Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

H εισήγηση του Ν.Φαρμάκη για “Έξυπνη Εξειδίκευση και ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020”

imagesΚατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και δύο θέματα που αφορούν σε δύο εργαλεία χρηματοδότησης της Π.Δ.Ε για την περίοδο 2014-2020. Το ένα αφορούσε στο πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας για την Έξυπνη Εξειδίκευση και το άλλο στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 . Και τα δύο αυτά ζητήματα που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο έχουν άμεση σχέση με το λεγόμενο «νέο» ΕΣΠΑ, στο οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση περίπου μισού δις Ευρώ (480.000 περίπου) για δράσεις στην Περιφέρειά μας την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020). Ειδικός αγορητής για τα δύο αυτά ζητήματα για την παράταξη «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» ήταν ο κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αιτ/νίας.

 Στην τοποθέτησή του  κ. Φαρμάκης επισήμανε τις αστοχίες του προγραμματισμού της περιφερειακής αρχής και «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» για την νέα εποχή του ΕΣΠΑ, ειδικά όσον αφορά στην Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης παρατήρησε σε έντονο ύφος ότι  «To θέμα όμως δεν είναι μόνο ο εντοπισμός και η ιεράρχηση προτεραιοτήτων ανά περιφέρεια, αλλά και η εφαρμογή στρατηγικής ευφυούς εξειδίκευσης για την περιφερειακή καινοτομία (RIS3 –Regional Innovation Smart Specialisation Strategy), πράγμα που ΔΕΝ προκύπτει από το παρουσιαζόμενο πλαίσιο. Αντιθέτως, γίνεται μια αυθαίρετη ιεράρχηση χωρίς ούτε να εξηγούνται επαρκώς οι λόγοι ιεράρχησης ως από το μείζον στο έλασσον ούτε φυσικά να εξηγείται επαρκώς το «αποτύπωμα» των κατά περίπτωση δράσεων στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Σε καμία δε περίπτωση δεν διαφαίνεται διάθεση χρησιμοποίησης αυτών των εργαλείων για την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Το μόνο που καθίσταται σαφές είναι μια αγχωμένη προσπάθεια να μη χάσουμε το τραίνο της χρηματοδότησης, που δεν είναι φυσικά κακό αλλά σίγουρα  έτσι όπως σχεδιάζεται, με αποκλειστικά δική σας ευθύνη ΔΕΝ θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα». Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας έθεσε τρία ζητήματα που σχετίζονται με την έξυπνη εξειδίκευση ζήτησε την ένταξή τους στο πλάνο της περιφέρειας.

 Το πρώτο αφορούσε στην αξιοποίηση και επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών κατά προτεραιότητα σε δύσκολα προσβάσιμες ορεινές περιοχές καθώς και κίνητρα για μετεγκατάσταση, με βάση την στόχευση σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Το δεύτερο αφορούσε την αξιοποίηση της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού , ως Οργανωμένης Βιομηχανικής Υποδομής, με την ενσωμάτωση και αξιοποίηση δυναμικού Έρευνας και Καινοτομίας, ειδικότερα αναδεικνύοντας συνέργειες με τον χώρο των χερσαίων & θαλάσσιων μεταφορών και την πρωτογενή παραγωγή, τα οποία φυσικά προϋποθέτουν την ανάπτυξη επαρκών συνδέσεων με τα κύρια οδικά δίκτυα της Περιφέρειας. Η τρίτη πρόταση είχε να κάνει με την πόλη του Αγρινίου , για την οποία κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί σαν πρόταση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο κυοφορούμενο από την Ε.Ε πλαίσιο δράσης για την δημιουργία μιας έξυπνης, πράσινης και καινοτόμας πόλης. Σε Εθνικό επίπεδο άλλωστε, όπως διαρρέει από υπηρεσιακούς φορείς εκπονείται ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για περιορισμένο αριθμό πόλεων. Επ’ αυτού ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι «Θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της μεγαλύτερης πόλης του Νομού Αιτ/νίας σε αυτή τη δράση, που θα δώσει άλλη πνοή στην καθημερινότητα χιλιάδων Αγρινιωτών».

Στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Φαρμάκης έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «χαράσσεται μια στρατηγική δράσεων   για την κοινωνία υποτίθεται, χωρίς όμως να παρουσιάζονται τα οφέλη των δράσεων σε αυτή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει για άλλη μια φορά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα να αποφασίζουν με το έτσι θέλω , ιεραρχώντας κατά το δοκούν τις ανάγκες του τόπου το πλαίσιο δράσης της Περιφέρειας για τη νέα προγραμματική περίοδο. Δεν είναι η στιγμή ούτε έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο».

Ο κ. Φαρμάκης, συνεχίζοντας την έντονη κριτική του στην περιφερειακή αρχή σχετικά με το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας για την περίοδο 2014-2020 , παρέπεμψε στην τοποθέτηση της παράταξης ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ κατά τη συνεδρίαση της 3-6-2013, όταν συζητούνταν το Σχέδιο Δράσης για το νέο ΕΣΠΑ. Τότε, είχε επιτεθεί στην περιφερειακή αρχή τονίζοντας την άνιση μεταχείριση των περιφερειακών ενοτήτων. Είχε δε τονίσει τη διάθεση που είχε διαφανεί προς μια «υδροκέφαλη» ανάπτυξη της Περιφέρειας και είχε απαιτήσει την άρση αυτών των ανισοτήτων. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ όπου παρουσιάσθηκε το νέο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και στο οποίο μάλιστα παρουσιάσθηκαν και χρηματικά ποσά ανά θεματική ενότητα επισημάνθηκαν οι ίδιες ακριβώς ελλείψεις και ανισότητες. Το λιμάνι του Αστακού , ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας και οι οδικοί άξονες ήταν οι βασικές ελλείψεις του νέου ΠΕΠ που εντοπίσθηκαν από τον κ. Φαρμάκη σχετικά με την Αιτωλοακαρνανία και για αυτούς τους λόγους επιτέθηκε στην περιφερειακή αρχή καταλήγοντας «είναι προφανές ότι με όλες τις παραπάνω ελλείψεις και με την απουσία στρατηγικής στα όσα επισημάνθηκαν , το συμπέρασμα της παρουσιαζόμενης πρότασης αποτυπώνει μια περιφερειακή στρατηγική που αφενός μεν δεν βοηθά στην άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, αφετέρου δε οδηγεί σε μη βιώσιμη ανάπτυξη το σύνολο της περιοχής. Χωρίς να έχουμε την διάθεση να μειώσουμε την τεχνική αρτιότητα του παρουσιαζόμενου πλάνου ούτε την καλή προαίρεση των συντακτών της, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι θα έπρεπε ίσως μέχρι σήμερα να έχουμε αντιληφθεί ότι τα καλύτερα αποτελέσματα για όλους έρχονται μέσα από την ισόρροπη ανάπτυξη των ΠΕ. Το παράδειγμα της εθνικής στρατηγικής των τελευταίων 50 ετών θα έπρεπε να είναι προς αποφυγή και όχι προς μίμηση. Δεν είναι θέμα τοπικιστικών αντιλήψεων και μικροπολιτικής, είναι θέμα σύγχρονης αντίληψης περί περιφερειακής ανάπτυξης».

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.