Πέμπτη, Ιούλιος 18, 2019

Ανακοίνωση Λιμενικού και ερώτηση ΚΚΕ για τον θάνατο του Θανάση Σταμούλη

Aνακοίνωση εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα για το θάνατο του εργαζόμενου σε ιχθυοκαλλιέργεια του Αστακού Θανάση Σταμούλη, του άτυχου οικογενειάρχη που κηδεύεται σήμερα στις 4:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αστακού.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση , ενημερώθηκαν βραδινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Μεσολογγίου, Πάτρας, Λευκάδας και Ιθάκης για 51χρονο εργαζόμενο σε εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών, ο οποίος απέπλευσε με λέμβο από μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας βορειοδυτικά νήσου Πεταλάς των Εχινάδων νήσων για όμορη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε απόσταση περίπου επτακοσίων μέτρων 700μ. για εκτέλεση εργασίας και έκτοτε αγνοούνταν.
Στην περιοχή διεξήχθησαν έρευνες από τέσσερα ιδιωτικά σκάφη, σε ένα εκ των οποίων επέβαινε στέλεχος του Β’ Λιμενικού Τμήματος Πλατυγιαλίου του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου. Ο 51χρονος εντοπίστηκε, χωρίς τις αισθήσεις του, στην ακτή Πεταλά και διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Αστακού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.

Ερώτηση ΚΚΕ 

Για το τραγικό συμβάν ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αναφέρει η Ερώτηση:

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τη μείωση του προσωπικού, αλλά και την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής, προστασίας και ασφάλειας, που επικρατούν σε αυτούς, με σοβαρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.
Στον κατάλογο των νεκρών εργαζόμενων προστέθηκε, ο εργαζόμενος που πνίγηκε το βράδυ της Πέμπτης 10 Γενάρη 2019 σε ιχθυοκαλλιεργητική μονάδα του «ΝΗΡΕΑ» στο νησί Πεταλάς, απέναντι από τον Αστακό.
Και αυτή η περίπτωση εργατικού ατυχήματος αποτελεί μια ακόμα τραγική απόδειξη των συνεπειών της πολιτικής που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερ¬νήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολιτική που έχει οδηγήσει στο ξήλωμα και των ελάχιστων νόμων, υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων, που είχαν απομείνει, για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων στους χώρους δουλειάς.
Αυτό ενισχύει την ασυδοσία των εργοδοτών, που στο στόχο της μεγαλύτερης κερδοφορίας τους δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών. Έτσι και ενώ επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με ισχυρούς ανέμους και έντονο κυματισμό και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε απαγορευτικό, η εταιρεία έστειλε τον εργαζόμενο στο μεροκάματο του θανάτου. Επίσης εδώ και αρκετό διάστημα, με απόφαση της εργοδοσίας, το συγκεκριμένο πόστο του φύλακα στα κλουβιά εκτελείται με ένα φύλακα παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων να εκτελείτο με δύο φύλακες.
Όλα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων όπως στον «ΝΗΡΕΑ». Μπαίνει στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλειά των εργαζόμενων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες. Οι εργαζόμενοι, κάτω από την πίεση της μεγάλης ανεργίας, αναγκάζονται να εργαστούν σε αυτές τις συνθήκες για ένα μεροκάματο, το οποίο στην κυριολεξία είναι του τρόμου,

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Την απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο ατύχημα και την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας του νεκρού εργαζόμενου.
• Την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων τόσο στη συγκεκριμένη επιχείρηση όσο και γενικότερα στους τόπους δουλειάς, τη στελέχωση και εντατικοποίηση των κρατικών μηχανισμών ελέγχου.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Χρήστος Κατσώτης
Νίκος Καραθανασόπουλος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.