Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

Ιερά Σύνοδος: έρχονται κυρώσεις στον Μητροπολίτη Κοσμά που δεν πειθάρχησε στα μέτρα

Ιερά Σύνοδος: έρχονται κυρώσεις στον Μητροπολίτη Κοσμά που δεν πειθάρχησε στα μέτρα

Σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο οι  Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς ” εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

Το σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών για τους «απείθαρχους» Αρχιερείς, κατά την περίοδο του Πάσχα, αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ουσιαστικά η Ιερά Σύνοδος προτίθεται να λάβει μέτρα κατά πρωτίστως των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ο οποίος δεν ακολούθησε τις Συνοδικές αποφάσεις για τις Ακολουθίες του Πάσχα και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου έρχεται ενόσω το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ για τις συμπεριφορές ιερέων και τη στάση της τοπικής εκκλήσιας η οποία εκτιμάται πως συνέβαλε στη διασπορά του κορωνοϊού.

Όπως τονίζεται  στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις» και στο πλαίσιο αυτό «μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών».

 Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

“Συνήλθε χθες και σήμερα, 11 και 12 Μαΐου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την χθεσινή και την σημερινή Συνεδρία της η Δ.Ι.Σ.:

Προέβη σε μία εκτενή θεώρηση των κατά την παρελθούσα Πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού Κληρικών προς τις Αποφάσεις Αυτής της Συνεδρίας της 20ής Απριλίου 2021, ως προς την λει­τουρ­γί­α των Ι­ε­ρών Να­ών και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις.

Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως απεφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών Αυτής σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω Αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών.

Μετά λύπης ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου διεπίστωσε, και συναπεδέχθησαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, ότι ιδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ, και μέσω νεωτέρου κειμένου του προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, καταφέρεται εναντίον των Αποφάσεων Αυτής, επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Επίσης αποφάσισε την αποστολή Εγκυκλίου Σημειώματος προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος περί των παρατηρηθεισών περιπτώσεων μη τηρήσεως των Αποφάσεων Αυτής σε ελαχίστους ανά την Ελληνική Επικράτεια Ιερούς Ναούς, παραγγέλλουσα την λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων από πλευράς των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, ενώ αποφάσισε να ενεργήσει τα δέοντα και προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την περίπτωση Ιερού Παρεκκλησίου Αυτής, όπου παρατηρούνται και κατά κόρον προβάλλονται άτοπες λειτουργικές συνήθειες και πρωτόγνωρες τελετουργικές αυθαιρεσίες.

Εν συνεχεία Αποφάσεως της Συνεδρίας Αυτής της 20ής Απριλίου 2021, περί της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, όρισε Τριμελή εξ Αρχιερέων Επιτροπή, αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Συνοδικού Συνδέσμου της Σ.Ε. επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Διευθυντού της Α.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, και Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου, Καθηγητού της Α.Ε.Α. Βελλάς Ιωαννίνων, με σκοπό την άμεση επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Παιδείας, Ανώτατο Επιστημονικό Συμβούλιο, Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων, Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και τους Προέδρους των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών) προκειμένου να ευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Χριστιανικών Μνημείων περί των κατά το παρελθόν έτος 2020 στοιχείων επί αξιοποίνων συμβάντων εις βάρος μνημείων και χώρων θρησκευτικού χαρακτήρος στην Ελληνική Επικράτεια και αποφάσισε να αποστείλει τα σχετικά στοιχεία στην Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων για την κατάρτιση του ετησίου σχετικού Τόμου.

Ενημερώθηκε από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος για την διεξαγωγή της «Β’ Εθνοσυνελεύσεως Νέων» την 17η Απριλίου 2021 και για την μέχρι σήμερα διεξαγωγή, ανά την Ελληνική Επικράτεια, Συνεδρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και αποφάσισε να εκφράσει εγγράφως τις συγχαρητήριες ευχές Της στους διοργανωτές των Συνεδρίων.

Αποφάσισε να απευθυνθεί εκ νέου στο Υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα που προέκυψαν μετά την εφαρμογή του νέου Νόμου περί Κοιμητηρίων, ιδίως ως προς τους υπαλλήλους των Ιερών Ναών των Κοιμητηρίων και άλλα συναφή ζητήματα.

Όρισε κατόπιν εισηγήσεως της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου 2021, ως ημερομηνία λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων.

Όρισε το Πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της ιεράς μνήμης του Αγίου Αποστόλου των εθνών Παύλου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως εξής:

Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίον θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ. ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.
Την Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 στις 7.00 μ.μ., στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει ως εκπρόσωπος της Δ.Ι.Σ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος, επ’ ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει κατ’ έτος η Ιερά Μητρόπολις Κορίνθου, υπό τον τίτλο «ΙΕ’ Κορίνθου Παύλεια 2021».
Το πρωί της εορτής, Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου επί της οδού Ψαρών της πόλεως των Αθηνών, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου, ο οποίος και θα ομιλήσει.
Ενέκρινε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μιχαήλ Λιούμα στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα”.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

28 Σχόλια

 1. Κλικ

  Επιτέλους. Έβαλε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία. Ελπίζω να είναι αυστηρή η ποινή και όχι χάδι

 2. Aragorn

  Το άρθρο ειναι αντιγραφή της σημερινης αποφασης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.
  Διαπίστωση εκανε για τον Αιτωλιας και των Κυθήρων. Τίποτα απολύτως δεν θα γινει.
  Θυμίζω οτι και πέρυσι ο Κυθήρων δεν τήρησε μέτρα (οταν λειτουργησαν οι ναοί χωρίς κόσμο) & μόλις τον κάλεσε ο εισαγγελέας το γυρισε στο τσάμικο. Καί εκεί τελείωσε το θέμα.
  Αυτές τις μέρες θα φανούν τα αποτελέσματα τής διασποράς απο τις ανοικτές εκκλησίες. Λογικά θα ανεβεθ ο δεικτης μεταδοτικότητας περισσότερο.

 3. Ω γενεά άπιστος..

  Κ τωρα κ παλαιότερα δηλ πριν τις αποφασεις της ΔΙΣ η αρθογραφία του site, ηταν μη φιλικη στον Σεβασμιώτατο..δεν περιμέναμε κ κατι αλλο…

 4. Ανώνυμος

  Θα του μειωσουν το μισθο? Μονο τοτε αντιδρουν οι παπαδες,οταν ειναι για μειωση εισοδηματος και οταν ο τσιπρας ηθελε να τους βγαλει απο το δημοσιο.

 5. 911

  ήδη έχει αρχίσει και σας τρέμει…
  ΥΓ: καμια εισήγηση για κυρωσούλες στις νεοταξικές μαριονέτες Βαρεμένο, Μωραϊτη και τοπικούς “άρχοντες” που με τόσο βαθιά κατάνυξη ακολουθούσαν την επιτάφιο κοιτώντας δεξιά, αριστερά και ποζάροντας στα φωτογραφικά τους πιόνια; Μπα..

 6. Αιτωλός

  Νέμεσις!…Αποδώστε τα του Θεού στο Θεό και τα του Καίσαρος στον Καίσαρα (κράτος-νόμοι του κράτους). Δεν το έπραξαν φαίνεται, καθώς και πολλοί συμπατριώτες μας υπερ-ορθόδοξοι και την πληρώνουμε όλοι. Μαζί κι οι ωχαδελφιστές! Κρίμα. Υπομονή, έρχονται κι οι ζέστες!

 7. Χαρος

  Κλικ..
  .Μην χαίρεσαι ..
  Τραβα για απολύμανση χεριών…

 8. Κλικ

  Χάρε, άσχετα με το αν πιστεύει κάποιος ή όχι στον ιό, η τήρηση των κανόνων είναι κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάς ότι είμαστε και πολλοί που δεν πιστεύουμε στο θεό και βλέπουμε γύρω μας να λειτουργεί ένα κράτος εν κράτει. Πήγαινε λοιπόν κι εσύ να νιψεις τα ανομήματα σου και άσε την οψι σε μας

 9. Παναγιώτης

  Κατέβηκα για δουλειές χτες στο Αγρίνιο και γινόταν πανικός από κόσμο χωρίς μάσκα. Δεν το λέω για να αποπροσανατολίσω την κουβέντα αλλά για να μην τα ρίχνουμε κι ολα στην Εκκλησία. Εδώ και καιρό, ειδικά στο Αγρίνιο κανένα μέτρο σχεδόν δεν τηρείται σοβαρά. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην κεντρική πλατεία τα απογεύματα, και στους εμπορικούς δρόμους…. Ενας χαμός…. Για αυτά τα λάθη, ποινές θα υπάρξουν;;

 10. Ακοσμος Αιτωλος

  Δικαιολογημενοι ειναι αφου οι χριστιανοταλιμπαν δεν πεθαινουν,οπως βλεπομε στις ειδησεις ,τωρα αν χαλαει το ξυπνητηρι ειναι αλλο θεμα.

 11. PANOS

  Δράμας Παύλος: Νέες «βόμβες» για αρνητές του κορονοϊού και λογικές Χρυσής Αυγής στην εκκλησία
  Dogma 10 Μαΐου 2021 11:38
  δράμας
  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας Παύλος, επανέρχεται και τα λόγια του προκαλούν ξανά συζητήσεις και αντιδράσεις…

  Λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις του ότι θα προσφύγει στον Εισαγγελέα για τις περιπτώσεις ιερέων που την περίοδο του Πάσχα δεν τήρησαν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την προστασία των πιστών από τον κορονοϊό, ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, επανήλθε στο θέμα με νεότερες δηλώσεις που έκανε σε τοπικά ΜΜΕ, ενώ με απόφασή του δεν τελέστηκε η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία και οι λοιπές λατρευτικές εκδηλώσεις σε τρεις ιερούς ναούς της Μητρόπολης Δράμας που παραμένουν κλειστοί καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό ιερείς και προσωπικό των ναών.

  Μάλιστα, ο ποιμενάρχης της ακριτικής περιοχής κάλεσε τους ενορίτες των τριών ναών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς στις συγκεκριμένες εκκλησίες συγκεντρώνονται αρνητές της πανδημίας χωρίς να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.

  Ο μητροπολίτης Δράμας αποκάλυψε ότι μετά τις αρχικές δηλώσεις του έγινε αποδέκτης ύβρεων και κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα που απέστειλαν υβριστικά και άλλα μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ιεράς Μητρόπολης.

  Επέρριψε ευθύνες σε ιερωμένους, οι οποίοι όπως είπε «γίνονται αρχηγοί συμμορίας και μέσα από το Facebook καθοδηγούν αυτά τα πρόσωπα». Διερωτήθηκε, μάλιστα, «γιατί μέσα στην Εκκλησία να υπεισέρχεται οργανωτισμός τύπου εγκληματικής οργανώσεως Χρυσής Αυγής», προσθέτοντας ότι «δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα στη Μητρόπολη Δράμας, σε μια δημοκρατική περιοχή, με ιδιαίτερες ευαισθησίες».

 12. Giannis

  Ναι κλικ από ότι έμαθα η ποινή θα είναι κρέμασμα στη πλατεία.Πια δημόσια υγεία ρε στενόμυαλος? Γιατί σε υποχρέωσε κανένας να πας εκκλησία??

 13. Χαρος

  Κλικ..
  Δικαίωμα σου να μην πιστεύεις. Αν….δεν το εύχομαι να σου συμβεί ποτε. Πίστεψε με ..μην πας να προσευχηθεις αφού δεν πιστεύεις….
  Η Εκκλησία σας πειραξε..
  Τρομάρα σου..
  Καλες οι άμπελοφιλοσοφίες σου..

 14. Ελεος

  ,,Giannis.
  Μπα Τσούζι νται…Τράπεζες,σουπερμάρκετ,δεν ενοχλούν δεν διασπείρεται ο ιος..
  Μονο στις εκκλησίες …
  Λυσσάξαν οι αθεοι..

 15. Kostas

  Ξυπνήστε!!! Δεν φταίνε οι δυο μητροπολίτες που διαφοροποιηθηκαν απο την Διαρκή Ιερά Συνοδο. Δεν ηρθαν τα κρούσματα απο την εκκλησία. Εσεις οι άθεοι να δείτε τα καφε τα μαγαζιά τις συγκεντρώσεις στα σπίτια σας και βάλτε μυαλό να τηρείτε τα μετρα και αφήστε ήσυχη την εκκλησία. ΞΥΠΝΉΣΤΕ.

 16. Κωνσταντίνα

  Κ.ΚΟΣΜΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ! ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ…ΕΕΕΕ ΟΧΙ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΜΑΙ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ! ΔΗΛΑΔΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΣΚΑ ! ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΣΧΟΣ ! ΘΕΛΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΚΟΤΩΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ! ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΣΤΟΥΣ 12 ΘΕΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΑΣΠΑΣΤΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ! ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΜΕ! ΑΘΕΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΕ ! ΤΣΙΠΑΚΙΑ “Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΣ ” ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΕΣΑΝ .ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΤΕ ΟΤΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΤΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ; ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ .Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ

 17. ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΝΤΡΕΝΤ

  Αρχιστε να κόβεται σιγά-σιγά τους μισθούς των παπάδων της μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και πρωτου απο ολους του αρχιπαπα μεχρι να καλυφθούν τα εξοδα για τα νοσήλια των ανθρώπων που νοσησαν,επειδή οι δικοι μας οι παπαδες ειναι πιο Χριστιανοί απο τους αλλους και εγραψαν κανονικα τις εντολες της πολιτείας και τις αποφασεις της Ιεράς συνόδου!!!τοτε να δειτε ρεκο που θα ριξει το παπαδαριό!!!
  Υ.Γ ειμε Χριστιανος Ορθοδοξος ,σέβομαι και τιμω τον Χριστιανισμο πιστευω στον Χριστό μας αλλα οχι τους παπαδες γιατι ειναι λαμογια!!!

 18. Kostas

  Για τους Παλαιστίνιους που διαδηλωσαν κατα της επίθεσης των Ισραηλινών στην Γάζα και έκλεισαν την Κηφισίας και δεν τηρουσαν τα υγειονομικά μέτρα δεν λέτε τίποτε, έτσι? Ειστε υποκριτές και Φαρισαίοι εκτός απο άθεοι και ψευτοδημοκρατες.

 19. Άλλο και τούτο πάλι!!!

  Άρον άρον σταύρωσον αυτόν!!!
  Βγήκε στον αφρό η αμάθεια, η ασχετοσύνη, η εμπάθεια και η μικροπρεπεια και προσπαθούν να ρίξουν λάσπη σε έναν Ιεράρχη άγιο! Δεν τους είπε όμως κανείς πως στο κρύσταλλο δεν κολλάει λάσπη. Καημένοι και θλιβεροι!!! Δεν μάθατε να διαβάζετε; Δεν βλέπετε ότι τα κρούσματα έχουν μικρό μέσο όρο ηλικίας; Δεν ευθύνεται η τοπική Εκκλησία και ο Επίσκοπος της. Μακάρι αυτοί οι νέοι να πήγαιναν Εκκλησία.
  Υποκριτές, που τόσο καιρό οι νέοι δεν κρατιούνται μέσα και ξεχειλίζουν στις πλατείες και στους δρόμους, τώρα σας ήρθε να κατηγορήσετε την Εκκλησία;
  Ω, μωροί και τυφλοί! Χαίρεστε που η Ιερά Σύνοδος κατάντησε Ιερά Εξέταση και αντί να δεί τις εκκλησιολογικες και κανονικές εκτροπές της, τώρα ζητάει και ευθύνες από όσους έπραξαν αυτό που η συνείδηση της Εκκλησίας και οι ιεροί κανόνες της ορίζουν; Θλίψη και πόνο προκαλεί η κατάντια μας! Αιδώς Αργείοι!!!!

 20. Κλικ

  Μην ανησυχείτε. Δεν θα βρεθώ στα μέρη σας. Δεν συχνάζω σε μέρη που ξεματιαζονται.

 21. Anonimos

  Μια Κοινωνία Μάζας, Μια Κοινωνία γλειώδης, Μια Κοινωνία Μαζοχυλός!!!! Ο Κάθε Ένας κάνει του Κεφαλιού του. Αυτό προσπαθούν να κάνουν μια Κοινωνία διχασμένη, μια Κοινωνία Άναρχη σε όλα τα πιστεύω της!!!! Όμως Δεν θα το καταφέρουν!!!!! Αυτά που θα γίνουν το προσεχές διάστημα θα κάνει πολλούς να αλλάξουν μυαλά!!!!

 22. Ευάγγελος

  Κωνσταντίνα, δύο περιπτώσεις, τρικυμία εν κρανίω ή μέγιστο τρόλ. Πόνεσαν και τα μάτια μας με αυτό το « ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΣΧΟΣ».

 23. Χρύσα

  Χριστός Ανέστη. Είμαστε μαζί σας κ.κ. Κοσμά και μαζί με Τον Αναστημένο Ιησού μας. Θα έπρεπε να ντρέπεστε, ούτε μικρό παιδί δεν πιστεύει ότι 2 ώρες νωρίτερα να γίνονταν οι ακολουθίες θα είχε λιγότερο κόσμο. Κάνετε τους ανόητους ή είστε; Και οι Άθεοι ( όπως θέλουν να λέγονται) είναι άθεοι μέχρι να πέσει το αεροπλάνο. ( Το ξέρετε το ρητό) να μην ασχολούνται με κάτι που δεν γνωρίζουν.

 24. Ανώνυμος

  Πατήρ Παύλος
  Θα πρέπει να γνωρίζουν κάποιοι ότι η εκκλησία έχει δικούς της νόμους και κανόνες που προέρχονται από τον ίδιο το Χριστό και από τους πατέρες της εκκλησίας που θέλησαν κάποιοι να τηρήσουν.Ξαφνικα για όλα φταίει η εκκλησία.Μπραβο στον Κοσμά.

 25. ΚΑΡΑ

  ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΠΤΟΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΘΕΟΙ ΚΑΙ ΜΑΣΟΝΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΜΕ ΑΞΙΟΙ

 26. ΝΙΚΟΣ

  Εις τα παλαιότερα των υποδημάτων του. Για να μην πω στον τσωκο του. Τίποτα δεν θα του κάνουν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.