Σάββατο, 15 Αυγούστου, 2020

Γράφει ένας Αγρινιώτης μαθητής Λυκείου για την ψήφο στα 17: έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ενεργοί πολίτες

Ψήφος στα 17 – Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές

Γράφει ο Βασίλης Καρυώτης – Μαθητής του 4ου ΓΕ.Λ. Αγρινίου

Με το άρθρο 1 του Ν. 4406/2016 «Αναλογική εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διεύρυνση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής Βουλευτών» (Φ.Ε.Κ. Α΄ 133/26-07-2016) το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους. Διευκρινίζεται ότι το όριο εκλογικής ενηλικιότητας συμπληρώνεται με αυτή την ρύθμιση την 1η Ιανουαρίου του ημερολογιακού έτους των 17ων γενεθλίων. Εν ολίγοις, όλοι οι μαθητές που φοιτούν το παρόν σχολικό έτος στην Β’ Λυκείου έχουν το δικαίωμα ψήφου στις επικείμενες εκλογές, παρ’ όλες τις ανακρίβειες που ακούγονται γύρω από αυτό το ζήτημα. Οι «δύσπιστοι» μπορούν στον ελεύθερο χρόνο τους να επισκεπτούν την πλατφόρμα «Στοιχεία Εκλογικού Σώματος» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου καταχωρώντας κάποια στοιχεία μπορούν να το δουν «ιδίοις όμμασι».
Η διάταξη αυτή όχι μόνο απαντά στην πάγια ανάγκη για την εμπλοκή μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις πολιτικές διαδικασίες (αύξηση του εκλογικού σώματος κατά περίπου 130.000 νέων), αλλά εναρμονίζεται και πλήρως με την σύγχρονη ευρωπαϊκή τάση η οποία εκφράζεται με την μείωση του ορίου ηλικίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Από την παλαιότερη ρύθμιση της ψήφου στα 21 και την μέχρι πρότινος ψήφου στα 18, οι νομοθέτες κατοχύρωσαν για πρώτη φορά την ψήφο στα 17, υποβάλλοντας την χώρα και το εκλογικό σύστημα σε μια νέα δοκιμασία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα.
Κλείνοντας, με αφορμή την ενημέρωση που θεώρησα αναγκαία να κάνω για την ψήφο στα 17 και αναλογιζόμενος το ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα εξεταστικής περιόδου (προαγωγικές – απολυτήριες και στη συνέχεια Πανελλαδικές εξετάσεις) ΚΑΛΩ όλους τους μαθητές της Β’ και Γ’ Τάξης, να διαθέσουν λίγο χρόνο και απαλλαγμένοι από κομματικά πάθη, συμπάθειες πολιτευτών και την επιρροή του οικογενειακού τους περιβάλλοντος να προσέλθουν αθρόα στις κάλπες της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου και να τιμήσουν με την ψήφο τους άτομα και συνδυασμούς με μοναδικό κριτήριο επιλογής το καλό και το μέλλον του τόπου μας! Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αρχαία Ελλάδα η αδιαφορία και η απραγία σε τέτοιου είδους θέματα ήταν καταδικαστέα και εμείς ως απόγονοι αυτών των σπουδαίων ανθρώπων έχουμε την υποχρέωση να είμαστε ενεργοί πολίτες και να συμμετέχουμε στα κοινά!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.