Για ικανοποίηση στις τάξεις της Νέας Αριστεράς κάνουν λόγο πηγές του κόμματος αναφορικά με τις τελευταίες πρωτοβουλίες που έχουν λάβει, οι οποίες διαψεύδουν έμπρακτα -όπως σημειώνουν από την Πατησίων- τα σενάρια κρίσης του προηγούμενου διαστήματος.
Ειδικότερα, οι ίδιες πηγές μεταδίδουν πως επικρατεί πολύ θετικό κλίμα για την κοινή πρωτοβουλία των κομμάτων προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την εξελισσόμενη γενοκτονία στη Γάζα. Η κατάθεση επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Χαρίτση για τη στάση της κυβέρνησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη, η δυναμική παρουσία του κόμματος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μπροστά στη Βουλή φανερώνουν την υψηλή ιεράρχηση του ζητήματος στην ατζέντα της Νέας Αριστεράς, σύμφωνα με την Πατησίων.
Όπως, άλλωστε, επισημαίνουν στελέχη της, το τελικό κείμενο των 4 κομμάτων της αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο Αλέξης Χαρίτσης για την άμεση διακοπή της στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ και την πίεση για κυρώσεις όσο αυτό δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών. «Είναι θλιβερό ότι το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συνυπογράψει τη δήλωση αυτή, ενώ οι αμφιταλαντεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – όπως εκφράστηκαν από τον Κώστα Ζαχαριάδη και όχι μόνο – υπογραμμίζουν το έλλειμμα μαχητικότητας και σαφήνειας για το οποίο κατηγορεί η Νέα Αριστερά τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα όπως οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί και η θέση της χώρας στις διεθνείς εξελίξεις», όπως σημειώνεται.
Ραντεβού με Φάμελλο και Κωνσταντοπούλου
Ανάλογα θετική είναι η αποτίμηση της στάσης του κόμματος στο θέμα της προανακριτικής για το έγκλημα στα Τέμπη. Η στάση της Νέας Αριστεράς υπήρξε ξεκάθαρη: απαιτείται συντονισμός όλων των κομμάτων που τοποθετούνται στην αριστερή και προοδευτική αντιπολίτευση για μια κοινή πρόταση. Και στο πλαίσιο αυτό, όπως μεταδίδουν πηγές της Πατησίων, ο Αλέξης Χαρίτσης πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας. Είχε συναντήσεις με τον Σωκράτη Φάμελλο και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Την ίδια ώρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς βρισκόταν σε διαρκή διάλογο με κορυφαίους νομικούς για την κατάρτιση της πρότασής της.
Στόχος της Νέας Αριστεράς είναι η κατάθεση μιας πρότασης που να στοιχειοθετεί τα ποινικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και να οδηγήσει σε μια προανακριτική που θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους φέρουν ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών και τη συγκάλυψή του, όπως υπογραμμίζεται.
Όπως παρατηρούν βουλευτές της Νέας Αριστεράς με εμπειρία σε ζητήματα ανάλογης φύσης «δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κύριο Μητσοτάκη να εμφανιστεί ως θύμα, ενώ είναι ο θύτης στην υπόθεση της συγκάλυψης». Και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι η προανακριτική έχει δικαστικές/ανακριτικές αρμοδιότητες. Δεν αναζητά πολιτικές ευθύνες, ούτε υποχρεώνει τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται να “απολογηθούν”. Το να μπει στο κάδρο ο κ. Μητσοτάκης με μια ασταθή νομική βάση, είναι σχεδόν δώρο για τον ίδιο: του προσφέρει οδό διαφυγής, καθώς η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να απορρίψει την πρόταση ως «προδήλως αβάσιμη» και έτσι να τον «αθωώσει» προκαταβολικά, προσθέτουν.
Ταυτόχρονα, η Νέα Αριστερά έχει μιλήσει για την ανάγκη απρόσκοπτης και σε βάθος διερεύνησης των ευθυνών για την ίδια την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για τη μετέπειτα συγκάλυψή της, προκειμένου να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όλοι όσοι ευθύνονται, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Ακόμα κι αν η ποινική ευθύνη — διότι η πολιτική είναι δεδομένη και αναντίρρητη — φτάνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σήμερα, όμως, η δικογραφία δεν περιλαμβάνει ισχυρές ενδείξεις ποινικής ευθύνης για τον κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς επειδή η συγκάλυψη έχει πολλά επεισόδια. Επειδή η έρευνα αντιμετώπισε εμπόδια και πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να μην φτάσουμε στην αλήθεια, όπως παρατηρούν.
Αυτό καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, για μια νέα Βουλή που θα έχει τη δυνατότητα απρόσκοπτα να αναζητήσει και να αποδώσει ποινικές ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, όποια πρόσωπα κι αν αφορά — ακόμα και τον Πρωθυπουργό. «Για να γκρεμίσουμε το καθεστώς Μητσοτάκη» παρατηρεί κορυφαίο στέλεχος του κόμματος «πρέπει να χτίσουμε μια μαχητική, τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση. Αλλιώς θα δείχνουμε ότι τα παθήματα, δεν έχουν γίνει μαθήματα».
Περιμένοντας τον ΣΥΡΙΖΑ
Ως προς τις τελικές αποφάσεις της Νέας Αριστεράς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένει την τελική, γραπτή, πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να καθορίσει τη στάση της. Ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση καθόρισε τις δικές της «κόκκινες γραμμές» με κύριο άξονα την πλήρη διερεύνηση και απόδοση Δικαιοσύνης, ένα αίτημα που ενώνει την ελληνική κοινωνία απέναντι στο καθεστώς της Δεξιάς.