Τρίτη, 17 Μαΐου, 2022

H αστυνομία, οι ποδηλάτες και το συμβάν της Κυριακής

H αστυνομία, οι ποδηλάτες και το συμβάν της Κυριακής

 Όπως είναι γνωστό το “κίνημα των ποδηλατών” έχει μεγάλη απήχηση τους τελευταίους μήνες στην πόλη μας. Συνεχώς περισσότεροι αγρινιώτες μετέχουν στις ποδηλατικές διαδρομές. Προκύπτει  όμως ότι η Αστυνομία έχει κάποιες ενστάσεις και …ανησυχίες γύρω από τους όρους υπό τους οποίους γίνονται κάποιες ποδηλατάδες.

Χαρακτηριστικό λοιπόν είναι το περιστατικό που αναφέρει αναγνώστης στο agrinionews.gr που θυμίζει ότι ακόμα και οι ποδηλάτες έχουν… ζητήματα με τον Kώδικα Oδικής Κυκλοφορίας! Ο αναγνώστης καταγγέλλει ότι αστυνομικοί σταμάτησαν την Κυριακή το πρωί ομάδα 20-30 ποδηλατών που πήγαιναν για βόλτα και καφέ στην Τριχωνίδα και τους ζήτησαν να διακόψουν γιατί απαγορεύονται (!) οι ομαδικές βόλτες και οι
συγκεντρώσεις (! )άνω των 3 ατόμων (η φωτό που παραθέτουμε είναι από το συγκεκριμένο συμβάν). Σύμφωνα με τον αναγνώστη, οι αστυνομικοί ανέφεραν  πως χρειάζεται άδεια από την αστυνομία για να πάει μια παρέα βόλτα με το ποδήλατο.«Αλήθεια, τι είδους άδεια είναι αυτή; Να κλάψει κανείς ή να γελάσει;» αναφέρει ο αναγνώστης
Προκύπτουν λοιπόν κάποια ζητήματα…Ότι όντως υπάρχουν σχετικές νομοθεσίες που αγγίζουν και την ποδηλασία όπως και οποιαδήποτε δραστηριότητα.Το ζήτημα όμως είναι ο δείκτης της ανοχής. Και αυτό γιατί η ποδηλασία είναι ένα κίνημα που δίνει οξυγόνο και διέξοδο στην πόλη.

Η περιοχή μας όμως σε επίπεδο υποδομών βρέθηκε απροετοίμαστη να υποδεχτεί την έκρηξη αυτού του κινήματος. Οι ποδηλατόδρομοι απουσιάζουν τόσο εντός Αγρινίου όσο και στην ύπαιθρο με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Για ανεπάρκειες  που η ίδια η πολιτεία ευθύνεται, η εφαρμογή του νόμου κατά γράμμα έρχεται απέναντι στο δίκαιο επί πραγματικών συνθηκών και σίγουρα γίνεται απλά ασφυκτική και τίποτε παραπάνω.
Από την άλλη όντως υπήρξαν και παραφωνίες όπως μικροατυχήματα και όντως υπάρχει μια μορφή επικινδυνότητας σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά ας αναρωτηθούμε ποια δραστηριότητα που κάνουμε στη ζωή μας δεν εγκυμονεί με αυτή τη λογική κινδύνους.

Οι όποιοι κίνδυνοι χρειάζεται να περιοριστούν με μια παρέμβαση πάντοτε διακριτική για να μη γίνει ασφυκτική τόσο από την αστυνομία όσο και από την ίδια την κοινωνία ή μια μερίδα της. Γιατί πολλές φορές αυτή η ίδια είναι που κρίνει αρκετά αυστηρά.
Όσο για τα κακώς κείμενα πρώτοι υπεύθυνοι να τα περιορίσουν είναι οι ίδιοι οι ποδηλάτες που καλούνται να  αυτορυθμίσουν τις όποιες λεπτομέρειες ασφάλειας πάνω από όλα, κάτι που με το τρόπο τους το έχουν καταφέρει ως τώρα..
Για την ιστορία παραθέτουμε βίντεο και από άλλες πόλεις που γίνονται οι συναντήσεις ποδηλατών, στις οποίες αν είχε τηρηθεί και εκεί το γράμμα του νόμου θα είχαν προφανώς ματαιωθεί….


Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.