Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Gruppo Victorum: Το Αγρίνιο μαθαίνει να αμύνεται (φωτο)

Gruppo Victorum: Το Αγρίνιο μαθαίνει να αμύνεται (φωτο)

Η «ομάδα που νικά» ή αλλιώς η «Gruppo Victorum» ήρθε στο Αγρίνιο.

Για πρώτη φορά, η πόλη μαθαίνει αυτοάμυνα, μέσα από μια, σκληρή θα πουν πολλοί, νέα τεχνική, που εγγυάται όμως αποτελέσματα.

Το Krav Maga είναι η τεχνική που έρχεται να διδάξει ο Άγγελος Σύρμος μέσα από τη νέα σχολή, που φέρνει στο Αγρίνιο τις απαραίτητες γνώσεις για την προστασία του εαυτού και των οικείων μας, σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος.

Krav Maga, είναι ένα στρατιωτικό σύστημα αυτοάμυνας και μάχης, που αναπτύχθηκε για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας
Το Krav Maga αποτελείται από έναν συνδυασμό τεχνικών οι οποίες προέρχονται από την πυγμαχία, την πάλη, το Aikido, το Judo, το Karate, μαζί με την ρεαλιστική εκπαίδευση μάχης. Θεωρείται επίσης μια πρώιμη ιδέα του ΜΜΑ (Mixed Martial Arts) καθώς περιλαμβάνει στοιχεία wrestling και striking.

Η φιλοσοφία του Krav Maga δίνει έμφαση στην επιθετικότητα και τους ταυτόχρονα αμυντικούς και επιθετικούς χειρισμούς. Επίσης είναι γνωστό για την επικέντρωσή του στις πραγματικές καταστάσεις μάχης, την εξαιρετική αποτελεσματικότητά του και τις βίαιες αντεπιθέσεις.

Ένα μοντέλο με εκπαίδευση στην αύξηση της ικανότητας του ατόμου, στο να αναγνωρίζει και να ελέγχει τα ευάλωτα σημεία του αντιπάλου, τα οποία ονομάζονται σημεία πίεσης (pressure points) και να ανταποδίδει.

Η Gruppo Victorum είναι η πρώτη σχολή στην ευρύτερη περιοχή που ασχολείται με την αυτοάμυνα, μεταξύ άλλων.
Και λέμε «μεταξύ άλλων» γιατί στη νέα σχολή, που βρίσκεται στην οδό Αντωνοπούλου 5, έναντι πλατείας Δημάδη, στο Αγρίνιο, διδάσκεται επιπλέον Kick Boxing, Korean Karate, Yoga, Pilates και Zumba.

Υπάρχουν λοιπόν δεκάδες λόγοι να επισκεφθεί κανείς τη νέα, τριώροφη σχολή του Άγγελου Σύρμου.

Ο τελευταίος , μίλησε αυτή την εβδομάδα στο Agriniowebradio.gr, εξηγώντας τους λόγους που πρέπει σήμερα να ξέρουμε αυτοάμυνα, τι σημαίνει να αμύνεσαι, πόσο παρεξηγημένες είναι αυτές οι τεχνικές, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον των Αγρινιωτών, που από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της Σχολής δείχνουν πως επιθυμούν να μάθουν να προστατεύουν τον εαυτό τους από εξωτερικούς κινδύνους.

«Σε ότι αφορά την αυτοάμυνα, διδάσκουμε το σύστημα Κραβ Μαγκά, είναι ισραηλινό και σημαίνει «μάχη επαφής». Περιλαμβάνει πολλά περισσότερα πράγματα από μία απλή μάχη. Έχει να κάνει με τη γενικότερη απόκτηση γνώσεων για περιστατικά που μπορούν να συμβούν στον δρόμο, στον οποιονδήποτε απλό πολίτη, στο πώς μπορούμε να αποκλιμακώσουμε μια κατάσταση πριν αυτή γίνει φυσική απειλή για εμάς ή για δικούς μας ανθρώπους, τι κάνουμε αν κλιμακωθεί η κατάσταση, πως απεμπλεκόμαστε από αυτή… Δηλαδή δεν είναι μόνο μάχη, είναι θα έλεγα ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, που αφορά της αυτοπροστασία μας», εξηγεί ο Άγγελος Σύρμος, μιλώντας στο Agriniowebradio.gr.

Ο ίδιος τονίζει πως δεν είναι απαραίτητη καμία πρότερη γνώση για όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το Krav Maga. «Οι άνθρωποι που θα έρθουν στη σχολή, δεν χρειάζεται να ξέρουν απολύτως τίποτα… Μπορεί να έρθει ο οποιοσδήποτε, χωρίς κανένα πρότερο ερέθισμα και επαφή με τις πολεμικές τέχνες ή τα πολεμικά αθλήματα, δεν χρειάζεται να έχει καμία ιδιαίτερη φυσική κατάσταση», αναφέρει.

Θέλοντας να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις τεχνικές που ακολουθούνται, ο Άγγελος Σύρμος εξηγεί: «Μιλάμε πάντα για φυσική επαφή, δηλαδή όταν έχει ήδη συμβεί κάτι και έχω αναγκαστεί, προκειμένου να προστατεύσω τον εαυτό μου να χρησιμοποιήσω τεχνικές , όχι αμυντικές.

Για παράδειγμα, στον βωμό της αυτοάμυνας, μπορεί να χρειαστεί από το να μην τσακωθώ καθόλου, μέχρι και να επιτεθώ πρώτος. Αν για παράδειγμα δω ένα αντικείμενο στην τσέπη κάποιου να λαμπυρίζει, σίγουρα δεν έχει σκοπό να μου προσφέρει λουλούδια. Άρα αυτοάμυνα λέμε όταν έχουμε έρθει σε φυσική επαφή με κάποιον. Γενικότερα όμως αυτοπροστασία, μπορεί να περιλαμβάνει και κάποια tips που θα πρέπει να ξέρει ο κάθε ένας μας ώστε να ελέγχει το περιβάλλον που βρίσκεται…»

«Ήμουν στην Αθήνα και μετακόμισα το καλοκαίρι στο Αγρίνιο. Δεν ήξερα ακριβώς αν γνωρίζουν εδώ αρχικά τη διαφορά μεταξύ αυτοάμυνας και αθλήματος γιατί αυτά τα δύο συχνά συγχέονται. Τελικά η ανταπόκριση είναι τεράστια», αναφέρει ο εκπαιδευτής.

Οι κάτοικοι της περιοχής που θέλουν να γνωρίσουν το Krav Maga και να μάθουν αυτοάμυνα, δεν έχουν ηλικιακό περιορισμό. Όπως εξηγεί ο κ. Σύρμος, μπορούν να διδαχθούν ακόμη και παιδιά 4 ετών.

«Η προπονητική μεθοδολογία στα παιδιά, φυσικά είναι εντελώς διαφορετική απ ότι στους ενήλικες. Δεν γίνεται να τους βάλεις αμέσως σε έναν βίαιο κόσμο, να τους προετοιμάσεις δηλαδή για κάποια απειλή λέγοντάς τους ακριβώς τι συμβαίνει , μέσω όμως παιγνιδιού και συγκεκριμένων μεθόδων, τους περνάνε οι τεχνικές στο μυαλό τους και μεγαλώνοντας έχει ήδη χτιστεί μέσα τους μια μυϊκή μνήμη, όπου μπορείς σε αυτή τη βάση να τους «πλάσεις», εξηγεί, ενώ σε όσους εκφράζουν φόβους για ανάπτυξη συνείδησης τεχνικών βίας στα παιδιά απαντά πως πρόκειται για αστικό μύθο: «Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα μαχητικά είναι πάρα πολύ ήρεμοι άνθρωποι και έχουν γίνει και έρευνες σχετικά με την ιδιοσυγκρασία τους, που λένε πως το να είναι κάποιος σε θέση να προστατέψει τον εαυτό του δεν τον κάνει βίαιο άνθρωπο. Χωρίς να είμαστε εμείς βίαιοι μπορεί να χρειαστεί να προστατέψουμε εμείς τον εαυτό μας.

Αυτός ο μύθος πρέπει να καταρριφθεί».

Στη σχολή διδάσκονται και μαχητικά αθλήματα όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μεταξύ των οποίων και το kick boxing . «Εκεί φεύγουμε από το κομμάτι της αυτοάμυνας και πάμε στο κομμάτι του μαχητικού αθλητισμού , δηλαδή ένα σύστημα που υπόκειται σε κανόνες», εξηγεί ο κ. Σύρμος.

Στη σχολή λειτουργούν τμήματα γιόγκα και πιλάτες από την Τζένη Καμβισίου, ο χώρος διαθέτει αίθουσα οργάνων και γενικά έχει διαμορφωθεί έτσι που να μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλές ανάγκες. Μάλιστα προσεχώς ξεκινούν και τμήματα ζούμπα ενώ θα λειτουργήσουν και χορευτικά τμήματα (μοντέρνος χορός κ.α.)

Ο εκπαιδευτής Άγγελος Σύρμος, διαπιστώνει πως δυστυχώς υπάρχουν συχνά οι περιπτώσεις ανθρώπων που στο παρελθόν τους έχει συμβεί κάτι τραυματικό και έτσι κινητοποιήθηκαν στη συνέχεια και θέλησαν να αποκτήσουν γνώσεις για να μπορέσουν, αν χρειαστεί, να το αντιμετωπίσουν καλύτερα στο μέλλον, αλλά και πολλοί που απλά προνοούν.

«Όπως άλλωστε έλεγαν και οι αρχαίοι μας, «προλαμβάνειν κάλλιστον του θεραπεύειν»», σχολιάζει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.