Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

H πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμφιλοχίας για τους Δασικούς Χάρτες

H πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης Αμφιλοχίας για τους Δασικούς Χάρτες

H πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Αμφιλοχίας σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών:

Οι δασικοί χάρτες αποτελούν σημαντικό κρίκο στην μετά το 2020  δασική στρατηγική της «πράσινης» ανάπτυξης,  της ΕΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση (Ν.Δ.) όπως και οι προηγούμενες (ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ).

Έχουν στόχο να διαμορφωθεί «καθαρό επενδυτικό τοπίο» στη γη ώστε να υλοποιούνται πιο γρήγορα οι κερδοφόρες επενδύσεις των μονοπωλιακών  επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, στο πλαίσιο και της  «βιώσιμης» οικονομίας. Αυτός ο στόχος προϋποθέτει την ύπαρξη κυρωμένων δασικών χαρτών και κτηματολογίου, ως “μεγάλων  αναπτυξιακών εργαλείων” που θα επιτρέψει να γίνει το ξεκαθάρισμα της ιδιοκτησίας (ποιος είναι ο ιδιοκτήτης) και ποιος ο χαρακτήρας και η  χρήση της γης (γεωργική έκταση, δάσος, δασική έκταση, κλπ).

Είναι προφανές ότι η υλοποίηση αυτού του στόχου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος χιλιάδων μικροϊδιοκτητών γης αλλά και μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αφού δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα τσουχτερά χαράτσια που πρέπει να πληρώσουν για τις ενστάσεις – αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, τα συμβόλαια, τις αμοιβές ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κ.λπ.

Υπόψη ότι με την ανάρτηση των δασικών χαρτών δημιουργούνται προβλήματα με την αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Ο διαφορετικός χαρακτηρισμός τους μπορεί να οδηγήσει στην πράξη ακόμη και σε  μη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής καλλιέργειας, ή τη μη επιλεξιμότητα με βάση την ΚΑΠ για εκτάσεις που βοσκίζονται, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και θα τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται, ουσιαστικά διευκολύνεται να συγκεντρωθεί αργότερα σε λίγα χέρια μεγάλων επενδυτών, αφού η δασική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων,  αναγνωρίζει τη δράση των ομίλων και στα κρατικά δασικά οικοσυστήματα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε ότι το δάσος και γενικότερα η γη είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Μπορούν να λειτουργήσουν με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος και όχι των κερδών, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο. Παλεύουμε σ’ αυτό το πλαίσιο για κοινούς αγώνες με την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα για να λυθούν τα όποια προβλήματα σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης αλλά και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων δημιουργούνται από την αντιλαϊκή αυτή πολιτική.

Αμεσα θεωρούμε πως πρέπει

Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που το ίδιο δημιούργησε. Να λάβει όλα τα απαραίτητα διοικητικά μέτρα και με αποκλειστική ευθύνη των υπηρεσιών του να αντιμετωπίσει τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες, χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.

Να εξασφαλιστεί παράταση του χρόνου αντιρρήσεων λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από την πανδημία και του ότι αρκετοί ενδιαφερόμενοι είναι μετανάστες στο εξωτερικό

Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης.

Να μην αναγνωριστούν οι καταπατήσεις των εκμεταλλεύσεων των, μεγαλοκατασκευαστών και των λοιπών επιχειρηματικών ομίλων.

Να εξασφαλιστεί όλο το αναγκαίο προσωπικό με άμεσες προσλήψεις δασολόγων στη δασική υπηρεσία, τα μέσα και οι πόροι στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.
Ο Δήμος Αμφιλοχίας να αξιοποιήσει τμήμα του έμψυχου δυναμικού του ώστε να διευκολύνει τους συμπολίτες μας σε πρακτικά ζητήματα στη διαδικασία των ενστάσεων κλπ.

Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.