Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Ελαία 2016: Εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τον αγροτικό τομέα

Ελαία 2016: Εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τον αγροτικό τομέα

elea-ea-fm-14Η παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νίκου Αντώνογλου στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, για την ελαιοκομία και την έρευνα ως εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη, συνέβαλε στο να εξελιχθεί η εν λόγο εκδήλωση των «ΕΛΑΙΑ 2016», που διοργανώνει ο Δήμος Αγρινίου, σε μια πραγματικά χρήσιμη διαδικασία, τα συμπεράσματα της οποίας μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να προσλάβουν.
Τόσο διότι οι εισηγήσεις έδωσαν τις κατευθύνσεις που ο κλάδος της ελαιοπαραγωγής οφείλει να ακολουθήσει όσο, κυρίως, επειδή στη σύσκεψη που προηγήθηκε οι φορείς είχαν τη δυνατότητα να μεταφέρουν στον γενικό γραμματέα τα προβλήματα του κλάδου και να διερευνήσουν μαζί του την εφαρμογή πιθανών πολιτικών αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων.
Φυσικά, η σύσκεψη εξελίχθηκε σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον αγροτικό τομέα στην Αιτωλοακαρνανία και τις προοπτικές του, με τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου κ. Θωμά Κουτσουπιά να αναδεικνύει τη δυναμική της βρώσιμης ελιάς και τη συμβολή της στην τοπική και εθνική οικονομία, θέτοντας ταυτόχρονα τα μείζονα θέματα που απασχολούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους μεταποιητές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα των αποζημιώσεων, καθώς φέτος η παραγωγή υπέστη τεράστιο πλήγμα απ’ το Γλοιοσπόριο. Ασφαλώς, ο κ. Κουτσουπιάς δεν παρέλειψε να θίξει το ζήτημα του ΕΛΓΑ και της πολιτικής που εφαρμόζει στην Αιτωλοακαρνανία. Παράλληλα, μιλώντας για τα νέα προγράμματα του ΠΑΑ, επεσήμανε την ανάγκη ένταξης του νομού σε πρόγραμμα απονιτροποίησης, ενώ εξήγησε ορισμένες στρεβλώσεις που υπάρχουν σε θέματα εξισωτικής, εγκατάστασης νέων γεωργών, βιολογικής γεωργίας κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον θέμα της επέκτασης του ΠΟΠ των ελιών Καλαμάτας, ποικιλία στην οποία η Αιτωλοακαρνανία έχει τη μισή παραγωγή της χώρας, δίχως όμως να απολαμβάνει τα προνόμια του θεσμού της Ονομασίας Προέλευσης, αλλά και στο εξίσου σημαντικό θέμα της αναγνώρισης της χονδροελιάς Αγρινίου.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτησή του στην ημερίδα, όπου, αφού συνεχάρη τον Δήμο Αγρινίου και όλους τους συντελεστές για την καθιέρωση του άρτιου θεσμού των «ΕΛΑΙΑ» και αφού καλωσόρισε τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, εστίασε στη σημασία της βρώσιμης ελιάς για την οικονομία, επιμένοντας ταυτόχρονα τις διαφορές με το λάδι και τον τρόπο διακίνησή του.
Αναλυτική παρουσίαση του κλάδου της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή έκανε ο δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής μίλησε για την επιχειρηματικότητα του χώρου.

Ο Γιώργος Παπαναστασίου στην  σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε  όλους τους συμμετέχοντες  για την παρουσία τους και ευχήθηκε να υπάρξουν ουσιαστικά συμπεράσματα από την ανοικτή συζήτηση.

«Ο τίτλος και μόνο της εκδήλωσης «Ελαιοκομία και έρευνα: εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη» αποδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα  το οποίο καλούμαστε να προσεγγίσουμε. Το πόσο αναγκαίες είναι οι προτάσεις τις οποίες καλούμαστε να εισφέρουμε. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να διαφωνήσει με τη διαπίστωση πως η  Ελαιοκομία και η Έρευνα αποτελούν εργαλεία για την Τοπική Ανάπτυξη. Γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να διαφωνήσει με τη διαπίστωση πως Τοπική Ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς την Έρευνα και την Ελαιοκομία. Ιδιαιτέρως σε χώρες όπως η Ελλάδα και  σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία και το Αγρίνιο. Και φυσικά η ανάδειξη αυτή δεν θα καταστεί δυνατή  αν δεν υπάρξει Όραμα και Υλοποιήσιμο Σχέδιο για την προώθηση εφαρμογής ορθών γεωργικών πρακτικών και νέων καινοτόμων τεχνολογιών,καθώς και τη διασύνδεσή τους με τις εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία. Την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με πιστοποιημένα, άριστα τυποποιημένα προϊόντα, την βέλτιστη προβολή  του πρωταγωνιστικού ρόλου της  καλλιέργειας της Ελιάς,τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο ,την ενεργή και λειτουργική διασύνδεσή της με το Περιβάλλον, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και την Υγεία», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γ. Παπαναστασίου.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Αντώνογλου τόνισε την αξία που δίνει το υπουργείο στην ελιά και το λάδι, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, τα νέα προγράμματα που έχουν ήδη προκηρυχθεί ή που προωθούνται.
Ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του Ισπανού καθηγητή κ. Manuel Parras Rosa για το πως το πανεπιστήμιο Jaen, όπου ήταν πρύτανης, συνέβαλε στην ανάπτυξη της εκεί επαρχίας και η εξίσου ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την ελαιοκομία και το διεθνές περιβάλλον, απ’ την κα. Λίνα Ράππου, απ’ τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του υπουργείου.
Τη σκυτάλη πήρε ο επίκουρους καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Τσιάμης και οι συνάδελφοί του Χρήστος Ακράτος και Βασίλης Τριανταφυλλίδης, που μίλησαν τόσο για τεχνικά ζητήματα γύρω από την καλλιέργεια όσο και για θέματα που άπτονται της ανταγωνιστικότητας, της βελτίωσης της ποιότητας, της ολοκληρωμένης διαχείρισης του προϊόντος.
Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς κ. Γιώργος Ντούτσιας παρουσίασε αναλυτικά το 1ο εξαγώγιμο ποιόν της χώρας, την ελιά, καταγράφοντας λεπτομερώς τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Τέλος, ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής κ. Κώστας Τερτιβανίδης μετέφερε το παράδειγμα της ποικιλίας Χαλκιδικής και της συμβολής της στην ανάπτυξη της εκεί περιοχής.

Πηγή:e-ea.gr epi-elaia-2016-epimelitirio1 epi-elaia-2016-epimelitirio2

elea-ea-fm-3 elea-ea-fm-6 elea-ea-fm-11 elea-ea-fm-14 elea-ea-fm-18 elea-ea-fm-21 elea-ea-fm-24 elea-ea-fm-26

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.