Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Η ΑΕΠΙ έφυγε αλλά ΕΥΕΔ κι άλλοι θέλουν εισπράξεις από εστίαση κι αναψυχή

Όπως μαθαίνει η στήλη υπάρχουν αρκετοί μαγαζάτορες από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας στον χώρο της εστίασης και της αναψυχής που ειδοποιούνται «για υπόθεσή τους» από τον «διάδοχο» της ΑΕΠΙ.

Συγκεκριμένα από δικηγόρους/εκπροσώπους της -υπό κρατική εποπτεία- εταιρίας ΕΥΕΔ που αντικατέστησε την αλήστου μνήμης ΑΕΠΙ. Να «επικοινωνήσουν για να ενημερωθούν για την τιμολογιακή πολιτική της σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών και να φροντίσουν για την άδειά τους». Όμως, δεν υπάρχει μόνο η ΕΥΕΔ αλλά και η «Αυτοδιαχείριση», ο GEA και άλλοι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει  ΕΔΩ το …αμοιβολόγιο που έχουν συντάξει όλοι αυτοί οι Ο.Σ.Δ. στην σελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Μόνο που ο Ο.Π.Ι. δεν είναι κάτι απλό, ταλανίζεται από μεγάλα προβλήματα με τελευταίο την παραίτηση της διευθύντριάς του Ειρήνης Σταματούδη η οποία, απευθυνόμενη στην νέα υπουργό, κατήγγειλε κακοδιαχείριση, υπέρογκες αμοιβές και παντελή έλλειψη ελέγχου της ΕΥΕΔ, η οποία έχει χαρακτηριστεί προσωρινή εκτός των άλλων.

Τα μεγάλα ερωτήματα όμως για τους μαγαζάτορες αλλά και άλλους επαγγελματίες είναι αν θα επανέλθουν με απαιτήσεις οι συγγενείς των καλλιτεχνών, αν όσα ζητούσε η κατηργημένη ΑΕΠΙ για παρελθόντα χρόνια θα περάσουν στην ΕΥΕΔ ή σε άλλον φορέα και αν όλα αυτά μπορούν να πάνε, σε περίπτωση που δεν πληρωθούν, στο Taxisnet και την ΑΑΔΕ. Από το υπουργείο και τον ΟΠΙ, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, μας είπαν ότι οι απαιτήσεις μιας εταιρίας που έχασε την άδειά της δεν μπορεί να περάσουν σε άλλη εταιρία για είσπραξη. Δεν μπόρεσαν όμως να απαντήσουν αν σχεδιάζονται ρυθμίσεις(δηλαδή δόσεις) για παρελθόντα έτη  ή τι γίνεται π.χ. με τους άλλους ΟΣΔ.

Για παράδειγμα, η «Αυτοδιαχείριση» ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από το 60% του λαϊκού ρεπερτορίου στο αμοιβολόγιό της. Όμως στις 4 Οκτωβρίου δημοσίευσε νέο αμοιβολόγιο το οποίο είναι αυξημένο κατά 1100% για ένα μικρό εστιατόριο ή καφετέρια και 2200% για ένα κατάστημα που ξεπερνά τα 100τμ. Δηλαδή από 50 ευρώ ετησίως που “επαιτούσε”, τώρα απαιτεί 1032€. Μια καφετέρια που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο το πρωί και κάποια βράδια έχει κάποια event με ζωντανή μουσική το κόστος μόνο για την «Αυτοδιαχείριση» ξεκινά από 1548€ το χρόνο και 2.904€ αν ξεπερνά τα 100 τμ!

Καταλαβαίνει κανείς ότι οι καταστηματάρχες μπορεί να βρεθούν προ μεγάλων θεμάτων σύντομα κι αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την μεγάλη ικανοποίηση που παρουσιάζονταν πέρυσι τέτοια εποχή στους καταστηματάρχες η «έκπτωση» της ΑΕΠΙ και το πέρασμα ειδικά στην κρατική ΕΥΕΔ. Νόμιζαν όσοι δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την αναψυχή (αλλά και γενικά όσοι χρησιμοποιούν μουσική που υπόκειται σε πνευματικά δικαιώματα) ότι έχει τελειώσει ο βραχνάς της ΑΕΠΙ και ότι δεν θα τους κυνηγά κάποιος φορέας μόνιμα όπως στο παρελθόν. Τελικά η ΑΕΠΙ έχασε την άδειά της, πέρασε σε εκκαθάριση και τώρα πρέπει να δουν πάλι και τα πνευματικά δικαιώματα, διότι, όπως λέει το ειδοποιητήριο μήνυμα από τους δικηγόρους/αντιπροσώπους της ΕΥΕΔ στην περιοχή «πρόκειται για την άδεια για το κατάστημά τους». Γιατί; Μα διότι πρέπει να πληρώσεις για 9 μήνες, σύμφωνα με μια υπουργική απόφαση της προηγούμενης υπουργού κ. Κονιόρδου, για να είναι καλυμμένη η άδειά σου στον Ο.Π.Ι., τον προβληματικό Ο.Π.Ι.

Με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας να έχει υποσχεθεί πληρωμή στους μουσικούς(τουλάχιστον) μέσα στον Οκτώβριο οι έλεγχοι αναμένονται να πέσουν στην αγορά άμεσα. Και τι λέει για όλα αυτά ένας από εκείνους που μπήκαν μπροστάρηδες στον αγώνα κατά της ΑΕΠΙ παλιότερα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης; «Οι μαγαζάτορες και οι επαγγελματίες να ζητούν εκτός από το αμοιβολόγιο το προϊόν που καλύπτει ο κάθε ένας που τους λέει για δικαιώματα. Να τον ρωτάνε ποιους καλλιτέχνες εκπροσωπεί, τι αγοράζουν δηλαδή, σε ποιον πληρώνουν δικαιώματα! Όλοι στο παρελθόν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση και η Κονιόρδου και ο Χατζηδάκης και όλοι. Εδώ τώρα πάνε να πάρουν όποιο ποσό μπορέσουν για να κατοχυρώσουν το 9μηνο της απόφασης που υπάρχει, ό, τι πάρουν δηλαδή για φέτος», λέει ο κ. Μωραΐτης ο οποίος δεν πιστεύει ότι μπορεί κανείς να πάρει λεφτά για δικαιώματα από μια εταιρία που της πήραν την άδεια(ΑΕΠΙ).

«Να τα πάνε στην Εφορία;, Θα είναι μαχητά όλα αυτά, νομίζω πως απλά προσπαθούν να φοβίσουν τους 14.500 που είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, άλλωστε έχουν προσβληθεί προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις», εξηγεί.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.