Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Γιορτάστηκε στη γενέτειρά του, τα Σιταράλωνα, ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης

Γιορτάστηκε στη γενέτειρά του, τα Σιταράλωνα, ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης

Εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Καλλίνικο τον Αιτωλό Επίσκοπο Εδέσσης τον θαυματουργό

Γράφει ο κατά σάρκα ανεψιός του Αγίου Γεώργιος Πούλος

Στην γενέτειρα του. Την κυριώνυμο εορτή του Αγίου Καλλίνικου του Αιτωλού Επισκόπου Εδέσσης πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Σιταραλώνων γενέτειρα του Αγίου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανέγερση του.

Την ώρα 7:30 έγινε υποδοχή αποτμήματος λείψανου του Αγίου Καλλίνικου από το Σεβασμιότατο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά με συνοδεία ιερέων, από διάφορα μέρη που μετέφερε ο αρχιερατικός επιτροπος Θέρμου π. Θεόκλητος μέσω κωδωνοκρουσιών. Ετοποθετήθη το τίμιο λείψανο στο μέσο του ναού.

Το ασπάσθηκαν με ευλάβεια και Σεβασμό οι ιερείς και οι πιστοί. Ακολουθήσε ο όρθρος και η δοξολογία.

Κατόπιν έγινε αρτοκλασία, προσφορά ενοριτών καθώς και των κατά σάρκα συγγενών του Αγίου. Μετά το κοινωνικό ο σεβασμιότατος ομίλησε θεολογικότατα από καρδιάς καταλλήλως περί της προσωπικότητας του σύγχρονου αγίου του τόπου μας , του ποικιλόμορφου πνευματικού και κοινωνικού έργου του αγίου αρχικά ως πρωτοσύγκελου στο Μεσολόγγι και μετά ως επισκόπου στην Έδεσσα και όχι μόνο.

Συσχέτισε τη δράση και το βίο του με την εποχή μας. Ανέφερε προσωπικά του βιώματα με τον Άγιο και τόνισε την ευλογία που έχει ο τόπος μας έχοντας έναν τέτοιο Άγιο επίσκοπο. Στο τέλος κάλεσε το εκκλησίασμα να ακολουθήσει το παράδειγμα του Αγίου και ο σκοπός της ζωής του να είναι η απόκτηση της αγιότητας. Ο σεπτός ποιμενάρχης τιμώντας τον άγιο με δική του πρωτοβουλία έδωσε το όνομα του αγίου στο αριστερό κλίτος του τρισυπόστατου ναού.

Να σημειωθεί ότι το δεξιό κλίτος τιμάται στο όνομα του αγίου Σπυρίδωνος, μετά από εισήγηση του αγίου προς τον τότε επίσκοπο του και γέροντα του μητροπολίτη Ιερόθεο.

Εν συνέχεια πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των αδελφών κληρικών του αγίου, του Μητροπολίτου Διδυμότειχου Κωνσταντίνου και του πατρός Ιωάννου, πρώτου εφημέριου του ι. Ναού Σιταραλώνων.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας ο επίσκοπος διένειμε το αντίδωρο στο εκκλησίασμα μαζί με εικόνα του αγίου ως φυλακτό στη ζωή τους. Συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις οι αρχιερατικοί επίτροποι παμφιας π. Θεόκλητος, Μακρυνείας π. Σωφρόνιος, ο ιερομόναχος π. Ζαχαρίας, οι εξ Αθηνών πρωτοπρεσβύτεροι π. Σωτήριος και π. Δημήτριος, ο εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος και ο διάκων π. Ιωάννης.

Παρούσα ήταν και η ηγουμένη Μαγδαληνή της ιεράς μονής τιμίου Προδρόμου Αναλήψεως.

Παρέστη εκπρόσωπος αντιδήμαρχος του δημάρχου Θέρμου, ο οποίος απουσίαζε στην Έδεσσα, καθώς και ο πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Σιταραλώνων κ. Φ. Πυλαρινός.

Πιστοί προσήλθαν τόσο από διάφορα μέρη της Μακρυνείας όσο και του Θέρμου ευρισκόμενοι εντός και εκτός του ναού τηρούμενων όλων των υγειονομικών μέτρων λόγω του κορωνοϊού. Τη ψαλτική απέδωσαν ιεροπρεπώς ιεροψάλτες από το Θέρμο. Ο σεβασμιότατος ετέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση στους τάφους του ιερέως π. Ιωάννου και επισκόπου Κωνσταντίνου, αδελφών του Αγίου.

Στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στον αύλειο χώρο της οικείας του αγίου τηρούμενων των υγειονομικών μέτρων από τα ανίψια του αγίου.

Το απόγευμα του Σαββάτου ετελέσθη Μέγας εσπερινός από τον αρχιερατικό επίτροπο Θέρμου.

Έγινε η τοποθέτηση της εικόνας του αγίου του εντός του ναού, δωρεά ευλαβούς ενοριτισσης.

Ο π. Θεόκλητος ομίλησε πνευματικώς περί της σημασίας της μεταμορφώσεως του Σωτήρος και του βίου και της πολιτείας του αγίου Καλλινίκου του Αιτωλού, ο οποίος, όπως τόνισε, αποτελεί καύχημα για τον τόπο μας και γενικότερα για την εκκλησία μας. Να έχουμε τις ευχές και την ευλογία του αγίου και παρακαλούμε όπως εύχεται στον κύριο μας να χαρίζει σε όλους τους χωριανούς και γενικότερα σε κάθε ευλαβή χριστιανό υγειά, δύναμη, ευλογία και χάρη. Και του χρόνου.

O ανιψιός κατά σάρκα του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης, Γεώργιος Πούλος μιλά στο Pemptousia TV για τον Άγιο. Aναφέρει προσωπικές μαρτυρίες αλλά και μαρτυρίες των συγγενών του και αναλύει θαυμαστά γεγονότα που διέκριναν την χαρισματική προσωπικότητα και Οσιακή μορφή της Εκκλησίας . Δείτε το βίντεο εδώ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.