Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου, 2020

H “μεγάλη έξοδος” των γιατρών από την Ελλάδα

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.

giatroi_4.w_lOπως και πολλά άλλα, το brain drain είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Νέοι μορφωμένοι με περγαμηνές και μέλλον παίρνουν το μυαλό τους και πάνε αλλού να επενδύσουν τα όνειρα και τη ζωή τους.

Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, οι μετανάστευση των εργατών του παρελθόντος μετατράπηκε σε αιμορραγία επιστημόνων για τη χώρα στα χρόνια της ύφεσης.

Εχουν χυθεί τόνοι μελάνης που αναλύουν αίτια, τάσεις και το προφίλ του νέου Ελληνα μετανάστη.Ερευνες δίνουν στοιχεία που καταγράφουν μια συνεχώς αυξητική τάση εξόδου «εγκεφάλων». Αλλωστε δεν έχει περάσει καιρός από τη δημοσιοποίηση μιας ακόμη που αποτύπωνε την απροθυμία όσων έχουν φύγει, να επιστρέψουν στη χώρα με δέλεαρ μια θέση στο δημόσιο.

Η Ελλάδα δίνει το… εισιτήριο 

Η επιστημονική μετανάστευση συνεχίζει και μάλιστα όσον αφορά τους γιατρούς με βάση πρόσφατες διαπιστώσεις δεν μένουν στην Ελλάδα ούτε για  την ειδικότητά τους. Η ανεργία, η αβεβαιότητα και η έλλειψη αξιοκρατίας σπρώχνουν το πιο εξειδικευμένο προσωπικό της χώρας να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.

Οι μισοί γιατροί που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα ετησίως φεύγουν από τη χώρα πριν καν κάνουν την ειδικότητά τους. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που επενδύει εκατομμύρια ευρώ στην προετοιμασία υποψηφίων για τις ιατρικές σχολές της, αλλά και χιλιάδες ακόμη ευρώ για την εκπαίδευσή τους. Ωστόσο, το μόνο που φαίνεται ότι δίνει τελικά στους νέους γιατρούς της είναι ένα τα εισιτήριά τους για να φύγουν στο εξωτερικό, συνάγεται από στοιχεία που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με στοιχεία, από την πλευρά της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, οι απόφοιτοι, στην πλειονότητά τους, ζητούν από τη γραμματεία της σχολής ειδικά αντίγραφα του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

Από τα προγράμματα της πρώτης Ιατρικής Σχολής στη χώρα, τα τελευταία χρόνια αποφοιτούν περίπου 250 γιατροί ετησίως.

. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην πρώτη ορκωμοσία της περσινής ακαδημαϊκής χρονιάς, δηλαδή τον Ιούλιο του 2017, ορκίστηκαν 156 γιατροί, και μάλιστα με υψηλότατο μέσο όρο βαθμού πτυχίου (8,2). Εξ αυτών, οι μισοί αυθημερόν ζήτησαν ειδικό αντίγραφο του πτυχίου τους για χρήση στο εξωτερικό.

«Είναι ευνόητο ότι, εκτός της ημέρας της ορκωμοσίας, δηλαδή τους επόμενους μήνες ή και χρόνο, πολλοί ακόμα θα θελήσουν να έχουν αντίγραφο πτυχίου για χρήση στο εξωτερικό, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρονιά» δηλώνει σχετικά ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διευθυντής Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Πέτρος Σφηκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα. «Αν και το ακριβές ποσοστό των αποφοίτων μας που τελικά σταδιοδρομεί στο εξωτερικό δεν είναι γνωστό, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 50%» συνεχίζει σχολιάζοντας το θέμα.

Οπως έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά καθηγητής της Ιατρικής Σχολής που επικαλείται το δημοσίευμα, «οι πιο πολλές οικογένειες που το παιδί τους μπαίνει στην Ιατρική Σχολή σήμερα, πρέπει να ξέρουν ότι θα το αποχαιρετήσουν με την ολοκλήρωση των σπουδών του, καθώς πιθανότατα δεν θα μείνει στην Ελλάδα για να κάνει ούτε καν την ειδικότητά του».
Αξίζει να σημειωθεί πως η εκπαίδευση για έναν γιατρό στοιχίζει πανάκριβα στο ελληνικό Δημόσιο. Τα έτη σπουδών είναι έξι και απαιτούνται μεγαλύτερες δαπάνες για συγγράμματα και εργαστήρια.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι έλληνες γιατροί που εργάζονται στο εξωτερικό φτάνουν τις 17.500. Πολλοί από αυτούς, δε, τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για τη Γερμανία.

Ο χάρτης της μεγάλης φυγής των γιατρών

17.500 οι Ελληνες γιατροί που υπολογίζεται ότι εργάζονται στο εξωτερικό

7.480 ειδικευόμενοι έφυγαν τη δεκαετία σύμφωνα με τον ΙΣΑ

1.168 πιστοποιητικά δόθηκαν το 2016 για να φυγουν στο εξωτερικό. Από αυτά 306 αφορούσαν ανειδίκευτους.

Διαπιστώσεις από την Κομισιόν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, που επικαλείται παλαιότερο δημοσίευμα του Politico, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι βρίσκονται ίσως στην κορυφή των επαγγελμάτων που μεταναστεύουν στην ΕΕ, με τις ροές να κινούνται από την Ανατολή στη Δύση ή αλλιώς από τα φτωχότερα στα πλουσιότερα κράτη της Ένωσης.

Σύμφωνα με το politico, οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τη μεγάλη έξοδο των γιατρών είναι οι χώρες που έγιναν πιο πρόσφατα μέλη της ΕΕ, αλλά και εκείνες που χτυπήθηκαν από την κρίση, μεταξύ αυτών η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Τα δύο γραφήματα που δημοσιεύει το Politico -με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν- είναι πραγματικά αποκαλυπτικά.

Η ροή επιστημόνων από την Ελλάδα κινείται προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία κυρίως. Μικρότερη είναι η διαρροή που σημειώνεται προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Σουηδία

 

www.thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.