Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

H ΛΑ.Σ. Αγρινίου για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και το ΕΣΠΑ

H ΛΑ.Σ. Αγρινίου για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και το ΕΣΠΑ

paidikoi-stathmoi-aftodioikisi-620x320

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Αγρινίου για τις εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και το ΕΣΠΑ:

Αυτές τις μέρες 48.000 παιδιά κόπηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και οι γονείς τους, που μένουν ξεκρέμαστοι και σε απόγνωση, καλούνται τώρα για να μη στερηθεί το παιδί τους τον παιδικό σταθμό να βάλουν όσοι μπορούν βαθιά το χέρι στην έτσι και αλλιώς δοκιμαζόμενη άδεια τσέπη τους.

Με αυτήν την αγωνία και τα αδιέξοδα παίζει προκλητικά η ΕΕ καθώς η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ Μαριάνε Τάισεν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών» απαντά χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Έτσι και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους.

Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας εντάσσεται και το ότι ακόμη και τα όποια κονδύλια του ΕΣΠΑ δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, δίνονται με όρους και προϋποθέσεις (voucher) που οδηγούν στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και στην απαξίωση των δημοτικών. Αυτό αποδείχθηκε και στην περίπτωση των παιδικών σταθμών του Δήμου Αγρινίου, όπου από τις 1200 διατιθέμενες θέσεις φαίνεται να καλύφθηκαν οι 900, αφού οι δικαιούχοι voucher με τον νέο τρόπο τοποθέτησης κατευθύνθηκαν πρωτίστως στους ιδιωτικούς σταθμούς, όπως ανέφερε σε σχετική απαντησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος ΚΟΙ.Π.Α Δήμου Αγρινίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον των δημοτικών σταθμών, τη χρηματοδότησή τους, τις συμβάσεις του προσωπικού τους κλπ. Τα παραπάνω –εκτός των άλλων- καταδεικνύουν την σαπίλα ενός συστήματος που από τη μια αφήνει  σαράντα οκτώ χιλιάδες οικογένειες και παιδιά ακάλυπτες από την πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς και από την άλλη βαλτώνει πλήθος αδιάθετων θέσεων!  

Την ίδια στιγμή η απάντηση της Ευρ. Επιτροπής είναι αποκαλυπτική και ως προς τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέροντας ότι «τα κράτη-μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να στηρίξουν τους παιδικούς σταθμούς», κάτι που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά μετακυλίει και το βάρος στους δήμους που η ίδια τους έχει οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία και στην ουσία στέλνει και πάλι το λογαριασμό να τον πληρώσει ο λαός.

Κυβέρνηση και ΕΕ, έχοντας ως οδηγό τις ανάγκες του κεφαλαίου, ξεκαθαρίζουν ότι είναι μη επιλέξιμες, εκτός πρόβλεψης και χρηματοδότησης οι ανάγκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, όπως το να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, με αποκλειστικά δημόσιους, ασφαλείς και σύγχρονους παιδικούς σταθμούς με κρατική χρηματοδότηση, με κατάργηση των τροφείων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Αυτές τις ανάγκες οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά νοικοκυριά μόνο σε αντεπίθεση με την πάλη τους μπορούν να τις βάλουν στο προσκήνιο.

 

Για την ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Δήμου Αγρινίου

Αγρίνιο, 2.9.2016

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

ΤΙΜΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.