Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Η πλούσια φιλοξενία για πρόσφυγες μέσω Αναπτυξιακής κι ένας χάρτης…

αποθήκευση

Επανήλθε ο κ. Στ. Καμμένος για τις προχτεσινές προτάσεις του για την “προσωρινή φιλοξενία προσφύγων”(και οι τρεις όροι μπορούν να μπουν σε εισαγωγικά) ή μάλλον για μία εξ αυτών:  της φιλοξενίας σε ξενοίκιαστα σπίτια, άλλο πράγμα από την οικογενειακή φιλοξενία, φυσικά. Και παρουσίασε το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου οι τοπικές αρχές δεν πρόσκεινται, λέει, και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπου δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι πολίτες και δήμαρχοι…

Αυτό μοιάζει όχι μόνο οργανωμένο αλλά και υπό την αιγίδα αναγνωρισμένων δομών όπως της… Εταιρίας Ανάπτυξης και Τουριστικής προβολής του Δήμου Αθηναίων(!) που πληρώνει λογαριασμούς και ΔΕΚΟ! Η Ύπατη Αρμοστεία και οι δήμοι θα συντονίζουν και θα γίνουν και προσλήψεις λόγω πρόσθετων αναγκών σε κοινωνικούς λειτουργούς, διερμηνείς, παράδειγμα. Να κι άλλο όφελος…

Αλλά ας δούμε και τα νούμερα λίγο:  Για μια εξαμελή οικογένεια προσφύγων (κάτι πολύ σύνηθες, σε αντίθεση με την ελληνική πραγματικότητα)τα χρήματα που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 90 το άτομο για σίτιση δηλαδή 540 ευρώ το μήνα, 75 ευρώ για υγιεινή(10 η γυναίκα, 5 ο άντρας και 15 το κάθε παιδί), καθώς και τα 400 ευρώ το μήνα του ενοικίου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα των 20 χιλιάδων θέσεων. Πάνω από 1000 ευρώ το μήνα δηλαδή μόνο για τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς νερό, επικοινωνίες, μεταφορές, ρεύμα, ανάγκες μορφωτικές, μετακινήσεις, αναψυχή κλπ που θα τα πληρώνει μάλλον η… Αναπτυξιακή Εταιρία Τουριστικής Προβολής!

Πράγματι πλουσιοπάροχο πρόγραμμα που δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βιώνει ο μέσος ή ο φτωχός Έλληνας. Και επίσης που δεν δικαιολογεί την επιλογή ούτε του στρατοπέδου στο αεροδρόμιο, ούτε άφτιαχτες αποθήκες στην δρόμο για την Αβόρανη, ούτε ένα χώρο δίπλα σε μπαρ και φαγάδικα στο κέντρο της πόλης. Ας αφήσουμε την παραδοξότητα πως σε 200 διαμερίσματα θα γίνουν….1200 θέσεις που θα φιλοξενήσουν 3000 άτομα στην Αθήνα και την άγνοια για το ποιά είναι αντιστοίχηση στην πραγματικότητα μιας μικρής επαρχιακής πόλης.

Αλλά ας πούμε ότι αυτά είναι τεχνικά ζητήματα.  Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν εξηγεί γιατί στη περιοχή μας έχει αναλάβει ο στρατός και οι προτάσεις είναι για στρατιωτικές μονάδες συν κάπου 1300  «θέσεις» στην Κυλλήνη. Επίσης δεν εξηγεί ποιός έκανε την επιλογή για το πού θα φιλοξενηθούν οικογένειες και πού μετανάστες ακόμα και από χώρες που δεν είναι σε πόλεμο. Να μην αναφέρουμε τα χτεσινά γεγονότα από επιείκεια και συστολή, παρότι έχουν τεράστια σημασία.

Μπορεί να ξέρει κανείς ποιος κυκλοφορεί τον παραπάνω χάρτη ήρθε και σε μας, όπως σε χιλιάδες ανθρώπους, στον λογαριασμό μας στο twitter; Δείχνει την μετάβαση από την ανατολική Ελλάδα στην Δυτική και έξοδο από τα σύνορα της Αλβανίας προς την Ιταλία. Δείχνει ότι στην ΠΓΔΜ είναι «κλειστά» και υπαινίσσεται κάποια μυστική συμφωνία για το πέρασμα στην Ιταλία!

Αυτό και δύο άνθρωποι που τρέχουν από 20 ενώσεις και «πρωτοβουλίες» για το προσφυγικό μέσω κομμάτων, ΜΚΟ και επιδοτήσεων είναι ο πραγματικός κίνδυνος και όχι 50 ή 100 οικογένειες που θα έρθουν για προσωρινή ή μακροχρόνια φιλοξενία στην όποια περιοχή.

 

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.