Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

H “Αθηνά” προ των πυλών…

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου την Πέμπτη ανακοινώνεται το σχέδιο «Αθηνά» για τη συνένωση πανεπιστημιακών και τεχνολογικών ιδρυμάτων που θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης . Φυσικά το ζήτημα ενδιαφέρει άμεσα την Αιτωλοακαρνανία αναφορικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου του Αγρινίου και του ΤΕΙ του Μεσολογγίου.

Όπως αναφέρει το « Έθνος» για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της επαρχίας φαίνεται το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, στα οποία καταγράφονται κάθε χρόνο ελάχιστες πρώτες προτιμήσεις και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών εγκαταλείπει τις σπουδές του.

Τα  κριτήρια που θα λάβει χώρα υπόψη το υπουργείο Παιδείας για τις συγχωνεύσεις τμημάτων είναι το μέγεθος των ιδρυμάτων, η αναλογία φοιτητών-διδασκόντων, η διασπορά τμημάτων ανά ΑΕΙ-ΤΕΙ, η ερευνητική δραστηριότητα και η διεθνής αναγνώριση των ιδρυμάτων, η απορρόφηση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας και η ελκυστικότητα των γνωστικών αντικειμένων αλλά και κατά πόσο σχετίζονται τα γνωστικά αντικείμενα των τμημάτων με τις αναπτυξιακές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ειδικά το τελευταίο κριτήριο θεωρείται ως σημαντικό πλεονέκτημα για την προοπτική του ιδρύματος του Αγρινίου.

Ωστόσο δεδομένων των σεναρίων για έντονες παρασκηνιακές διεργασίες με ενδιαφέρον αναμένεται αν τα κριτήρια θα ισχύσουν για όλα τα ιδρύματα ή επιλεκτικά…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.