Τετάρτη, 21 Απριλίου, 2021

Γιορτάστηκε στη γενέτειρά του, το χωριό Σιταράλωνα, ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης

Γιορτάστηκε στη γενέτειρά του, το χωριό Σιταράλωνα, ο Άγιος Καλλίνικος Επίσκοπος Εδέσσης

Γράφει ο Γεώργιος Ιωάννου Πούλος ανεψιός του Αγίου (απ’ αδελφό Του).*

Γιορτάστηκε με πλήρη επισημότητα η μνήμη για πρώτη φορά του νέου Αγίου της Εκκλησίας μας Αγίου Καλλινίκου του Αιτωλού επισκόπου Εδέσσης.

Στην γενέτειρα του Αγίου, τα ΣιταράλωναΘέρμου Τριχωνίδος, στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος, τελέστηκε, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Ι. Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού την 7η Αυγούστου 2020 και ώρα 19:00’, ενώ το πρωί της 8ης Αυγούστου, ημέρας μνήμης του Αγίου, τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργίαμετ’ αρτοκλασίας.

Των Ιερών ακολουθιών προέστη ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος Παμφίας Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης, με συνοδεία εφημερίων της περιοχής. Ο π. Θεόκλητος ομίλησε καταλλήλως περί του νέου Αγίου αναπτύσσοντας πτυχές της ζωής Του, του έργου Του και της σχέσεώς Του με την γενέτειρά του και την περιοχή της Τριχωνίδας. Την όλη φροντίδα των εκδηλώσεων είχε ο εφημέριος του Ι. Ναού Σιταραλώνων π. Ευάγγελος Παναγιωτόπουλος, καθώς και το εκκλησιαστικό συμβούλιο.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εορταστική εκδήλωση την ημέρα του εορτασμού της μνήμης του Αγίου,ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωσταντάρας Σπύρος, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι της δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Κασόλας Θεόδωρος, κ. Πριόνας Αντώνιος και κ. Παπαθανασόπουλος Ιωάννης.Επίσης, παρευρέθηκε και ο τοπικός διαμερισματικός πρόεδρος κ. Πυλαρινός Φώτιος.

Η συμμετοχή του κόσμου από το χωριό και τα περίχωρα ήταν αθρόα και συγκινητική. Οι πιστοί ήλθαν να τιμήσουν τον νέο Άγιο της περιοχής τουςκαι να ζητήσουντις πρεσβείες Του.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας με πρωτοβουλία των κατοίκων του χωριού προσφέρθηκαν εδέσματα και γλυκύσματα στο εκκλησίασμα.

Λίγα λόγια για το Βίο του Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης.

Ο Άγιος Καλλίνικος, κατά κόσμο Δημήτριος Πούλος,  γεννήθηκε στα Σιταράλωνα, Θέρμου Τριχωνίδας, το έτος 1919, από πτωχή οικογένεια.

Είχε άλλα τρία αδέλφια και τρεις αδελφές. Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Πούλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλ/νίας και μετέπειτα Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος. Ο μικρότερος αδελφός του, Ιερέας Ιωάννης Πούλος, υπήρξε ο πρώτος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Σιταραλώνων (1957-1980), ενώ ο πάππος,από τη μητέρα του,Ιερέας Αθανάσιος Θ. Καρζιάκης, υπήρξε εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου στο παλαιότερο ορεινό χωριό Μουρόσκλαβο για 43 συνεχή έτη, προτού μετακινηθούν οι κάτοικοι στο σημερινό πεδινό χωριό Σιταράλωνα.

Ο Άγιος Καλλίνικος αγαπούσε ιδιαίτερα το χωριό του, συνετέλεσετα μέγιστα ως γραμματέας της Μητροπόλεως Αιτωλ/νίας στην ανέγερση του Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονος και το επισκεπτόταν συνεχώς συμμετέχοντας σε ιερές ακολουθίες και τελώντας μνημόσυνα στη μνήμη των γονέων του. Επιθυμούσε, παρά το φόρτο του λειτουργήματός του, να έρχεται σε επαφή με τους χωριανούς του, τους οποίους συμβούλευε πνευματικά και βοηθούσε υλικά – οικονομικά όπου υπήρχε ανάγκη, φυσικά χωρίς αυτό το τελευταίο. να γίνεται γνωστό.  Ενδιαφέρθηκε έτσι ώστε πολλοί νέοι του χωριού να αποκατασταθούν επαγγελματικά και κατόπιν οικογενειακά.

Πτυχιούχος με άριστα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον κατά σάρκα αδελφό του, μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Κωνσταντίνο, το έτος 1957.Την τριετία 1946-1949 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως λοκατζής μέσα στη λαίλαπα του εμφυλίου.

Υπηρέτησε ως γραμματέας και Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και Πρωτοσύγκελλος αυτής επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Αιτωλ/νίας Ιεροθέου (1957-1961), επι τοποτηρητείας Άρτης Ιγνατίου (1961-1965) και αρχιερατείας  Μητροπολίτου Θεοκλήτου (1965-1967).

Την 25η Ιουνίου 1967, χειροτονείται μητροπολίτης Εδέσσης στον Ι. Ναό Αγίου Διονυσίου, πολιούχο Αθηνών, σε διαδοχή του μητροπολίτη Εδέσσης Διονυσίου.Την χειροτονία ετέλεσε ο Τρίκκης και Σταγών Διονύσιος, με συλλειτουργούς τους Κυθήρων Μελέτιο, Διδυμοτείχου Κωνσταντίνο, Κασσανδρείας Συνέσιο και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο.Ενθρονίστηκε στο καθεδρικό ναό Αγίας ΣκέπηςΕδέσσης την Κυριακή 16 Ιουλίου 1967, παρισταμένων των μητροπολιτών πρώην Εδέσσης Διονυσίου, Άρτης Ιγνατίου και Αιτωλ/νίας Θεοκλήτου.

Ο Άγιος Καλλίνικος ήταν άνθρωπος της ελεημοσύνης, της προσευχής, της πραότητος, με πολύπλευρο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό και κοινωνικό  έργο στην μητρόπολή του.Επέδειξε έντονη λειτουργική ζωή,άκρα λιτότητα στον τρόπο διαβίωσής του, αξιοθαύμαστη ηρεμία απέναντι στις επιθέσεις των εχθρών του και μεγάλη συγχωρητικότητα προς τους συκοφάντες του.Έκρινε αυστηρά τον εαυτό του και με επιείκεια τους άλλους και δεχόταν ευχάριστα την καλόπιστη κριτική και τις καλοπροαίρετες υποδείξεις.  Πολλές φορές μιλούσε με τη σιωπή του και ιδιαίτερα με τις πράξεις του.

Προσεκτικός ακόμη και στις χειροτονίες του, είχε μέσα του αγάπη και φόβο Θεού. Συγκλόνιζε με τα κηρύγματά του τους πιστούς. Είχε μεγάλες διοικητικές ικανότητες.

Άφησε μνήμη αγαθή και αγία και ο ενάρετος μοναχικός βίος τουαποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για κληρικούς και λαϊκούς.

Ο Άγιος Καλλίνικος υπήρξε ένας ασκητής επίσκοπος  και είχε οσιακό τέλος.Στις 7 Αυγούστου 1984 ύστερα από ολιγόμηνη περιπέτεια της υγείας του κοιμήθηκε σε ηλικία 65 ετών.Στην εξόδιο ακολουθία, που έγινε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης στην Έδεσσα, έλαβαν μέρος 29 Επίσκοποι, εκατοντάδες Ιερείς και χιλιάδες λαού από όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Κοιμήθηκε πάμφτωχος, χωρίς μια δραχμή πάνω του και με ράσα φθαρμένα, επειδή τα χρήματά του τα διέθετε όλα στους φτωχούς.

Κατά τη διάρκεια του βίου του αλλά και μετά την κοίμησή του έχουν καταγραφεί πολλές θαυματουργικές του ενέργειες.

Πνευματικά του τέκνααποτελούν οι Μητροπολίτες: Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος μέσω των βιβλίων του, των ομιλιών του και των τηλεοπτικών του εκπομπών έκανε γνωστή τη βιωτή και την πολιτεία του Αγίου στο Πανελλήνιο και όχι μόνο, καιΕδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, οποίος συνέταξε τις ασματικές ακολουθίες του Αγίου και προώθησε τα απαραίτητα έγραφα και αποδεικτικά στοιχεία προς Αγιοποίησή του, αρχικά προς την Ιερά Σύνοδο της Ελλαδικής Εκκλησίας και μετέπειτα προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης πνευματικά αναστήματα του Αγίου, αποτελούν και οι Μητροπολίτες,  που φέρουν το όνομά του, Παροναξίας Καλλίνικος και Άρτης Καλλίνικος, καθώς και ο Μητροπολίτης της γενέτειρας του Αιτωλ/νίας κ. Κοσμάς.

Η Αγιοκατάταξη του Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλινίκου πραγματοποιήθηκε την  Τρίτη 23 Ιουνίου 2020 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου στο χωριό του.

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Παντελεήμονος Σιταραλώνων

 

Το εσωτερικό του Ναού
Στιγμιότυπο από τη θεία Λειτουργία
Η τέλεση της Ιεράς Αρτοκλασίας
Η τέλεση της Ιεράς Αρτοκλασίας και ο Δήμαρχος Θέρμου
Ο Αρχ. π. Θεόκλητος κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του.
Η πατρική οικία του Αγίου, κατασκευασθείσα εξ ολοκλήρου μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς το 1976.
Το χωρίο Σιταράλωνα, γενέτειρα του Αγίου Καλλινίκου επισκόπου Εδέσσης.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.