Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας»

Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας»

«Η Εκκλησία ουδέποτε υποστήριξε τους αρνητές της πανδημίας», διεμήνυσε χθες η Ιερά Σύνοδος, που «βλέπει»…νευρώσεις σε όσους ζητούν την απαγόρευση της Θείας Κοινωνίας ως «ανθυγιεινής».

Με αφορμή το θάνατο του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη από κορονοϊό, η Ιερά Σύνοδος εξαπολύει επίθεση κατά ορισμένων ΜΜΕ που «ειρωνεύθηκαν με απολίτιστο τρόπο την εκδημία του και τη μαρτυρία της πίστεώς του στη Θεία Κοινωνία, ως να είχαν στοιχεία για την αιτία μεταδόσεως της νόσου».

Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος οι συνοδικοί ιεράρχες αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους ότι διαπιστώνουν με θλίψη ότι «ορισμένα ΜΜΕ δεν παύουν ποτέ να στοχοποιούν τους ορθόδοξους χριστιανούς, κληρικούς και λαϊκούς, ως ιδεολογικό αντίπαλό τους».

Κάνουν λόγο για «διαστρεβλώσεις του λόγου της Εκκλησίας», υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η Εκκλησία πάντοτε συνιστά πειθαρχία στα υγειονομικά μέτρα μέσα και έξω από τους ναούς.

Μάλιστα, η Ιερά Σύνοδος μιλά για «επίδοξους καθοδηγητές της κοινής γνώμης», που όπως σημειώνει «επιμένουν με νευρωτικό τρόπο να ασχολούνται αποκλειστικά με τη Θεία Κοινωνία και να επιβάλλουν αντιεπιστημονικούς συσχετισμούς με τη διασπορά του κορονοϊού, σε πείσμα των επιδημιολογικών στοιχείων και αποφαίνονται ακόμα και για ζητήματα πίστεως “δογματίζοντας” δίχως καμία θεολογική γνώση και αρμοδιότητα».

Τονίζει, δε, με νόημα ότι «αφ’ ης στιγμής η δημοκρατική Πολιτεία εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία, δεν είναι δικαίωμά τους να ζητούν την κρατική απαγόρευσή της Θείας Κοινωνίας ως “ανθυγιεινής” επειδή δεν πιστεύουν οι ίδιοι. Και κυρίως δεν είναι δικαίωμά τους να επιχαίρουν και να χλευάζουν την κοίμηση ενός συνανθρώπου τους επειδή ήταν κληρικός της Εκκλησίας, την οποία θεωρούν ως παράταξη, και μάλιστα αντίθετή τους».

Οι συνοδικοί ιεράρχες ξεκαθαρίζουν ότι η Εκκλησία αυτονόητα αποδέχεται τη σημασία και αποστολή της ιατρικής επιστήμης, όπως υπαγορεύεται από την Αγία Γραφή.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, η Εκκλησία «ουδέποτε διέδωσε παιδαριώδεις και ειδωλολατρικές απόψεις ότι οι ορθόδοξοι ιερείς ή γενικώς οι χριστιανοί δεν πρόκειται να νοσήσουν λόγω της ιδιότητάς τους».

Αντιθέτως, «από την αρχή της υγειονομικής κρίσεως συνεργάζεται με την Πολιτεία, και τα μέλη της τηρούν τις υγειονομικές προβλέψεις, προτρέποντας τους κληρικούς και τον πιστό λαό να τηρούν όσους περιορισμούς θεσμοθετούνται από το κράτος και εισηγούνται οι επιστημονικοί σύμβουλοί του».

Σε κάθε περίπτωση, η Ιερά Σύνοδος απευθύνει προς όλους έκκληση «να μην ενδώσουν στην καλλιέργεια κοινωνικού ρατσισμού, στη στοχοποίηση και ενοχοποίηση των αρρώστων και των νεκρών της πανδημίας του κορονοϊού για οποιονδήποτε λόγο».

Να σεβαστούν τους ασθενείς, τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, αλλά και «να δείξουν όλοι τον πρέποντα σεβασμό στον μακαριστό μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρό Ιωάννη, ο οποίος στα δέκα χρόνια της ποιμαντορίας του προσέφερε τα μέγιστα σε όλους τους τομείς της διακονίας του».

Στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη, η οποία τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής, παρουσία μόλις εννέα ατόμων εντός του ναού, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.