Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Η κρίση που κρύβεται πίσω από μια αποχή

Η κρίση που κρύβεται πίσω από μια αποχή

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ  ΠΡΩΗΝ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ  ΦΑΚΕΛΟΙ  ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα; Η..ρευστότητα; Η… αξιολόγηση; Το λεγόμενο «προσφυγικό»; Όλα αυτά μετράνε πολύ στην κοινή γνώμη αλλά υπάρχουν αρκετοί που προκρίνουν  κάτι άλλο ως το μέγιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή: Την παρατεταμένη αποχή των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων. Αυτό που λέγεται εν ολίγοις είναι ότι εκτός από τα εκατομμύρια που χάνονται για το κράτος με χιλιάδες τρόπους, συμβαίνει να μπαίνουν κάτω από το χαλί προβλήματα που συμφέρουν τους κρατούντες όπως οι πλειστηριασμοί που δεν γίνονται ή οι δίκες μεταξύ τραπεζών και ιδιωτών που δεν προχωρούν και δίνουν πολύτιμες ανάσες… αξιοπρέπειας μετά χαμηλού πολιτικού κόστους. Κόστος που σε διαφορετική περίπτωση σήμερα θα είχε τινάξει τη χώρα στον αέρα.

Είχαμε χτες με έναν φίλο διένεξη για το αν οι αποφάσεις που ανακοινώνονται από τα ειρηνοδικεία περί κουρέματος χρεών ισχύουν ως έχουν ή αν υπάρχει περίπτωση στο σύντομο μέλλον να δούμε δίκες σε μεγαλύτερο βαθμό που θα ανατρέπουν ότι έχουμε διαβάσει μέχρι σήμερα στα ΜΜΕ, πολλές φορές υπό τη μορφή promotion δικηγορικών γραφείων.

Θα μπορούσε βέβαια να πει κανείς ότι δεν μας πειράζει, ας μην γίνονται πλειστηριασμοί και ας μην προσβάλλονται οι αποφάσεις των ειρηνοδικείων για τα χρέη, γλιτώνει ο κοσμάκης λεφτά. Πράγματι, αλλά δεν γλιτώνει μόνο ο κοσμάκης. Γλιτώνουν και χιλιάδες λαμόγια που έχουν φεσώσει πολύ κόσμο και λείπουν χρήματα από την αγορά που θα γλίτωναν επιχειρήσεις από κλείσιμο. Αλλά ας πούμε ότι για το καλό, έστω, 50 ή 100 μικρών που έχουν γλιτώσει τα δάνειά τους, αξίζει να πληρώσει κάτι παραπάνω ο φορολογούμενος, (διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κάποιος θα τα πληρώσει αυτά τα λεφτά, δεν θα χαθούν).

Εκεί που τρέμουν οι ειδικοί είναι όταν θα αρχίσουν-αν και εφόσον αρχίσουν -όλες μαζί αυτές οι δίκες που εκκρεμούν και θα χάσει η μάνα το παιδί. Βέβαια, οι δικηγόροι που είναι σε απεργία/αποχή από τις αρχές Ιανουαρίου λένε πως σύμφωνα με ένα προσχέδιο νόμου που είδαν για τον κλάδο τους η φορολογία που τους αναλογεί μπορεί να έχει μπει μόνο και μόνο για να φύγουν από το επάγγελμα όσοι δεν αντέχουν. Όταν από τα 25 χιλιάρικα που βγάζεις καλείσαι να μείνεις με τα… πέντε στην τσέπη τι άλλο μπορεί να ειπωθεί; Τίποτε, πλην ενός πολύ ψαγμένου: ίσως και κάποιοι στο επάγγελμα να θεωρούν ότι τώρα είναι η ευκαιρία για ένα ξεσκαρτάρισμα στον χώρο, τόσο που, ε, δεν πειράζει αν για πέντε περίπου μήνες η χώρα δεν λειτουργεί…

Στα παραπάνω προσθέστε και δύο ακόμη στοιχεία ακόμη: α) τις πολύ μεγάλες δίκες λαθρέμπορων και συμμοριών κάθε είδους που έχουν εκφυλιστεί κι έχουν χαθεί τα «18μηνα» τους, μετά από πολλές αναβολές και β)το πόσο θα επιβαρυνθεί η Δικαιοσύνη σύμφωνα με χτεσινό άρθρο του Β.Λαμπρόπουλου στο «Βήμα» στην περίπτωση αποφυλάκισης μέχρι τα τέλη Ιουνίου περίπου 800(!) Ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν εμπλακεί σε συμμορίες ληστών με Καλάσνικοφ, επιδρομές σε σπίτια και άλλες περιπτώσεις την περίοδο 2009-11. Περίπου 100 από αυτούς θεωρούνται  ιδιαίτερα επικίνδυνοι, από την περίοδο 2008-211, όταν υπήρχε έξαρση των ληστρικών επιθέσεων σε σπίτια και είχαν εξαρθρωθεί 36 εγκληματικές οργανώσεις Ελλήνων, 25 αλλοδαπών ή μεικτών σχημάτων, ενώ είχε αποκαλυφθεί και η δράση 42 συμμοριών με άτομα από το πρώην ανατολικό μπλοκ (Γεωργιανοί κλπ), όπως εκείνων που είχαν κακοποιήσει γυναίκες στη διάρκεια εισβολών στα σπίτια, οι ληστές με τις βαριοπούλες κλπ.

Το ερώτημα είναι αν η χώρα λειτουργεί εδώ και κάμποσους μήνες ή αν κάνει πως λειτουργεί…

 

Γ.Συμψηρής

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.