Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

H Aμφιλοχία ξεπέρασε τη Γαβαλού- Υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή

WEB_daily_max_temp_0808 (1)Bελτιωμένες συνθήκες θερμικής άνεσης επικρατούν την Τρίτη 08/08/2017, (ώρα 14:00) σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας μας, όπως προκύπτει από τη βιομετεωρολογική ανάλυση των μετρήσεων του δικτύου σταθμών του meteo.gr/ΕΑΑ. Βασική αιτία για τη συγκράτηση του αισθήματος ζέστης στα ανατολικά είναι η επικράτηση  μέτριων/ισχυρών ανέμων, όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα που παρουσιάζει τη θερμική αίσθηση  σε επιλεγμένους σταθμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι Κυκλάδες όπου ο άνεμος συγκρατεί τις τιμές του δείκτη PET σε επίπεδα μικρότερα των 35 οC, μετριάζοντας σημαντικά την αίσθηση της ζέστης.

Στα δυτικά, δυσχερείς συνθήκες θερμικής άνεσης αντιμετωπίζουν όσοι βρίσκονται στα νησιά του Ιονίου εξαιτίας της γενικότερης απουσίας ανέμου και των σχετικά υψηλών ποσοστών υγρασίας. Χαρακτηριστικά, το μεσημέρι (14:00) της Τρίτης 08/08/2017 η αίσθηση της ζέστης ήταν πολύ έντονη στην Ιθάκη και τους Παξούς (PET>46 oC) και έντονη σε Κέρκυρα, Λευκάδα και Ζάκυνθο (PET>41 oC).

Θ. Γιάνναρος, ΕΑΑ-Πεντέλη

Ενίσχυση του μελτεμιού-ζέστη στη Δυτική Ελλάδα

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά είχε ως αποτέλεσμα την μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε αυτές τις περιοχές και ταυτόχρονα την άνοδό της στα δυτικά. Ακολουθούν πίνακες με τις μέγιστες θερμοκρασίες και τις μέγιστες ριπές ανέμου που έχουν καταγράψει την Τρίτη 08/08 οι σταθμοί του meteo.gr

Νεώτερα για την εξέλιξη της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στα περισσότερα τμήματα της χώρας μας (συνθήκες καύσωνα κατά τόπους ως προς τις μέγιστες), αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Παρασκευή 11/8/2017. Πρέπει να επισημανθεί ότι η εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους, θα αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Αντίθετα, στις περιοχές του νότιου και νοτιοανατολικού Αιγαίου όπου επίσης αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, η πνοή του μελτεμιού θα διατηρεί το αίσθημα δυσφορίας σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Την Τετάρτη 09/08/2017, (Χάρτης Αριστερά) οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-41 βαθμούς Κελσίου. Στα επίπεδα των 37-39 βαθμών θα βρίσκονται τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, καθώς και τα νότια τμήματα της Κρήτης. Στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν στους 35-36 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 33 βαθμούς Κελσίου. Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσει το μελτέμι στο Αιγαίο, φτάνοντας κατά τόπους στα επίπεδα των 7 μποφόρ.

Την Πέμπτη 10/08/2017, (Χάρτης Δεξιά) οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα εντοπίζονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα με μέγιστες τιμές στους 39-40 βαθμούς Κελσίου. Στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα οι μέγιστες θα κυμανθούν στα επίπεδα των 37-39 βαθμών. Αντίθετα, στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Πελοποννήσου και στην Εύβοια οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στους 36-37 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες περιμένουμε στα νησιά του Ιονίου και του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά τους 32 βαθμούς Κελσίου. Το μελτέμι στο Αιγαίο θα πνέει με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Παρόμοιες συνθήκες σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία θα επικρατούν και την Παρασκευή 11/08/2017, με τη θερμοκρασία να σημειώνει μικρή άνοδο στην Κεντρικά και Ανατολική χώρα.  Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββάτο 12/08/2017 (μόνο στα δυτικά) η οποία έως τη Δευτέρα 14/08/2017 θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικά με την εξέλιξη του καιρού και ιδιαιτέρως των θερμοκρασιών των επόμενων ημερών, θα ακολουθήσουν νεώτερες ανακοινώσεις, ενώ λεπτομερείς προγνώσεις μπορείτε να δείτε στις επιμέρους περιοχές της ιστοσελίδας μας.

Στρατής Βουγιούκας, Σταύρος Ντάφης, Κώστας Λαγουβάρδος

meteo.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.