Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Η άγνωστη απαγωγή γυναικών του Μεσολογγίου από ληστές επί Αλή Πασά και η εκτέλεση τους στον Αράκυνθο

Η άγνωστη απαγωγή γυναικών του Μεσολογγίου από ληστές επί Αλή Πασά και η εκτέλεση τους στον Αράκυνθο

Του Λίνου Υφαντή,
Μια άγνωστη ιστορία καταγράφεται στην τουρκοκρατούμενη Αιτωλοακαρνανία, που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών. Πρόκειται για την απαγωγή γυναικών από το Μεσολόγγι και την εκτέλεση τους στον Αράκυνθο. Το περιστατικό συνέβη αρχές του 1800 περίοδο που όλη η Στερεά Ελλάδα βρίσκονταν  κάτω από το ζυγό του Αλή Πασά.  Στην περιοχή του Αράκυνθου ( Ζυγού) δρούσαν κλέφτες , που επάνδρωσαν αργότερα την επανάσταση του 1821. Ανάμεσα σε αυτούς όμως δρούσαν και ομάδες ληστών, φαινόμενο που συνεχίστηκε και μετά την επανάσταση του 1821. Ένα περιστατικό που καταγράφει τακτική ληστών κατά χριστιανών ήταν και εκείνο που  συνέβη αρχές του 1800 στον Αράκυνθο. Στόχος του ήταν η απαγωγή των πρόκριτων  της περιοχής του Μεσολογγίου για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Πράγματι με ένοπλη ομάδα εισβάλλει στις παρυφές του Μεσολογγίου στο Ναό του Αγίου Αθανασίου ξέρωντας ότι θα βρίσκονταν μέσα και θα τους απαγάγει. Αντί για αυτούς όμως βρήκε τον ιερέα με πολλά γυναικόπαιδα, τα οποία και απήγαγε. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων όμως οι Τούρκοι απαγόρευσαν στους συγγενείς τους οποιαδήποτε καταβολή λύτρων. Η πράξη των τουρκικών αρχών τις εξέθεσε ανεπανόρθωτα σε κίνδυνο. Το αποτέλεσμα ήταν να οδηγήσουν ως αντίποινα τις γυναίκες στην τοποθεσία “Κουτσοχέρι” σε δάσος από βελανιδιές. Εκεί τις σκότωσαν στην ανατολική πλευρά του Ζυγού.Η τοποθεσία στο σημείο εκείνο έμεινε για πολλά χρόνια με το τοπωνύμιο “Των σκοτωμένων γυναικών”. Σήμερα μαζί με το χωριό Κουτσοχέρι ανήκει στο Δήμο Μεσολογγίου. Μάλιστα η λαϊκη μούσα διέσωσε το περιστατικό αυτό με το παρακάτω τραγούδι:

“Όταν έβαλαν τη βουλή οι Μεσολογγιτοπούλες

να παν να λειτουργήσουνε όξω στον Άη-Θανάση,

Ο Μπαρμπαγιώργος τομαθε, κάποιος φίλος του τόπε,

Επήγε και ελημέριασε πίσω από τ΄Άγιο Βήμα,

Βγαίνει και δένει τον παπά με δεκαοκτώ τσατσούλες:

-Τσατσούλες, βγάλτε τάρματα, τ ασημοζούναρα σας,

να φκιάση ο Γιώργος τ΄άρματα κι ο Μήτρος το σπαθί του

κι αυτός ο παλιογέροντας να φκιάση τα γατζούδια”.

Το γεγονός αυτό συντάραξε το Μεσολλόγι μερικές δεκαετίες πριν την ελληνική επανάσταση και την ηρωϊκή αντίσταση της πόλης στους Τούρκους. Φυσικά κανείς δεν ξέρει το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας, όπως τον λόγο της επίθεσης στους πρόκριτους, τις διαπραγματεύσεις, ποιους αφορούσε κτλ. Σίγουρα η ληστοκρατία είναι μια άγνωστη πτυχή που χρήζει διερεύνησης.

Με πληροφορίες από τα Άπαντα του Κ.Σ.Κώνστα

Το χωριό Κουτσοχέρι στον Αράκυνθο

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.