Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ποιος είναι ο καθηγητής που θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Ποιος είναι ο καθηγητής που θα αντικαθιστά τον Σωτήρη Τσιόδρα

Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων και τη γενικευμένη χρήση μάσκας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού

Την επαναφορά της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό κάθε Τρίτη και Παρασκευή από τον λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα, 24 Αυγούστου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις μέρες που δεν θα μπορεί να παρίσταται ο κ. Τσιόδρας στην ενημέρωση για τον κορονοϊό, θα αντικαθίσταται από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πλέον είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ παράλληλα αποτελεί μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ. Από το 2010 μέχρι το 2017 βρέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, υπότροφος Marie Curie και υφηγητής του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι είπε για το δεύτερο κύμα κορονοϊού

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η παρουσία του στην τακτική ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για τα σταθερά αυξημένα κρούσματα του ιού που καταγράφονται στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες τονίζοντας πως αυτά ισοδυναμούν με δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ισοδυναμεί με ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, ηπιότερο ωστόσο του πρώτου. «Βιώνουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού. Όμως, είναι πιο ήπιο από το πρώτο. Δεν βλέπουμε μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων και θανάτων. Είναι ήπιο γιατί λήφθηκαν στοχευμένα μέτρα σε διάφορα μέρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας πως τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί θα επανεξεταστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Η γενικευμένη χρήση μάσκας

Σχολιάζοντας τα μέτρα που είναι σε ισχύ και όσα ενδέχεται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον και ειδικότερα αναφορικά με τη γενικευμένη χρήση μάσκας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: «Η επιβολή γενικευμένης χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους θα ήταν όχι γιατί μεταδίδεται πολύ ο ιός στους εξωτερικούς χώρους, αλλά για να αυξήσουμε την προσήλωση στη χρήση της μάσκας και στους εσωτερικούς χώρους».

Για το άνοιγμα των σχολείων

Όσον αφορά σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα των ημερών, εκείνο του ανοίγματος των σχολείων, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως αυτά θα ανοίξουν κατά 90% κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αν θα παραταθεί η έναρξη για μία εβδομάδα, μπορεί να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση, να επισπεύσει τη συρρίκνωση ή τη σταθεροποίηση της νόσου».

«Θα μπορούσε το άνοιγμα των σχολείων να πάει μια εβδομάδα αργότερα ή να γίνει τμηματικό άνοιγμα, εάν έχουμε αύξηση των διασωληνωμένων ή αυξημένη επιδημιολογική κινητικότητα. Όμως αυτά είναι plan Β και plan C. Κατά 90% τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.