Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για την γυναικομαστία

Τι είναι η ανδρική γυναικομαστία

Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία σε έναν άντρα εμφανίζεται καλοήθης διόγκωση του μαστού. Επειδή σε μία τέτοια περίπτωση ο μαστός μοιάζει εμφανισιακά με το γυναικείο η παραπάνω πάθηση ονομάζεται γυναικομαστία.

Ποια είναι τα αίτια της ανδρικής γυναικομαστίας

Μπορούμε να χωρίσουμε τα αίτια της παραπάνω καταστάσεις σε δύο μεγάλες ομάδες. Έτσι από τη μία πλευρά υπάρχει ανδρική γυναικομαστία που οφείλεται στην παχυσαρκία. Σε μία τέτοια περίπτωση η διόγκωση του μαστού είναι αποτέλεσμα της εναπόθεσης λίπους και μπορεί να παραμείνει ακόμα και μετά την απώλεια βάρους ως περίσσεια δέρματος. Η παραπάνω περίπτωση δεν σχετίζεται με οργανικά αίτια και χαρακτηρίζεται ως ψευδογυναικομαστία.

Στην πραγματική γυναικομαστία πραγματοποιείται πολλαπλασιασμός των γαλακτοφόρων πόρων και του αδένος. Σε μία τέτοια περίπτωση το αίτιο είναι ουσιαστικά μία ενδοκρινής διαταραχή που σχετίζεται είτε με την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων είτε με την ανεπάρκεια ανδρογόνων είτε με συνδυασμό των παραπάνω δύο.

Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να συναντήσουμε την ανδρική γυναικομαστία σε καταστάσεις όπως οι παρακάτω:

  • Στα νεογνά ως αποτέλεσμα της δράσης των οιστρογόνων της μητέρας. Σε αυτή την περίπτωση η ανδρική γυναικομαστία δεν έχει παθολογικά αίτια και υποχωρεί αυτόματα μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  • Κατά τη διάρκεια της εφηβείας εξαιτίας της έκκρισης ορμονών λόγω της φυσιολογικής ανάπτυξης. Το πρόβλημα υποχωρεί συνήθως μέσα σε διάρκεια ενός με τριών χρόνων. Σε αντίθετη περίπτωση αν δηλαδή η εφηβική γυναικομαστία επιμένει και μετά τη διάρκεια της εφηβείας θα πρέπει να παρακολουθείται και χρήζει διερεύνησης ως προς την αιτία.
  • Σε ηλικία συνήθως μεγαλύτερες των 50 ετών κατά τις οποίες οι γενετικές λειτουργίες του άντρα εξασθενούν.
  • Η ανδρική γυναικομαστία χαρακτηρίζεται ενδογενής όταν προέρχεται από κάποια παθολογική δυσλειτουργία κάποιου αδένα η εξωγενής όταν προέρχεται από τη χρήση φαρμάκων.

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να φανερώνουν την ανάγκη επέμβασης.  Οι παραπάνω αναγκαιότητα κρίνεται σε σχέση με την αντιμετώπιση των αιτιών της ανδρικής γυναικομαστίας και το αποτέλεσμα αυτής.

Πιο συγκεκριμένα αν το πρόβλημα παραμένει μετά την αντιμετώπιση της αιτίας του ο ασθενής θα χρειαστεί να χειρουργηθεί. Η παραπάνω λογική ισχύει τόσο για την ψευδογυναικομαστία όσο και για την αληθινή γυναικομαστία.

Έτσι στην πρώτη περίπτωση αν μετά την απώλεια βάρους συνεχίζει να υπάρχει το πρόβλημα η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του είναι το χειρουργείο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την περίπτωση που η αιτία είναι κάποια ορμονική διαταραχή.

Ο πλαστικός χειρουργός Δρ. Ζήσης Μπουκουβάλας είναι στη διάθεσή σας για οποιοδήποτε ερώτημά σας. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του  και κλείστε ραντεβού σε ένα από τα ιατρεία του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μύκονο.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.