απελευθέρωση του Βραχωρίου!

Το καλοκαίρι τούτοι οι συντοπίτες φεύγουν πανικόβλητοι να γλιτώσουν, τον χειμώνα δεν έχουν δουλειά, η Ευρυτανία, το Θέρμο, η Ήπειρος, ο Βάλτος από τόποι καταγωγής γίνονται τόποι καταφυγίου.

Κανείς δεν κατάφερε να σκεφτεί κάτι να γίνει, να «φέρει» κάτι που θα κάνει το Αγρίνιο να έχει χαρακτήρα, να είναι σημείο αναφοράς. Το Πανεπιστήμιο κάποια στιγμή φάνηκε ότι θα δώσει ζωή, μετά πέρασε ο Αρβανιτόπουλος σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Τώρα είναι κάπως αργά για επανιδρύσεις και για επενδύσεις σε μια Παιδεία που ψάχνει να μαζευτεί και όχι να απλωθεί. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να αγαπήσουν οι Αγρινιώτες τόσο πολύ το Αγρίνιο ώστε να απαντάνε στην γελοία ερώτηση «τι το θέλετε το Πανεπιστήμιο;», «έτσι, το θέλουμε ό,τι και τα Γιάννενα, η Καβάλα ή το Μεσολόγγι, τι πρόβλημα υπάρχει;».

Γ. Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. Δημήτρης

  Φτάσαμε στο σημείο να συγκρινομαστε με Τρίπολη Μυτιλήνη, Κομοτηνή και Κοζάνη; Είτε σας αρέσει είτε όχι είμαστε από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές της επαρχίας. Η πλειοψηφία των Αγρινιωτών μισεί το Αγρίνιο. Όνειρο τους βυσματικη θέση στην Αθήνα. Καμία προσπάθεια για βελτίωση του τόπου τους. Αν η δουλειά δεν είναι γραφείου δεν τους κάνει. Από την άλλη Τρίκαλα Σέρρες κλπ ασχολούνται φουλ με αγροτικές ασχολίες όσο εμείς σνομπαρουμε. Όσοι λένε για νυχτερινή ζωή, μια χαρά είναι αναλογικά. Ο κόσμος που βγαίνει πλέον είναι οι φοιτητές. Κανείς άλλος. Όταν σταματήσουν οι ντόπιοι να μισούν το Αγρίνιο ίσως δούμε βελτίωση. Κάκιστη νοοτροπία ανθρώπων, ειδικά των γυναικών. Όποια κοπέλα 18-30 να ρωτήσεις θα κράξει το Αγρίνιο θα το πει χωριό και θα θέλει να πάει Αθήνα. Αλλά λογικό με τον νεοπλουτισμο που έχουμε εδώ και τους πασοκογερους γονείς των περισσότερων που μέλημα τους είναι να βυσματωσουν το παιδί στην Αθήνα.

 2. Anonimos

  Το Αγρίνιο θα ξαναγίνει ΠΟΛΗ οταν ξανα αποκτήσει την χαμένη εδώ και χρόνια ταυτότητά της!!! Και όταν ξανα αποκτήσει δρόμους πρόσβασης του εμπορίου που είχε κάποτε!! Τουλάχηστον 30 με 35 χρόνια πίσω. Τώρα μόνο κοπρόσκυλα τετράποδα και δίποδα βλέπουμε να κοπροσκυλεύουν εδω και εκεί στα ανήλιαγα μέρη του Αγρινιου. Κάποτε εκτος απο τα καπνά ( Οχι τα βιρτζινια) τα παραδοσιακά τσεμπέλια και μοιροδάτα που ο κοσμακης επιανε λεφτά στα χερια του και εκανε την φαμίλια του δουλευοντας εποχιακά και μονιμα στις μεγάλες βιοτεχνιες του Νομου, καραμοποιϊα , εργοστασια ελιων, εργοστασια ραφίων στρατιωτικων ειδων, ιχθυοκαλιεργιες ψαριων ( χελιών κέφαλων και αθερινας) ειχε και απο εκει απολαβές για να σπουδασουν τα παιδιά του. Υπηρχαν πολλες δουλειές
  οικοδομικές αφού γίνονταν επέκταση της πολης προς τα νοτο δυτικα και βορειοανατολικα. Παλαιοτερα 1960+ δεκαετιες υπηρχε και το τρένο το καρβουνιαρικο που κουβαλουσε εμπορευματα απο αχαΐα σε αιτ/νια και το ανάποδο. Υπηρχε αεροδρομιο πολιτικο και στρατιωτικό. Υπήρχαν πολλες τεχνες και τεχνίτες που δουλευαν την ξυλεία απο ορεινη τριχωνιδα και ευρ/νια εφτιαχναν τα παντα στο νομό. Τωρα τι φτιαχνουμε ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΙΑΖΟΥΜΕ γιτί δεν φταίμε 100% “εμείς” αλλά το σύστημα που μας θέλει έτσι. Φυτά και τεμπέλιδες. Τα πορτοκαλια και οι ελιές ηταν πηγή εργασίας και πλούτου για την περιοχή μας. Τώρα θελουν τα κερωμένα πορτοκαλια απο ισπανία και αντί για λάδι γρασσπβαλβολίνες αγνωτου προελευσεως!!!

 3. @@@@

  Ο Αρβανιτοπουλος ειχε παρεα τον Καραγκουνη που δηθεν κοπτεται για το πανεπιστημιο κατα τα άλλα πολυ σωστή τοποθέτηση!

 4. Αληθινος Αντιμνημονιακος.

  Η μόνη μεγάλη πολη που δεν ειναι έδρα αυτόνομου ΑΕΙ. Η πιο looser πολη της χώρας που την παραγκωνιζει μια κωμοπολη ούτε 10.000 κατοικων. Ουτε ενας δημαρχος και βουλευτης ολων των εποχών και των κομμάτων δεν εκανε κάτι. Αγρινιώτης πολιτικός σημαινει ΠΟΥΘΕΝΑΣ.

 5. Αιτωλοακαρνάνας

  @Αληθινος Αντιμνημονιακος.

  10000; Σιγά μην είναι τόσοι πολλοί!
  100 άνθρωποι είναι όλοι κι όλοι και θέλουν και έδρα Πανεπιστημίου!!
  Λες και έχουν τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του Αγρινιου για να τις φιλοξενήσουν! Ντροπή!!!!

 6. Anonimos

  «Γιατί θέλει Πανεπιστήμιο το Αγρίνιο;» 1) Γιατί ειναι μια Πολη ξεχασμενη απο τον χαρτη της Ελλαδας. 2) Γιατί ολα εδω και χρόνια παρεμείναν στάσημα γιατί κανενας δεν διεκδικησε ουσιαστικα αφου η Αχαΐα και ο Πυργος τα μαζεψε ολα, λες και δώθε απ το χαντακι ειμαστε Σπιναλόγκα.3) Γιατι εχουμε μόνιμη φαγωμαρα με το Μεσολογγι.4) Γιατι δεν εχουμε δικιά μας περειφέρια. ( Αιτ/νια – Λευκαδα – Ευρυτανία) και να βαλουμε ρότα για αναπτυξη και δουλειες στα “χωραφια μας”. 5) Γιατί χρόνια τωρα οι βουλευταδες του Νομου διοικούσαν μακριά απο τον τόπο που υποτηθεται οτι Μεγάλωσαν και ηταν κουφοί και Αλαζώνες χωρις καμιά πρωτοβουλία.6) Γιατί φταιμε ολοι εμείς που τους ψηφυζαμε και αυτοι εκαναν τα κομματι τους στις TV κουδτουματοι λιγεροί και τσαχπινηδες για την τσρπη τους και τους αυλικούς τους. 7) Γιατι ολοι μας δεν τρεξαμε οσο θα επρεπε να “φωναξουμε” ζητώντας το μερίδιο του τοπου μας. ΟΥΤΕ μια Σχολη εκπαιδευσης Αστυφιλακων δεν μπορεσαν να κανουν που υπαρχουν οι υποδομές. Τοσα κτηρια που αφησαν οι Παππαστρατέοι ριμαξαν και ριμάζουν. Οι Αποθήκες Παππαπέτρου ριμαζουν και αυτες. Ιστορικά κτηρια πεφτουν σοριαζονται ή τα σωριαζουμε μονοι μας απ την αδιαφορία.

 7. Γιωργος

  Η πρυτανεία δεν είναι γραφείο με 2 ανθρώπους αλλά ουσιαστικά η αντιπρυτάνεις.

  Κρίμα

 8. Γιωργος

  Θα πρέπει οι κάτοικοι του Αγρινίου να αιτηθούν πλέον την αλλαγή της πρωτεύουσας του νόμου. Δεν μπορεί να γίνει αλλιως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.