Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου, 2021

Η λειτουργία του ΤΟΕΒ Κάτω Χρυσοβίτσας στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμου

Η λειτουργία του ΤΟΕΒ Κάτω Χρυσοβίτσας στο δημοτικό συμβούλιο Θέρμου

δημαρχείο-ΘέρμουΣτις 09/06/2016, μετά από αίτημα 7 Δημοτικών Συμβούλων (πέντε σύμβουλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δύο σύμβουλοι της πλειοψηφίας), έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου με θέμα τη «λειτουργία του ΤΟΕΒ Κάτω Χρυσοβίτσας», εξαιτίας του εξαιρετικά θολού τοπίου που επικρατεί στον οργανισμό, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται, λόγω:
1. Του μεγάλου οικονομικού προβλήματος, (μεγάλη οφειλή στη ΔΕΗ κ.λπ.),
2. Της κακής διαχείρισης (ανείσπρακτα τέλη, ανύπαρκτες ειδοποιήσεις, κ.λπ.),
3. Της ελεγχόμενης βιωσιμότητας του έργου (τώρα ξεκαθαρίζεται).
Για τη συνεδρίαση αυτή πληροφορεί η αντιπολίτευση του δήμου Θέρμου, παράταξη «Αξιοπιστία και Προοπτική για τον δήμο Θέρμου» που αναφέρει και τα εξής:
Για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία των καλλιεργειών, και να μη δημιουργηθούν στους καλλιεργητές ανασφάλειες που θα επηρεάσουν την παραγωγική διαδικασία, ζητήθηκε να γίνει πλήρης ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων.
Στη συνεδρίαση που κράτησε αρκετή ώρα, παρουσία αρκετών συμπολιτών κυρίως από την Τ.Κ. Κάτω Χρυσοβίτσας, κι αφού τοποθετήθηκαν αρκετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι, διαπιστώσαμε πως έμειναν αναπάντητα ερωτήματα που στιγμάτισαν για μια ακόμα φορά το Δήμο μας.
1. Γιατί ο κ. Δήμαρχος έκανε μηνυτήρια αναφορά στο Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας και πρώην αντιδήμαρχο κ. Νίκο Παπαδημητρίου χωρίς να προηγηθεί απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής;
2. Γιατί ο διαχειριστικός έλεγχος έχει καθυστερήσει τόσο πολύ
Ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, είναι σήμερα περισσότερο όσο ποτέ άλλοτε σημαντικός, είναι ο χώρος που χρειάζεται τη στήριξη και την ιδιαίτερη προσοχή όλων μας. Εμείς επισημάναμε στη συζήτηση, ότι η διοίκηση του Δήμου, ενήργησε και πάλι κατά εντελώς ανορθόδοξο και παράνομο τρόπο, παρακάμπτοντας την αρμόδια επ΄ αυτών των θεμάτων Οικονομική Επιτροπή. Έγινε δηλαδή η μηνυτήρια αναφορά, χωρίς να αποφασίσει η εκ του Νόμου (άρθρο 72 παρ. 1 του Ν.3852/10), αρμόδια Οικονομική Επιτροπή. Η υπόθεση, πήγε σε αυτήν εκ των υστέρων (μετά τη μυνητήρια αναφορά), προφανώς και μόνο για επικύρωση. Εκεί όμως, έγινε και πάλι λάθος, δεν κλήθηκε όπως έπρεπε ο κ. Παπαδημητρίου για να απολογηθεί και να δώσει τις όποιες εξηγήσεις, κάτι που είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Συντάγματος της Ελλάδας. Ο πλήρης δηλαδή παραγκωνισμός κι η πλήρης απαξίωση ενός σημαντικού οργάνου του Δήμου μας όπως είναι η Οικονομική Επιτροπή και η επίδειξη ύψιστου βαθμού εγωκεντρικής άσκησης εξουσίας.
Θυμίσαμε στο σώμα, πως στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/10/2015 με θέμα την έγκριση ισολογισμού και απολογισμού, με αφορμή ερώτημα του κ. Κασόλα για έλεγχο σε ΤΟΕΒ προς τον παρευρισκόμενο ορκωτό λογιστή, ο κ. Δήμαρχος είπε επί λέξει κλείνοντας τη συζήτηση και απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου: «…Όσον αφορά τους εποπτευόμενους οργανισμούς, οτιδήποτε υπάρξει, θέλω να ξέρετε ότι εμείς δε θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε ελεγκτικό μηχανισμό…».
Σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, το ζήτημα του διαχειριστικού ελέγχου έθεσε και ο κ. Παπαδημητρίου αλλά ούτε τότε έγινε. Έτσι μ’ αυτή την ανερμάτιστη πολιτική φθάσαμε στο σήμερα:
• χωρίς διαχειριστικό έλεγχο,
• με τύποις σύγκλιση της Οικονομικής Επιτροπής, μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς.
Για τους υπευθύνους της οικονομικής διαχείρισης, υπήρξε διχογνωμία. Ίσως να υπάρχουν κι άλλοι που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΤΟΕΒ Κάτω Χρυσοβίτσας.
Τελικά έγινε αποδεκτή, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία
η πρότασή μας, που συνοψίζεται ως εξής:
1. Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές από τότε που έχει την εποπτεία του ΤΟΕΒ ο Δήμος Θέρμου και να ελεγχθεί γιατί το χρέος προς τη ΔΕΗ 20.000 € η προς οποιαδήποτε τρίτο υπάρχει, από τη στιγμή που οι ισολογισμοί είναι ισοσκελισμένοι και τα τέλη αρδεύσεως είναι ανταποδοτικά.
2. Εφαρμογή ένδικων μέσων, αν απαιτηθούν, μετά από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.