Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Γυναικεία μοναστική αδελφότητα στην Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Ανάληψη Θέρμου

Γυναικεία μοναστική αδελφότητα στην Ι. Μ. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Ανάληψη Θέρμου

Στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Ανάληψη (Δερβέκιστα) του Δήμου Θέρμου , από τις αρχές του χρόνου σχεδόν εγκαταβιώνει γυναικεία μοναστική αδελφότητα.  Ο Αθανάσιος Ζέρης , Δάσκαλος και πρόεδρος της Επιτροπής «ΚΡΥΦΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» στην Ιερά Μονη Αγίας Παρασκευής Μάνδρας Θέρμου, ενημερώνει σχετικά:

 

Με αισθήματα χαράς και ιερής ανακούφισης γνωστοποιούμε προς όλους τους ευσεβείς και φιλομόναχους χριστιανούς Ι. Μητροπόλεως μας και όχι μόνο, ότι στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Ανάληψη (Δερβέκιστα) του Δήμου Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, από τις αρχές του χρόνου σχεδόν εγκαταβιώνει γυναικεία μοναστική αδελφότητα.

Η μοναστική αυτή αδελφότητα βρίσκεται υπό την πνευματική καθοδήγηση της Οσιότατηςκαθηγουμένης μοναχής Μαγδαληνής (Καραβίδα), η οποία ανέλαβε επίσημα και ανοιχτά πλέον τα καθήκοντά της με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ.κ. Κοσμά κατά την πανηγυρική τέλεση της Αρχιερατικής του Θείας Λειτουργίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μονή, το Σάββατο 25 Απριλίου 2020.

Και τούτο γιατί, η προγραμματισμένη με κάθε επισημότητα για τις 14 Φεβρουαρίου, Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού και πραγματοποιήθηκε τώρα σε «κλειστό» ιερατικό κύκλο με ιερείς της περιοχής Θέρμου ήτοι: τον π. Θεόκλητο Ράπτη Αρχιερατικό Θέρμου, τον π. Ζαχαρία Σπυρόπουλο Ιερομόναχο Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μάνδρας, τον π. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο εφημέριο Αγίου Δημητρίου Θέρμου, τον π. Βασίλειο Λάμπο εφημέριο Κ. Χρυσοβίτσας, τον π. ΓεώργιοΤσοπανά εφημέριο Ανάληψης, καθώς και τον π. Μακάριο Αντωνόπουλο, Ιεροκήρυκα- Δ/ντή και Υπεύθυνου Ραδιοφωνικού σταθμού Μητροπόλεως και ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου και τον Ιεροδιάκονο Σιλουανό Ψιλιά που συνόδευαν τον Σεβασμιώτατο.

Η Οσιοτάτη Καθηγουμένη Μαγδαληνή ήρθε σε μια δύσκολη καμπή της πορείας της Ιεράς Μονής και ανέλαβε την όλη διαχείρησή της με όνειρα και ελπίδες. Φέρεται ως μια ψυχή ζώσα και ακούραστη στο δρόμο προς την αναζήτηση, συνέχιση και επανασύνδεση της πνευματικής ζωής και γαλήνης της Ιεράς Μονής με βάση και αφετηρία την βαρειά πνευματική κληρονομιά και πορεία που κουβαλά για αιώνες τώρα, το Ιστορικό αυτό Μοναστήρι.

Φέρεται αποφασισμένη με πίστη και ελπίδα στον Άγιο Θεό, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο καθώς και στους εκεί ασκητεύσαντες Αγίους, ήτοι: τον Άγιο Ιάκωβο το νέο και τους μαθητές του Ιάκωβο ιεροδιάκονο και Διονύσιο μοναχό, καθώς και τον Άγιο Θεωνά και με αδάμαστη θέληση και προσωπικό αγώνα να οδηγήσει και πάλι την Ι. Μονή να βρει τον πνευματικό της προορισμό.

Η ευγενική και ακούραστη διάθεσή της σε συνδυασμό με όλα αυτά και καλή την πρόθεση για συνεργασία, πνευματική ζωή και Αβραμιαία φιλοξενία προς όλους, μας το προδηλώνουν.

Ήδη με τον ερχομό της και με τις πολύπλευρες δραστηριότητες που ανέπτυξε μέσα σε λίγους μόνο μήνες παραμονής της «ανάστησε» και «ανέστησε» το Ιστορικό Μοναστήρι και σκόρπισε προς όλους αγάπη, πίστη και ελπίδες, ότι θα οδηγήσει και πάλι σήμερα, μέσα από τους χαλεπούς και αντιπνευματικούς καιρούς που ζούμε, την Ι. Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τον «προορισμό» της, σε «πνευματική όαση», για το καλό όλων μας.

Αυτό είναι και πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα τόσο της καθηγουμένης αδελφής Μαγδαληνής και της συνοδείας αυτής, που τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά και ενθαρρυντικά, τόσο από την δυναμική προσωπικότητα, δουλειά και αγώνα που μας έδειξε, όσο και από όλους ημάς που πρέπει να παραμερίσουμε τις όποιες μικρότητες ή άγνοιες της «μοναχικής ζωής», για επιβουλή «κανόνων καθοδήγησης» στα μέτρα του καθενός μας, να αγκαλιάσουμε ουσιαστικά την στήριξη, βοήθεια, ανάπτυξη και προβολή όχι μόνο της εν λόγω Ι. Μονής, αλλά και όλων των άλλων Ι. Μονών της περιοχής μας. Αυτό είναι το δικό μας χρέος. Αυτό είναι καθήκον όλων μας. Και τούτο γιατί αυτές άλλοτε έφεραν το «ποθούμενο», το οποίο και πάλι σήμερα επιζητούμε σε καιρούς ειρήνης φαινομενικά, αλλά χαλεπούς και πολέμιους του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Σήμερα στην Ιερά Μονή τελείται Θεία Λειτουργία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα,καθώς και άλλες ακολουθίες.

Ήδη πραγματοποιήθηκε και η πρώτη Ιερά Αγρυπνία στις 23 βράδυ προ 24 του μηνός Ιουνίου, ημέρα που εορτάζει το Γενέλθιον του Τιμίου Προδρόμου, με κάθε Ιερότητα και μεγαλοπρέπεια, σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό, την οποία προετοίμασαν, η καθηγούμενη Μαγδαληνή και ο ακούραστος και έμπειρος Ιερομόναχος της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής π. Ζαχαρίας και στην οποία έλαβαν μέρος ο π. Θεόκλητος Αρχιερατικός Θέρμου, ο π. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος‘’πνευματικός πατέρας’’ της Ι. Μονής, ο π. Βασίλειος Λάμπος και φυσικά ο π. Ζαχαρίας που είχε όλη την επιμέλεια και καθοδήγηση της Αγιορείτικης τυπικής τάξης.

Λόγια συγκινητικά μετά πολλών ευχαριστιών προς όλους, ιερείς, ιεροψάλτες και προσκυνητές, ακούστηκαν από την καθηγούμενη, η οποία εξέφρασε την θέληση και επιθυμία να τελείται Ι. Αγρυπνία μια φορά το μήνα, αναγγέλλοντας την επόμενη για το βράδυ τις 21ης του μηνός Ιουλίου, ξημερώνοντας η μνήμη της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής, όπου εορτάζει και η ίδια.

                Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμεκαι εμείς προσωπικά τους συναδέλφους φίλους Ιεροψάλτους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας και για την άψογη Βυζαντινή Μουσική εκτέλεση των ύμνων, καθώς και την όλη συνεργασία μας σ’ αυτή την Ιερά Αγρυπνία ήτοι:τον κ. Χρήστο Βουλδή, πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγιού Θωμά Αγρινίου, τον κ. Θέμη Γαμβρούλη και τον Μπάμπη Καραγιώργο, το βαρύτονο δίδυμο της συνοδείας του, που κάλυψαν με κάθε ιερότητα και κατάνυξη το δεξιό αναλόγιο.

Επίσης λόγια συμβουλευτικά αγάπης και αγωνίας για τους καιρούς που ζούμε ακούστηκαν και από τον π. Κωνσταντίνο Αθανασόπουλο‘’πνευματικό πατέρα’’ της Ι. Μονής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη των ημερών μας να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε τα μοναστήρια της περιοχής μας, τα οποία είναι τα αληθινά καταφύγια της γαλήνης και της σωτηρίας της ψυχής μας.

Ωράριο Ιεράς Μόνης:

Η Ι. Μονή θα είναι ανοιχτή κάθε μέρα, από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο: 09:30-13:30 και 17:00-20:30. Και από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο: 09:30-17:00.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 2644100000 και 6908996780.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.