Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Γνωμοδότηση: καμιά διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών-εκπαιδευτικών της Αιτωλοακαρνανίας

Aντιπαράθεση υπήρξε τις περασμένες ημέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με αφορμή τις καταγγελίες που έκανε στη Βουλή ο τομεάρχης Παιδείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Φίλης, περι διαρροής διαρροή προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών από την τηλεκπαίδευση.

Η καταγγελία Φίλη αφορούσε την Αιτωλοακαρνανία και μια ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας με το Υπουργείο Παιδείας να απαντά κάνοντας λόγο «για πρωτοφανές φιάσκο και άνευ προηγουμένου κοροϊδία της Βουλής».
Σύμφωνα με το υπουργείο «το περίφημο “στικάκι” του κ. Φίλη, περιείχε ένα αρχείο εις διπλούν, σε μορφή excel και pdf, με καταγραφή στατιστικών στοιχείων από τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τα οποία εντοπίζονται στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα σε blog Υπεύθυνου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Για το ζήτημα δόθηκε στη δημοσιότητα ανακοίνωση-γνωμοδότηση της υπεύθυνης της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Υ.ΠΑΙ.Θ. Ειρήνης Γ. Καπελλάκη η οποία τονίζει πως μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και/ή εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την κυρία Καπελλάκη «το αφαιρούμενο μέσο (USB disk) το οποίο κατέθεσε ο κ. Φίλης στα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής περιλαμβάνει δύο αρχεία (ένα τύπου excel και ένα τύπου pdf). Σε αυτά περιέχονται αποκλειστικά και μόνον στοιχεία τα οποία εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης (Δ.Δ.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας συμπλήρωσαν οικειοθελώς στη σελίδα του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της προαναφερθείσας Δ.Δ.Ε. για στατιστικούς και μόνο λόγους. Για παράδειγμα περιλαμβάνονται οι τίτλοι των μαθημάτων που παραδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, το είδος/τύπος της σχολικής μονάδας, η τάξη, ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών που συμμετείχαν στο μάθημα και η διάρκεια του μαθήματος. Δεν νοείται, επομένως, διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και/ή μαθητών. Ειδικά για τους μαθητές επισημαίνεται ότι στα εν λόγω αρχεία ουδέν προσωπικό δεδομένο μαθητή περιέχεται και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ενημέρωσης των υποκειμένων και της εποπτικής αρχής».

Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης : «η αναφορά σε προσωπικά δεδομένα καθηγητών είναι τουλάχιστον άστοχη»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστος Καζαντζής σημειώνει πως «η υπηρεσία μας καλύπτεται απόλυτα από τη γνωμοδότηση και κανένα προσωπικό δεδομένο δεν έχει διαρρεύσει είτε μαθητών , είτε εκπαιδευτικών. Αποτελούν στατιστικά δεδομένα που καταχωρίζονταν οικειοθελώς από τα σχολεία κι τους εκπαιδευτικούς και αποστέλλονταν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας που τα είχε ζητήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Καζαντζή «η αναφορά σε προσωπικά δεδομένα καθηγητών είναι τουλάχιστον άστοχη μιας και σε όλες τις δημόσιες πλατφόρμες του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (eclass ,eme) υπάρχουν τα ονοματεπώνυμα των εκπ/κών, οι τίτλοι των μαθημάτων που έχουν αναρτήσει ανά τάξη και άλλες λεπτομέρειες και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προσωπικά δεδομένα, όπως αυτά ορίζονται από τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένο.
Άλλωστε αν ήταν προσωπικά δεδομένα δεν θα έπρεπε να αναρτώνται δημόσια από το Υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία».

Η ανακοίνωση-γνωμοδότηση της Υπεύθυνης Προστασίας Δεδομένων Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων

Μετά τις καταγγελίες που έγιναν σήμερα, 29.05.2020, στη Βουλή από τον Υπεύθυνο Τομέα Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α’ Αθήνας, κύριο Νικόλαο Φίλη, σχετικά με φερόμενη διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, γνωστοποιώ ότι μετά την διενέργεια σχετικής έρευνας δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων μαθητών και/ή εκπαιδευτικών.

Το αφαιρούμενο μέσο (USB disk) το οποίο κατέθεσε ο κ. Φίλης στα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής περιλαμβάνει δύο αρχεία (ένα τύπου excel και ένα τύπου pdf).

Σε αυτά περιέχονται αποκλειστικά και μόνον στοιχεία τα οποία εκπαιδευτικοί της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης (Δ.Δ.Ε.) Αιτωλοακαρνανίας συμπλήρωσαν οικειοθελώς στη σελίδα του Κέντρου Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της προαναφερθείσας Δ.Δ.Ε. για στατιστικούς και μόνο λόγους.

Για παράδειγμα περιλαμβάνονται οι τίτλοι των μαθημάτων που παραδόθηκαν μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης, το είδος/τύπος της σχολικής μονάδας, η τάξη, ο αριθμός των τμημάτων και των μαθητών που συμμετείχαν στο μάθημα και η διάρκεια του μαθήματος.

Δεν νοείται, επομένως, διαρροή-παραβίαση προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και/ή μαθητών. Ειδικά για τους μαθητές επισημαίνεται ότι στα εν λόγω αρχεία ουδέν προσωπικό δεδομένο μαθητή περιέχεται και, ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ενημέρωσης των υποκειμένων και της εποπτικής αρχής.

Μαρούσι, 29.05.2020
Ειρήνη Γ. Καπελλάκη
Υπεύθυνη Προστασίας Δεδομένων Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων


Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. big brother

    Το ότι εκπαιδευτικοί συμπλήρωσαν οικειοθελώς τα στοιχεία της φόρμας είναι ΨΕΜΑ.

  2. Οικειοθελώς;

    Ο όρος «οικειοθελώς» δεν έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί στην ανακοίνωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.