Τρίτη, 20 Απριλίου, 2021

Ι.Μ.Βαρνάκοβας: Σκηνές αποκάλυψης με το πρώτο φως- Η Μητρόπολη Φωκίδος σήμερα θρηνεί!

Ι.Μ.Βαρνάκοβας: Σκηνές αποκάλυψης με το πρώτο φως-  Η Μητρόπολη Φωκίδος σήμερα θρηνεί!

Μεγάλη θλίψη στο πανελλήνιο προκαλεί η νέα καταστροφή απο πυρκαγιά στη  Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας , στο Ευπάλιο Φωκίδας,  καθώς κάηκε ολοσχερώς ο Ιερός Ναός. Το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυψε την ολοκληρωτική καταστροφή του ναού.

Κάηκε και η ιστορική Εικόνα της Παναγίας που είχε διασωθεί τον Ιανουάριο του 2017 όταν η Μονή υπέστη ξανά σχεδόν ολική καταστροφή απο φωτιά .

Πλέον η εικόνα που παρουσιάζει η Mονή είναι αποκαρδιωτική με τις καμμένες προ 3,5 ετών εγκαταστάσεις να στέκουν πλάι στη νέα καταστροφή ολοκληρώνοντας το κακό.

Ακόμη και αν αποκατασταθούν τα κτίρια τίποτα δεν θα είναι το ίδιο αφού η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας δεν υπάρχει πια καθώς κάηκε μαζί με άλλα κειμήλια της μονής.

Σημειωτέον πως υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλλαν οι άνδρες της Πυροσβεστικής προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά στο χώρο που ξέσπασε και να μην επεκταθεί στο δεσποτικό που γειτνιάζει με τον κατεστραμένο ναό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς το μοναστήρι περιβάλλεται από παρθένο δάσος με καστανιές και άλλα δέντρα.

Τα αίτια για την ώρα παραμένουν άγνωστα ενώ αναμένεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής για τη σχετική έρευνα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΦΩΚΙΔΟΣ

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος σήμερα θρηνεί! Στέκει συγκλονισμένη και δακρυρροούσα μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία, κατώδυνη στην ψυχή και στην καρδιά, ενεή στο τραγικό ολοκαύτωμα του εν χρήσει καθολικού της Ιεράς Μονής της Θεοτόκου, της επωνομαζομένης Βαρνάκοβας και ιδιαιτέρως μπροστά στην ολοσχερή καταστροφή της θαυματουργού και εφέστιας εικόνας Της.

Σε συνέχεια του πύρινου εφιάλτη που ενέσκηψε προ τριετίας, νέα πυρκαγιά έπληξε το βράδυ της 14ης Ιουνίου 2020 την Ιερά Μονή.

Το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας -ένα από τα πέντε αρχαιότερα της Ελλάδας, η Αγία Λαύρα της Ρούμελης-, έχει μακραίωνη ιστορία από το 1071, με ιδρυτή τον άγιο Αρσένιο το Βαρνακοβίτη και πρώτους κτίτορες δύο Κομνηνούς!

Κόσμημα, σέμνωμα και καύχημα της Ι. Μονής υπήρξε ανά τους αιώνες όχι η αυτοκρατορική καταγωγή των πρώτων κτιτόρων της, όχι τα υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα του καθολικού, όχι το σπάνιο αρχείο της βιβλιοθήκης με τα περίφημα χρυσόβουλα, αλλά η θαυματουργός και εφέστιος εικόνα της Παναγίας, της Μεγαλομάτας Παναγιάς, της Γιάτρισσας, που το στοργικό Της βλέμμα έστρεφε και παρακολουθούσε τα παιδιά Της όπου και αν αυτά βάδιζαν, θεραπεύοντας συγχρόνως στην ψυχή και στο σώμα τους “πάθη πολλά και χαλεπά”.

Το εμφανές ράγισμα κατά μήκος του προσώπου Της έγινε ταυτόχρονα με τον τορπιλισμό του ευδρόμου “Έλλη” στην Τήνο στις 15 Αυγούστου του 1940 και φανερώνει τη φοβερά προστασία Της στο δοκιμαζόμενο γένος.

Με αφορμή τις θλιβερές στιγμές που ζει η τοπική μας Εκκλησία, γονυπετείς στις προσευχές και στις δεήσεις μας, κ η ρ ύ σ σ ο υ μ ε την Ιερά μας Μητρόπολη σε γενικό πένθος έως τις 14.8.2020, συμπάσχοντας στη σκληρή δοκιμασία της δεινώς εμπερίστατης ιεράς Αδελφότητος των μοναζουσών.

Προσκαλούμε δε τους πιστούς να γίνουν συναγωνιστές της πίστεως και της αγάπης με εντατική προσευχή, ειλικρινή μετάνοια και συντριβή καρδίας, ώστε ο Θεός της παρακλήσεως, των οικτιρμών και της φιλανθρωπίας να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω  θλίψη, κίνδυνο, ανάγκη και πένθος από ολόκληρο το έθνος μας.

Ο Μητροπολίτης

† Ο Φωκίδος Θεόκτιστος


nafpaktianews.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.