Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

H έκθεση του γλύπτη Θόδωρου στο ΜΙΕΤ

Ο γλύπτης Θόδωρος σε περφόρμανς το 1976
Ο γλύπτης Θόδωρος σε περφόρμανς το 1976

Το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει την έκθεση «Θόδωρος, Γλύπτης / Στίγματα  Πορείας – Ιχνη Σπουδών 1947-1962» στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Από 10 Μαρτίου.

Στην έκθεση Στίγματα πορείας – Ιχνη Σπουδών, παρουσιάζονται ολοκληρωμένα για πρώτη φορά σχέδια του γλύπτη Θόδωρου, που χρονολογούνται από το 1947 έως το 1962.


Αυτοπροσωπογραφία

Στόχος δεν είναι τόσο η παρουσίαση των σχεδίων ως έργων τέχνης, όσο η ένταξή τους σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μαθητείας που δείχνει πώς ο Θόδωρος μελέτησε τη γλώσσα του σχεδίου.

Από την έκθεση αυτή καταλαβαίνει κανείς πως ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ένας τεχνίτης που δουλεύει συστηματικά πάνω στην κατανόηση και ερμηνεία της γλώσσας του σχεδίου. Δίχως να τον ενδιαφέρει το εικαστικό αποτέλεσμα, ο Θόδωρος επιδιώκει να απαλλαγεί από την ωραιότητα και την αισθητική, και παρουσιάζει τα σχέδιά του με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να γίνεται μέτοχος ακριβώς αυτής του της μαθητείας και της προσωπικής του διαδρομής.

Στην έκθεση παρουσιάζονται και 9 γλυπτά από τη σπουδαστική περίοδο του γλύπτη, τα οποία επίσης εντάσσονται στο πλαίσιο της μαθητείας του.

Ο γλύπτης: Ο Θόδωρος γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα (1952-58). Το διάστημα 1959-1962 συνέχισε τις σπουδές του ως μεταπτυχιακός φοιτητής με υποτροφία στην Ecole des Beaux-Arts στο Παρίσι. Εκεί έμεινε 15 χρόνια. Το 1972 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το 1980 ορίστηκε καθηγητής στον τομέα της πλαστικής στο τμήμα των Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου παρέμεινε ενεργός έως το 1998. Ορκίστηκε ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, το 2007.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ο Θόδωρος πραγματοποίησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό πολλές ατομικές εκθέσεις και περφόρμανς. Συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Βραβεία & χορηγίες
1965: Στο ΠΑΡΙΣΙ, στη Μπιενάλε των Νέων, εκπροσώπησε την Ελληνική Τέχνη με το έργο «Varvato ’65» και πήρε το περίφημο βραβείο Ροντέν
1966: Στην Αθήνα έλαβε το πρώτο βραβείο Γλυπτικής από τη «Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων»
1967: Στο Παρίσι του απονεμήθηκε το Grand Prix του 42ου Salon d’ Art Contem-Porain, Montrouge.
1972: Τιμήθηκε με χορηγία από το Ιδρυμα Ford για μελέτη και εργασία στη Γλυπτική
1973: Δέχθηκε χορηγία από τhn ΙΒΜ για τη Διεθνή Σύσκεψη Design του Ασπεν (Κολοράντο, ΗΠΑ).

Η έκθεση
«Θόδωρος, Γλύπτης – Στίγματα  Πορείας, Ιχνη Σπουδών 1947-1962»
ΜΙΕΤ – Μέγαρο Εϋνάρδου: Αγ. Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου (δίπλα στο Εθνικό Θέατρο)
Εγκαίνια: 10 Μαρτίου (20.00)
iefimerida.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.