Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Η δύσκολη σχέση Τραπεζιώτη-ΣΥΡΙΖΑ

«Όλες αυτές οι πληροφορίες που διαχέονται στα ΜΜΕ αποτελούν ασύστολα ψεύδη. Ουδέποτε διεκδίκησα και ουδόλως μ’ ενδιαφέρει  να μετακινηθώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να εγκαταλείψω τον Δήμο Αγρινίου».

Η φράση αυτή αποτελούσε μέρος της γραπτής δήλωσης  του Δημήτρη Τραπεζιώτη που διανεμήθηκε στα μέσα ενημέρωσης την περασμένη Πέμπτη ως διάψευση επίμονων πληροφοριών περί απόσυρσης του από τη διεκδίκηση της δημαρχίας Αγρινίου.

Η αλήθεια είναι ωστόσο πως όσοι ανέγνωσαν προσεκτικά τη δήλωση δεν διέκριναν  ρητή τοποθέτηση περί διεκδίκησης της δημαρχίας παρά το γενικόλογο μήνυμα περί μη εγκατάλειψης του δήμου Αγρινίου. Αυτό είχε τη σημασία του…

Μια εβδομάδα πέρασε από τότε και η φημολογία όχι μόνο δεν κόπασε αλλά εντάθηκε. Οι πληροφορίες επιμένουν περί εξελίξεων με χρονικό ορίζοντα τη… σημερινή ημέρα. Κατά τη χθεσινή άλλωστε ημέρα, Τρίτη, υπήρξαν έντονες διεργασίες, συζητήσεις και συσκέψεις στο εσωτερικό της παράταξης Τραπεζιώτη και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εξελίξεις ωστόσο γύρω από την υποψηφιότητα του υποψήφιου δημάρχου Αγρινίου το 2014 με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως μπορούν να ερμηνευτούν υπό αυτό το πρίσμα: της δύσκολης σχέσης Τραπεζιώτη με το κόμμα, με τον κομματικό μηχανισμό.

Ο Τραπεζιώτης δεν προέκυψε το 2014 από παρθενογένεση. Υπήρξε οκτώ χρόνια δήμαρχος Θεστιέων με την υποστήριξη κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αγωνίστηκε για τη δημιουργία “παρατριχώνιου δήμου” και τελικά  συμπορεύτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου του κόμματος της Αριστεράς ανεβαίνοντας μάλιστα με τον Τσίπρα στην εξέδρα της ομιλίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατέγραψε στις δημοτικές εκλογές επίδοση υψηλή (21%) αλλά όχι αρκετή για να του δώσει το διαβατήριο για το β΄γύρο. Αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα Μοσχολιού για «προοδευτική συμμαχία» στο β’ γυρο. Τα πρώτα χρόνια της δημαρχιακής θητείας Παπαναστασίου μάλιστα τα βέλη του προς Μοσχολιό κυρίως στρέφονταν. Τα τελευταία χρόνια κράτησε ο Δ.Τραπεζιώτης αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δεχόταν πως ο συνδυασμός του είχε κομματικές εξαρτήσεις, δεν ήθελε να χρεώνεται στο κυβερνών κόμμα. Ήρθε η ώρα του να απευθύνει  το «προοδευτικό κάλεσμα» για τις εκλογές του 2019 ωστόσο δεν βρήκε ανταπόκριση. Ανακοινώσε εκ νέου κάθοδο στις εκλογές με αλλαγή ονόματος του συνδυασμού αλλά και την… άτυπη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Και από την πλευρά στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν ταλαντεύσεις στις σχέσεις με τον Δ.Τραπεζιώτη. Πολλοί δεν έβλεπαν θετικά την υποψηφιότητα το 2014 προτιμώντας αυτή του Κολοβού. Στην τρέχουσα συγκυρία κάποιοι ζύμωσαν το σενάριο μεταπήδησης του στην Περιφέρεια στο πλευρό Κατσιφάρα και άλλοι υποστήριξαν την ανάγκη να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε ο προοδευτικός χώρος να εκφραστεί με άλλη υποψηφιότητα.

Το σίγουρο είναι πάντως πως ο Δ.Τραπεζιώτης δεν είχε τη στήριξη που ίσως προσδοκούσε από συγκεκριμένους κομματικούς παράγοντες. Σίγουρο επίσης είναι πως η «μεταγραφή» του Θάνου Μωραΐτη από το ΚΙΝΑΛ στο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε ανακατατάξεις στην τοπική ανθρωπογεωγραφία του κόμματος και επηρέασε και τις διεργασίες γύρω από την υποψηφιότητα Τραπεζιώτη.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η πολιτική μου παρουσία ενοχλεί τους υπολογισμούς διαφόρων κέντρων εγκατεστημένων συμφερόντων στην περιοχή μας, τα οποία πολέμησα μέχρι σήμερα σθεναρά και θα συνεχίσω να αντιμάχομαι γιατί θεωρώ ότι είναι υπεύθυνα για το τέλμα, την υστέρηση και την υποβάθμιση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος μας», ανέφερε ο Δ.Τραπεζιώτης στην πρόσφατη δήλωση του χωρίς να ονοματίσει τα κέντρα την ώρα που ο ίδιος μάλλον στο απυρόβλητο ήταν από τα  μέσα  ενημέρωσης. Πολλοί εκτίμησαν πως στόχευε με τις αναφορές αυτές κυρίως σε… κεντροαριστερές κατευθύνσεις.

Φέρεται μάλιστα ο έμπειρος αυτοδιοικητικός άνδρας να ενοχλήθηκε σφοδρά από τις πληροφορίες περί μεταπήδησης του στην Περιφέρεια καθώς αυτές εξέπεμπαν μήνυμα «πολιτικής συναλλαγής»  κάτι που απέχει από τις πεποιθήσεις του και την πρακτική του. Άλλωστε υπήρξε το κατεξοχήν θύμα αντίστοιχης διεργασίας το 2010 καθώς  «αδειάστηκε» μεγαλοπρεπώς όταν ο συνοδοιπόρος του στη συγκρότηση  συνδυασμού για τις δημοτικές εκλογές τον … άφησε «στα κρύα του λουτρού» για χάρη της…αντιπεριφέρειας.

Και ερχόμαστε στο σήμερα, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019. Αναμένονται οι τελικές εξελίξεις στις διεργασίες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και συνδυασμού Τραπεζιώτη. Στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα ακόμη και η αποχώρηση  από τη διεκδίκηση της δημαρχίας. Του ιδίου, όχι του συνδυασμού…

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ο θρύλος!!!

    Παιδιά του μηχανισμού θέλω να δω τώρα ποιος θα σας φταίει που ο Τραπεζιωτης φεύγει από το παιχνίδι…εσείς πιστεύεται ότι αν βγει η Σταρακα δήμαρχος θα κάνει και κουμάντο…ΥΠΟΥΡΓΕ προχωρά σε θέλει η Σταρακα τώρα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.